Novosti
PRIJAVA ZBOG ILEGALNOG KOLINJA

Oduzeli mu sve meso i kaznili s tisuću eura
Objavljeno 22. studenog, 2023.
Kazne za nepoštovanje propisa o zabrani klanja u zonama zabrana i ograničenja kreću se od 130 do čak 13.270 eura

Dok Vukovarsko-srijemska i Brodsko-posavska županija s nestrpljenjem očekuju 26. studenoga, a Osječko-baranjska županija 12. siječnja, kao zasad izgledne datume za ponovno pokretanje prometa svježim svinjskim mesom, odnosno ukidanje zona ograničenja, svinjogojac iz Semeljaca nije imao strpljenja više čekati i, unatoč zabrani klanja, obavio je svinjokolju u dvorištu.Ilegalna svinjokolja je prijavljena, na teren su izišli veterinari i inspekcija, Semeljčaninu je meso sa svinjokolje oduzeto i odneseno s gospodarstva te mu je izrečena nemala novčana kazna. Epilog je to ilegalnog kolinja na području općine Semeljci, u koju je afrička svinjska kuga ušla 12. listopada, a dva dana poslije ta je općina rješenjem Ministarstva poljoprivrede o određivanju zona ograničenja i zaraženih zona zbog izbijanja ASK-a proglašena zonom zaštite - sa strogom zabranom klanja svinja, prometa mesom i živim svinjama itd.

“Netko je prijavio svinjokolju, u pitanju su možda dvije svinje, odneseno mu je sve meso, a dodijeljena mu je novčana kazna od oko 1000 eura", kaže predsjednik Stožera civilne zaštite Općine Semeljci Mirko Miladinović o ilegalnoj svinjokolji u semeljačkom dvorištu. Kazne za nepoštovanje propisa o zabrani klanja u zonama zabrana i ograničenja su od 6630 do 13.270 eura za pravnu osobu, od 130 do 660 za fizičku i od 260 do 1060 eura za fizičku osobu nositelja ili člana obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Slučaj ilegalne, no potom i prijavljene te sankcionirane svinjokolje bio je povod da Općina i njezin stožer civilne zaštite razmisle o novom, drugom krugu podjele letaka, kao i dezinfekcijskog sredstva svakom domaćinstvu s uzgojem svinja. "Želimo apelirati na svinjogojce da se strpe, suzdrže od svinjokolja dok je zabrana na snazi. Raduje nas što na području naše općine već danima, pa i tjednima, nema novih slučajeva ASK-a. Posljednja eutanazija svinja zbila se prije 15-ak dana, no ne zbog ASK-a, stavljena je samo sumnja na kugu, no nije potvrđena. S obzirom na to da već neko vrijeme nema novih slučajeva ASKa- u našoj općini, nekako se nadamo da će se ubrzati datum ponovnog prometa svježim mesom i za našu županiju, da bude prije 12. siječnja 2024.", kaže Miladinović. Podsjetimo, Osječko-baranjskoj županiji taj je datum zasad određen kao izgledan za ukidanje zabrane svinjokolja zbog naknadne pojave ASK-a, nakon lipanjske pojave kuge u VSŽ-u i BPŽ-u.

S obzirom na to da su neuvjetni objekti - oni u kategorijama 0, 1 i 2 - u međuvremenu u zoni zaštite "oslobođeni" od svinja, davanjem na klanje u klaonicama termičkom obradom ili eutanazijom, u općinskom stožeru CZ-a kažu kako je ilegalna svinjokolja odrađena u uzgoju kategorije 3. S obzirom na to da je ondje na snazi zabrana svinjokolja, Općina ne može prikupljati ni animalni otpad u adekvatne spremnike, što je u dosadašnjim sezonama svinjokolja i na semeljačkom području bila redovita praksa.

Suzana Župan
NAJAVLJEN NOVI PROSVJED I BLOKADE
Stožer za obranu hrvatskog sela za srijedu, 22. studenoga, najavio je novi prosvjed. Zahtjevi tog stožera su prekid eutanazije zdravih svinja, prekid zabrane svinjokolja i trgovanja svinjama, kao i ukidanje kategorizacije objekata za njihov uzgoj. Predsjednik tog stožera Tomislav Pokrovac najavio je da će se na području Vukovarsko-srijemske županije prosvjedovati na graničnim prijelazima Županja-Orašje (BiH) i Tovarnik-Šid (Srbija) te da će se prosvjed održati i na cestama i u ostalim dijelovima Hrvatske, kao i pred Ministarstvom poljoprivrede u Zagrebu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZAKON O UPRAVLJANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA U JAVNOJ RASPRAVI

Za nužne će popravke u
zgradi trebati suglasnost
vlasnika 33 posto udjela

2

VEĆA MOBILNOST, NOVI PROGRAMI, VIŠE STRANIH STUDENATA

Sveučilište u Osijeku postaje atraktivnije za studente i istraživače

3

NACIONALNA NAKNADA ZA STARIJE OSOBE

Novih je korisnika 2,5 tisuća, najviše u Slavoniji i Baranji