Osijek
RASTEREĆENJE PLAĆA UKIDANJEM PRIREZA

Građanima Osijeka od
1. siječnja plaće rastu
Objavljeno 21. studenog, 2023.
Grad Osijek ukidanje prireza neće nadoknaditi podizanjem porezne stope na dohodak, ona će ostati na sadašnjoj razini

S početkom nove, 2024. godine građanima Osijeka rast će plaće, a Osijek će postati još konkurentniji grad za život u Hrvatskoj, najavio je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić u utorak s konferencije za novinare. Radić je objavio da Grad Osijek ukidanje prireza od 13 posto, koje stupa na snagu početkom sljedeće godine, neće nadoknaditi podizanjem porezne stope na dohodak, nego će ona ostati na sadašnjoj razini.Naime, izmjenama poreznih propisa koje je donijela Vlada RH s primjenom od 1. siječnja 2024. ukidaju se prirezi u sustavu poreza na dohodak, pa tako i prirez, koji je u Osijeku iznosio 13 posto. Jedinicama lokalne samouprave omogućava se da same odrede stopu poreza na dohodak, što su, prema najavama, drugi veliki hrvatski gradovi iskoristili kako bi gubitak prireza u gradskoj blagajni nadoknadili podizanjem poreza na dohodak.

Primjeri plaća


- Ukidanje prireza za Grad Osijek u gradskom proračunu za 2024. godinu znači manjak od sedam milijuna eura. Ipak, Grad Osijek neće kao drugi veliki gradovi ukidanje prireza nadoknaditi povećanjem porezne stope na dohodak, nego ćemo ostati na sadašnjoj poreznoj stopi na dohodak, te će samim time građanima Osijeka početkom nove godine plaće rasti. Učinak mjera porezne reforme koji znači da će građanima Osijeka rasti plaće, Radić je predstavio i na nekoliko konkretnih primjera.

Vatrogasac u Osijeku koji sada ima netoplaću 1052 eura od 1. siječnja sljedeće godine dobivat će plaću od 1075 eura, što znači da će mu plaća na godišnjoj razini narasti za 280 eura. U usporedbi s kolegama u drugim gradovima, osječki će vatrogasac na godišnjoj razini imati 116 eura veću plaću nego onaj u Splitu, 278 eura nego u Zagrebu, a od onoga u Rijeci 185 eura.

Učitelju predmetne nastave plaća će se sa sadašnjih 1125 eura povećati na 1151 euro, što znači da će na godišnjoj razini povećanje plaće iznositi 309 eura. To znači da će učitelj predmetne nastave u Splitu imati godišnje 133 eura manju plaću od kolege iz Osijeka, u Rijeci 213 eura, a u Zagrebu 319 eura nižu plaću na godišnjoj razini. Profesoru na fakultetu u Osijeku s netoplaćom od 2500 eura plaća za siječanj 2024. izosit će 2572 eura, što je na godišnjoj razini povećanje od jako lijepih 864 eura. Osječki profesori na fakultetima imat će tako 453 eura veću plaću po godini od kolege u Splitu, 725 eura od onog u Rijeci i čak 1087 eura kolege u Zagrebu.

Preneseni višak


Posljednji navedeni primjer je onaj liječnika specijalista, sadašnja mu je plaća 3952 eura, a s ovom poreznom reformom netoplaća za sljedeći siječanj iznosit će mu 4075 eura, što je na godišnjoj razini povećanje od 1480 eura. Osječki liječnik imat će tako 640 eura veću plaću od kolege iz Splita, 1023 eura od kolege iz Rijeke i 1923 eura od onoga u Zagrebu. Prema riječima osječkog gradonačelnika Radića, Grad će gubitak prihoda od prireza nadoknaditi prije svega dobrim upravljanjem.

- U 2022. godinu Grad Osijek prenio je višak od 10,2 milijuna eura na svom računu, a taj višak očekujemo i u 2023. godini. Dobro vođenom fiskalnom politikom refinancirali smo naslijeđene kredite Grada Osijeka, GPP-a, Vodovoda..., koji su iznosili oko 25 milijuna eura. Prošle smo godine samo ugovaranjem bolje i povoljnije kamate uštedjeli oko dva milijuna eura - pohvalio se Radić, dodavši da u proteklih 15 godina imamo najvišu zaposlenost u Osijeku i rekordno nisku nezaposlenost.

Osijek, naime, u posljednje dvije godine ima 2000 više zaposlenih nego što ih je bilo prije, te samim time i prihodi rastu.

Gradonačelnik Ivan Radić zaključio je kako su pametnom politikom, dobrim upravljanjem i vođenjem Grada došli do toga da si mogu priuštiti da svim građanima povećaju plaće i da samim time od 1. siječnja Osijek bude još konkurentniji grad za život u Hrvatskoj.

Tomislav Prusina
Kroz ITU program 15 milijuna eura više
Gradonačelnik Radić ističe da će razliku u proračunu nastalu ukidanjem prireza nadoknaditi oslanjajući se i na alternativne izvore financiranja.

- Govorimo o EU fondoivima, gdje smo u 2022. godini, prema konsolidiranom proračunu Ministarstva financija, bili najbolji po povučenim sredstvima u Hrvatskoj. a jednak iznos očekujemo povući i ove. 2023. godine - rekao je Radić i najavio da će uskoro predstaviti i ITU program, s kojim će im na raspolaganju biti 15 milijuna eura više nego u prošlom razdoblju, uz devet jedinica lokalne samouprave manje.

Možda ste propustili...

INVALIDU IZGORIO STAN, POMAŽU MU SUGRAĐANI

U pomoć Heleru priskočili su poduzetnici i kohortaši

NOVI TROGODIŠNJI PROJEKT POTPORE STARIJIMA U OPĆINI BILJE

Zaželi: Radionice o pomoći sumještanima ovoga tjedna

MATICA UMIROVLJENIKA OSIJEKA

Proslava Dana žena u Bellsu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TANJA I VALENTIN HORVATEK, UDOMITELJI

Mališanima smo dali dom,
ljubav i sigurnost, zbog
njih možemo biti roditelji

2

INVALIDU IZGORIO STAN, POMAŽU MU SUGRAĐANI

U pomoć Heleru priskočili su poduzetnici i kohortaši

3

SPORAZUM IZMEĐU GRADA OSIJEKA I EKONOMSKOG FAKULTETA

Studenti na praksu
u gradsku upravu