TvObzor
SANDRO PETTENER DOGMA

Bez ljubavi i emocionalne inteligencije siromašni smo, otuđeni i izgubljeni
Objavljeno 24. studenog, 2023.
“Pitaš se” je djelom nastao u vrijeme pandemije, a to je razdoblje donijelo drastične promjene i utjecalo na život svih nas
Razgovarao:Danijel MIKLIĆ

Pulska grupa Dogma nedavno je objavila šesti studijski album, nazvan "Pitaš se", na kojemu je deset pjesama, od kojih su kao singlovi predstavljeni "Dovoljno da imam te", "Moja je želja" i "Od istoka do zapada". Svojim su sudjelovanjem "Pitaš se" obogatili gosti Saša Antić (TBF), Ivan Jurić - Yuri (St!llness), Barbara Munjas, Maja Griparić (The Chweger), Branko Sterpin (truba), Luka Žužić (trombon), Mauro Giorgi - Mifra i Ivan Arnold, a mi smo porazgovarali s frontmenom Dogme Sandrom Pettenerom.Kada se osvrneš, koliko se Dogma promijenila u ovih 28 godina?- U tom razdoblju mijenjali smo se kao ljudi i kao glazbenici, a i svaki album bio je odraz naše životne faze. Recimo da nam je na prijašnjim albumima bila važna produkcija i sound, a s posljednja dva više smo se prepustili i nismo robovali trendovima. Valjda smo kroz sve te godine jednostavno stvorili svoj zvuk, što nam glazbenici i drugi koji nas poznaju i kažu, da smo prepoznatljivi.

Po čemu se "Pitaš se" najviše razlikuje od vaših prethodnih studijskih izdanja?- "Pitaš se" je album koji je djelom nastao u vrijeme pandemije i nakon nje, a to je razdoblje donijelo drastične promjene i bitno utjecalo na život svih nas te nas potaknulo da si postavimo puno pitanja, od same nutrine, da je sve vrlo relativno i prolazno i možemo li utjecati na stanje oko nas, možemo li nešto promijeniti. Pitaš se jesi li zadovoljan sobom, stanjem oko sebe, svojim okruženjem i sve većim zagađenjem prirode, pitamo li se kakvu hranu jedemo, kako živimo, pitamo li se jesmo li ispravni, moralni, živimo li u skladu s prirodom. Pitamo li se što ostavljamo našoj djeci, pitamo li se gdje je čovjek nasuprot tehnologiji umjetne inteligencije, pitamo li se kamo to sve vodi... Pitaš se što ostaje iza tebe, što ostaje iza nas, zabrinjava li nas prolaznost i vrijeme koje nam prolazi i kojega je sve manje, jer čovječanstvo ide u nekom smjeru koji ne razumijemo. Pitamo li se zašto je sve manje empatije i ljubavi, emocionalne inteligencije i osviještenosti. Pitaš se... Bez empatije, ljubavi i emocionalne inteligencije siromašni smo, otuđeni i izgubljeni, nismo kompletno biće. Jer, ne zaboravimo, čovjek je društveno-emocionalno svjesno biće. Nažalost, nakon povijesti ratova, pa sad kad gledam vijesti i sve ovo što se događa, od napada Rusije na Ukrajinu i sada u Gazi, gdje je toliko civila, ljudi, djece ubijeno, koji i dalje stradavaju, a cijeli svijet to samo gleda, pitam se kamo ovaj svijet ide, zar nismo ništa naučili kroz povijest.

Vizija i raspoloženje


Na koje su sve načine albumu pridonijeli gosti, uključujući Barbaru Munjas i Sašu Antića, s kojima ste i prije surađivali?- Jako nam je drago da su nam navedeni glazbenici gostovali na novom albumu i da su im se pjesme u kojima su gostovali svidjele. Oni su dali novu dimenziju i energiju pjesmama. Uz Sašu Antića, prvi put su tekstualno u pjesmama gostovali Ivan Jurić - Yuri i Barbara Munjas, što je dodatno energetski podiglo doživljaj u pjesmama, potom Maja Griparić iz pulske grupe The Chweger, a Saša i Barbara naši su stari prijatelji i već su gostovali na prethodnom albumu. Sašini tekstovi razvaljuju, a Barbarin nas vokal uvijek obori s nogu, jednostavno su se uklopili u pjesme. Yuri je dao odličan touch "Danu odluke". Sve u svemu, vokalne suradnje koje smo ostvarili na ovom albumu digle su pjesme na višu razinu.

Kako ste zadovoljni dosadašnjim reakcijama na album?- Reakcije su pozitivne, ugodno me to iznenadilo. Jedva čekamo da album koncertno predstavimo publici.

Imaš li osobne favorite među pjesmama s novog albuma i zašto baš te pjesme?- Pjesme koje bih izdvojio su "Pitaš se", "Od istoka do zapada", "Dovoljno da imam te", "Strah" i "Dan odluke" jer generalno čine tekstualnu nutrinu albuma, tj. generalno stanja o kojima sam promišljao i pisao u vrijeme stvaranja pjesama/albuma.

Koliko često imate probe i možeš li nam približiti kako izgleda jedna uobičajena proba Dogme i vaš kreativni proces? Dođe li često do nesuglasica?- Inspiracija mi je život, svakodnevne situacije s kojima se svi nosimo, gledam i osluškujem što se događa oko mene, a i sam sa sobom imam borbe, svoja razmišljanja i propitivanja. Uglavnom mi inspiracija za tekstove dolazi kad sam sam, a većina se kreativnog procesa glazbeno odvija u prostoriji. To je moj unutarnji svijet koji mi je duhovna hrana i ispušni ventil od svakodnevice i vanjskog utjecaja. Glazbena kreativnost događa se uglavnom na probama, tu se svi nađemo i počnemo jammati. Ako iz tog procesa iziđe nešto što bi bilo vrijedno razrađivati u smjeru pjesme, onda to snimimo i eventualno izdvojimo buduću probu samo za tu ideju. To je dosta sporo jer mnoge dobre ideje jednostavno ne idu dalje, ali tako je to, stvar inspiracije, koja ili bljesne, ili se ugasne. Tekstove uglavnom pišem ja, oni predstavljaju moju viziju i raspoloženje. Nesuglasice nisu česte jer smo nakon 28 zajedničkih godina naviknuli jedni na druge i na način izražavanja svakog od nas.

Čime se članovi Dogme bave kada ne sviraju?- Svime i svačime. Ja preko sezone vodim vinski bar koji promovira istarske proizvođače pića i hrane s akcentom na vinu. Uglavnom svatko od nas ima svoj posao uz obitelj i djecu, a glazba nam je hobi, užitak, ispušni ventil i bijeg od svakodnevnice.

Oblik ovisnosti


Gdje ćete sve koncertno promovirati album i kada? Jeste li zadovoljni kako nove pjesme zvuče na probama?- Imamo u planu koncertne promocije albuma po većim gradovima u Hrvatskoj. Pjesme uživo zvuče odlično, uživo je uvijek bolji prijenos energije, emocije i atmosfere.

Po čemu ti je u sjećanju ostao nastup prije Jamesa Browna u pulskoj Areni? Koje još koncerte nikada nećeš zaboraviti?- Uf, to je bilo prije puno godina. Najviše me se dojmila tonska proba, na kojoj je James Brown puna dva sata zagrijavao svoj bend, koji su činili fenomenalni glazbenici, uglavnom Afroamerikanci. Bilo je tu uz Jamesa Browna još koncerata, bili smo tri puta predgrupa Jamiroquaiju, zatim Kosheenu, pa smo svirali s Asian Dub Foundationom, pa na festivalu u Beču, gdje smo djelili pozornicu sa svjetski poznatim bendovima The Prodigy i Incubus. Bilo je još toga, ali jednostavno je prošlo puno vremena od tada, pa mi je nekako draže okrenuti se sadašnjosti i budućnosti.

Kako zamišljaš budućnost Dogme? Razmišljate li već o tome kako ćete obilježiti 30. godišnjicu grupe?- Nakon 28 godina postojanja i rada Dogme ne zamaram se pitanjem o budućnosti benda. Očekivanja i planovi... Jednostavno, dok imamo zadovoljstvo u zajedničkom stvaranju i odnosu, bend će postojati, kad to nestane, vrlo vjerojatno ćemo ugasiti bend i nastaviti zasebno svatko svojim putem. Ili, moguće, u novom zajedničkom glazbenom projektu, pod novim imenom i s promjenom glazbenog smjera, jer glazba je kod mene oblik ovisnosti. Planove za proslavu 30. godišnjice za sada nemamo.
Možda ste propustili...

PRVA EPIZODA BIT ĆE PRIKAZANA 24. VELJAČE U 13.05

HRT donosi “Njezinu stranu priče”

KVIZ “JOKER” OD 26. VELJAČE NA NOVOJ TV

Znanje i zabava za istim stolom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EUGEN

Važno je biti autentičan i dosljedan svom podneblju, korijenima i izričaju

2

PRVA EPIZODA BIT ĆE PRIKAZANA 24. VELJAČE U 13.05

HRT donosi “Njezinu stranu priče”

3

“TVOJE LICE ZVUČI POZNATO” VRAĆA SE NA TV EKRANE

Uz Mešina novu sezonu vodi Filip Detelić