Svijet
EP PREDLAŽE IZMJENE EUROPSKIH UGOVORA

Jednoglasnost sve više paralizira EU
Objavljeno 23. studenog, 2023.
Nema proširenja Europske unije bez ukidanja jednoglasnosti u donošenju odluka, smatraju autori usvojenog izvješća Europskog parlamenta. Petero zastupnika liberala, pučana, socijalista, zelenih i ljevice, četvero Nijemaca i Nizozemac, autori su izvješća koje predlaže izmjene europskih ugovora, između ostalog kako bi se ukinula jednoglasnost pri donošenju odluka, jačale zakonodavne ovlasti Europskog parlamenta te uspostavile energetska i obrambena Unija. Izvješće je prihvaćeno s 291 glasom ‘za‘ i 274 ‘protiv‘. "Od Lisabonskog ugovora svijet se dramatično promijenio", rekao je dan prije liberal Guy Verhofstadt na sjednici u Strasbourgu, upozorivši da ovakav EU nije spreman na "brutalniji svijet" ni na proširenje. "Reagiramo premalo ili prekasno, paralizirani smo jednoglasnošću pri odlučivanju", kaže, tvrdeći da su pravo veta i ucjene postali "standardna praksa u EU-u".

Stoga predlažu stvaranje ‘‘pojačane‘‘ kvalificirane većine kojom bi odluke donosile dvije trećine članica koje predstavljaju više od 50 % stanovništva. Tvrdi da bi to "dramatično poboljšalo" status manjih ili srednje velikih članica, a da se time "ne stvara europska superdržava". Kaže da se bez te reforme EU ne može proširiti. Sven Simon (EPP) rekao je da to nije izbor između federalizma i nacionalnih država, nego način da EU postane usredotočeniji i sposobniji djelovati. "Moramo postići obrambenu uniju da bismo se mogli obraniti, što danas nije slučaj", kaže, naglasivši i nužnu energetsku suradnje.

- Ne može biti 35 članica koje mogu staviti veto, moramo biti učinkovitiji - ističe socijalistkinja Gabriele Bischoff. Zastupnik zelenih Daniel Freund naveo je mađarskog premijera Viktora Orbana kao primjer “jedne osobe zbog koje je blokiran cijeli EU”. “To nije samo nedemokratski nego i sigurnosni problem”, kaže.H
MEĐU PROTIVNICIMA I HRVATSKA
Europsko vijeće odlučuje jednoglasno, a Vijeće EU-a se tim načelom koristi pri donošenju odluka o nizu “osjetljivih” pitanja poput vanjske i sigurnosne politike, financija, dijela odredbi u pravosuđu i unutarnjim poslovima, članstva u EU-u i drugih. Unutar EU-a traju rasprave treba li se jednoglasnost zamijeniti kvalificiranom većinom kako bi se odlučivanje saveza ubrzalo, no tome se protivi niz država, a među njima su i premijer Andrej Plenković te predsjednik Zoran Milanović - inače rijetko kada istomišljenici.

Možda ste propustili...

POGREB NAVALJNOG U PETAK

Vladimir Putin je krvoločni mafijaš

IZRAELSKA VOJSKA TVRDI DA SU CIVILI NASRNULI NA KAMIONE S POMOĆI

Ministarstvo u Gazi optužuje Izrael za ubojstvo 104 civila

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVEZ NJEMAČKIH POREZNIH OBVEZNIKA

Kritiziran rast plaća zastupnika

2

ALEKSEJ NAVALJNI POKOPAN UZ JAKO OSIGURANJE

"Odali smo počast čovjeku koji se ničega nije bojao"

3

U MNOGIM SAVEZNIM POKRAJINAMA

Štrajk njemačkog javnog prijevoza