Kultura
7. FILMSKI FESTIVAL GLUMCA

Devet hrvatskih filmova natječe se u Vinkovcima
Objavljeno 23. studenog, 2023.
Nakon svečanosti otvorenja Festivala, prvog je dana, 23. 11., na programu komedija “Sedmo nebo” redateljice Jasne Nanut

Ovogodišnji, 7. Filmski festival glumca počinje svečanim otvorenjem u četvrtak, 23. studenoga u 20.30 u predvorju Gradske knjižnice i čitaonice i sve projekcije ovogodišnjeg festivala održavaju se u tom prostoru, svakog dana do 30. studenoga. Nakon svečanosti otvorenja Festivala prvog je dana na programu komedija "Sedmo nebo" redateljice Jasne Nanut.Filmski festival glumca organiziraju UO Asser Savus i Hrvatsko društvo filmskih djelatnika. Pokrovitelji su Grad Vinkovci i Hrvatski audiovizualni centar. U službenom programu bit će prikazano devet ovogodišnjih hrvatskih filmova: u petak, 24. studenoga u 17 sati animirani za djecu "Cvrčak i mravica", u subotu, 25. studenoga, u 18 sati, igrani film za djecu "Dnevnik Pauline P." Nevena Hitreca, a u 20.30 drama "Samo kad se smijem" Vanje Juranić.

U nedjelju, 26. studenoga, u 18 sati, na rasporedu je film Lukasa Nole, "Escort", a u 20.30 drama "Sigurno mjesto " Juraja Lerotića. U ponedjeljak, 27. studenoga, u 20.30, počinje program Dan na FFG-u dokumentarnim filmom o Domovinskom ratu "Veće od traume", a u utorak, 28. studenoga, u 20.30 na redu je drama "Pamtim samo sretne dane" Nevija Marasovića. U srijedu, 29. studenoga, u 18 sati, počinje program ANIMAoptik, posvećen animiranom filmu i stripu. U 20.30 na programu je "Smrt djevojčice sa žigicama", kriminalistički igrani film s elementima komedije, redatelja Gorana Kulenovića.

Posljednjeg dana Festivala, u četvrtak, 30. studenoga, u 20.30, na programu je igrana crnohumorna komedija "Stric" Andrije Mardešića i Davida Kapca, a nakon završetku projekcije je dodjela priznanja zlatni i srebrni Orion te Nagrade mladih grada Vinkovaca. HDFD je ove godine odredilo stručni ocjenjivački sud u sastavu: Ana Maras Harmander, Marina Kostelac i Petar Orešković i oni će odlučiti o četiri priznanja: Zlatni Orion za najbolju glavnu žensku i glavnu mušku ulogu te Srebrni Orion za najbolju sporednu žensku i mušku ulogu. Statua "Orion" rad je kipara Vladimira Voćanca, a prema ideji likovnog umjetnika i dizajnera Davora Schunka, autora vizuala FFG-a.

Organizatori podsjećaju kako se na FFG-u dodjeljuje i jedna neslužbena nagrada, a to je nagrada za najbolji hrvatski igrani film "Priznanje mladih grada Vinkovaca" o kojoj odlučuje ocjenjivački sud kojega čine vinkovački gimnazijalci ("žiri mladih"), polaznici nastave Medijske kulture pod vodstvom prof. Marije Tikvić.

Popratni program ANIMAoptik, program posvećen animiranom filmu, kreirao je likovni umjetnik Davor Schunk.

- U sklopu ANIMAoptika, u srijedu, 29. studenoga, s početkom u 18 sati predstavit ćemo likovnog umjetnika Josipa Vranjkovića. Uz razgovor s umjetnikom, koji će voditi Davor Schunk, vidjet ćemo i odabrane animirane filmove autora. U sklopu programa "DAN D - dokumentarni filmovi o Domovinskom ratu" pokrovitelja Vukovarsko-srijemske županije predstavljamo dokumentarni film "Veće od traume" u ponedjeljak, u 20.30 - podsjećaju organizatori, Umjetnička organizacija Asser Savus i Hrvatsko društvo filmskih djelatnika.

Miroslav Flego
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ETNOLOŠKI CENTAR BARANJSKE BAŠTINE

Arheolozi: “Beli Manastir zaslužuje imati svoj muzej”

2

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

3

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva