Ekonomija
SUFINANCIRANJE FOTONAPONSKIH ELEKTRANA

Koristit će se sredstva od naknade za ekstraprofit
Objavljeno 22. studenog, 2023.
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je prošlog tjedna javni poziv za sufinanciranje fotonaponskih elektrana. Sufinancirat će do 50 posto troškova investicije svima onima koji su u ovoj godini u svojim kućanstvima (već) instalirali fotonaponsku elektranu ili to namjeravaju učiniti do kraja godine.

“Što se tiče poticaja za korištenje obnovljivih izvora energije, ovo je do sada rekordna godina. Osim ovog javnog poziva za fotonaponske elektrane čeka nas i ekspanzija ulaganja teška 120 milijuna eura za energetsku obnovu obiteljskih kuća, u okviru čega će se poticati i korištenje obnovljivih izvora energije", izjavio je Luka Balen, direktor Fonda. Fond će uskoro objaviti uvjete i za taj javni poziv, no što se tiče postotka sufinanciranja za ugradnju fotonaponskih elektrana, bit će isti kao i u ovom pozivu.

“Ovo je još jedan korak, zajedno s aktiviranjem geotermalnih potencijala i iskorištavanjem sredstava Modernizacijskog fonda, prema tome da u Hrvatskoj proizvodimo više energije za vlastite potrebe i da je proizvodimo iz obnovljivih izvora. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ima više područja djelovanja, a jedno od ključnih je da se promiče i potiče koncept korištenja obnovljivih izvora, koji ide u smjeru dekarbonizacije i od čega korist imaju i građani i cijelo hrvatsko društvo", komentirao je u povodu objavljenog javnog poziva Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

U prvom valu na raspolaganju će biti 12.425.000 eura, a prema potrebi će se osigurati i dodatna sredstva, jer je novac za ovu namjenu osiguran od privremene naknade definirane Zakonom o provedbi Uredbe Vijeća EU-a 2022/1854 o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena energije.

Upravo je intencija tog zakona da se naplaćena naknada od ostvarenog ekstraprofita investira u fotonaponske elektrane u kućanstvima, kako bi građani u što većoj mjeri proizvodili električnu energiju za vlastite potrebe i tako postali energetski neovisni.

Korištenje Sunčeve energije će, uz manje režijske troškove, pridonijeti i smanjenju emisija štetnih plinova u okoliš. Benefite tih projekta osjetit će i 3250 kućanstava koja su na prethodnom javnom pozivu Fonda dobila gotovo 20 milijuna eura poticaja za svoje zelene investicije.

Hrvatska, s prosječno dvije tisuće sunčanih sati u kontinentalnom i do 2700 u priobalnom području, ima znatan potencijal za daljnje ulaganje u fotonaponske solarne tehnologije.

Uz građane na dobitku je i industrija, koja je u ovoj godini također dobila izdašno nacionalno i EU sufinanciranje za projekte obnovljivih izvora energije.

Dario Kuštro
Sve informacije o javnom pozivu za ugradnju fotonaponskih elektrana dostupne su na mrežnim stranicama Fonda - www.fzoeu.hr

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PAD POTRAŽNJE

U Americi silosi prepuni kukuruza

2

OBRAZOVANJEM DO RASTA PRODUKTIVNOSTI

Manje je poljoprivrednika samo s osnovnom školom

3

SVE JE MANJE BANKOMATA I POSLOVNICA

Bundesbank ustaje u obranu gotovine