Novosti
ISPRAĆAJ HRVATSKIH VOJNIKA NA KOSOVO

Ivan Anušić: Vojnicima veća materijalna prava
Objavljeno 21. studenog, 2023.
U vojarni 3. gardijske brigade Kune u Đakovu u utorak je održan svečani ispraćaj 40. hrvatskog kontingenta u operaciji potpore miru KFOR u Republiku Kosovo u kojoj Oružane snage Republike Hrvatske sudjeluju od lipnja 2009. godine.

U nazočnosti potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića, načelnika Glavnog stožera OSRH, admirala Roberta Hranja, savjetnika za obranu predsjednika Republike, umirovljenog general-bojnika Ivice Olujića, zapovjednika 40. HRVCON KFOR, brigadira Rajka Perića, obitelji vojnika i drugih, istaknuto je kako ovaj kontingent broji 150 pripadnika među kojima je i devet žena. Najveća sastavnica 40. HRVCON-a je Motorizirana pješačka satnija gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. U sklopu 40. HRVCON-a nalazi se i zrakoplovna sastavnica. Od 2009. godine do danas, zajedno s 40. kontingentom HRVCON-a, dosada je u operaciju KFOR upućeno 1872 pripadnika OSRH, od čega stotinu žena. "Vaša je zadaća da pridonesete miru i sigurnosti na Kosovu", poručio je, uz ostalo, pripadnicima 40. kontingenta admiral Hranj.

Uspješno izvršavanje svih zadaća u ovoj misiji pripadnicima ovog kontingenta HRVCON-a zaželio je i ministar obrane Anušić, koji je tom prilikom najavio povećanje materijalnih prava u Hrvatskoj vojsci, ali ustvrdio i trend opadanja interesa za služenje u njoj. "Trend je takav da opada interes i za dragovoljno i za svako drugo služenje u Hrvatskoj vojsci, a sukladno sa svim onim okolnostima koje nisu samo specifične za Hrvatsku nego i za sve države svijeta. Moramo jačati sigurnost, a sigurnost se snaži kroz kvalitetnu Hrvatsku vojsku. Materijalna prava su ključna kada se govori o motivaciji i regrutaciji novih vojnika", rekao je Anušić i najavio kako će osobno poraditi na povećanju materijalnih prava svakog vojnika, dočasnika i časnika u HV-u.

Kada je riječ o strateškim planovima MORH-a, naglasio je dovršetak nabave helikoptera Black Hawk, oklopnih vozila Patria i Bradley te dovršetak obalno-ophodnih brodova. Riječ je o 24 broda za koje je rekao da još nisu isporučena, a da su ugovorena još prije nekoliko godina. Najavio je i povratak HV-a u Beli Manastir. "To ćemo svakako nastaviti realizirati, kao i nastaviti suradnju s našim strateškim partnerima kroz projekte u sklopu NATO-a", rekao je Anušić.

Zamoljen za komentar protjerivanja prvog tajnika u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu Hrvoja Šnajdera, kojeg su srbijanske vlasti proglasile personom non grata, Anušić je rekao da "u ovom trenutku sigurno traju konzultacije između ministra vanjskih poslova i premijera te svih službi koje trebaju vidjeti na koji način reagirati na odluku srbijanske vlade da se protjera hrvatski diplomat‘‘. S.Župan
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MJERU "BIRAM HRVATSKU" ISKORISTILO 488 OSOBA

Mjeru najviše vuku povratnici u Osječko-baranjsku županiju

2

HRVATSKI MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA DAVOR BOŽINOVIĆ:

Stop zlouporabi bezviznog režima

3

ODRŽANE SJEDNICE ODBORA ZA USTAV KAO I SABORA

Malenica: Realno je da 10 novih ustavnih sudaca bude izabrano početkom listopada