Osijek
16. DANI HRVATSKOG KULINARSTVA

Vrhunski slastičari i kuhari u Osijeku
Objavljeno 22. studenog, 2023.
Osijek je cijeli ovaj tjedan domaćin 16. Dana hrvatskog kulinarstva. Riječ je o najvažnijoj manifestaciji kulinarske struke u Hrvatskoj, koju od 20. do 24. studenoga organiziraju Hrvatski kuharski savez i Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, a održava se u Gospodarskom centru. Pokrovitelj je Ministarstvo turizma, a manifestacija je okupila stručnjake iz područja kuharstva i slastičarstva iz Hrvatske, ali i šire.

- Ova je manifestacija kruna našeg rada na projektu VirtuOS. Više smo se orijentirali na učenike i njihovo natjecanje, a cilj je popularizacija kuharske i slastičarske struke, poticanje izvrsnosti, doprinos stvaranju kvalitetne stručne radne snage, poticanje interesa za deficitarna zanimanja, podizanje kvalitete ugostiteljskih objekata, hrvatskih namirnica te jela i pića hrvatske kulinarske baštine - istaknuo je dr. sc. Andrej Kristek, ravnatelj osječke Ugostiteljsko-turističke škole.

Aleksandar Vucković, tajnik Hrvatskog kuharskog saveza, pojasnio je da se manifestacija Dani hrvatskog kulinarstva sastoji od nekoliko događaja, a to su 15. Državno prvenstvo kuhara, 10. Državno prvenstvo slastičara, 13. natjecanje učenika Kamelija kup iz disciplina kuharstvo, slastičarstvo i posluživanje te Bocuse d‘Or Croatia - revijalno natjecanje.

Posebna zanimljivost manifestacije nacionalno je kvalifikacijsko kuharsko natjecanje Bocuse d‘ Or Croatia. Najbolji pojedinci natjecanja ulaze u širi izbor članova hrvatske kuharske reprezentacije koja predstavlja hrvatsko kulinarstvo na najprestižnijim svjetskim kuharskim natjecanjima poput Kulinarske Olimpijade i Svjetskog kulinarskog kupa.

Manifestaciju je otvorio zamjenik župana Josip Miletić, a zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković naglasila je da je Osijek domaćin za čak 23 strukovne škole iz cijele Hrvatske, koliko ih sudjeluje na natjecanju Kamelija kup. “Ovo natjecanje učenike će pripremiti za buduće tržište rada i povećati njihove kompetencije”, rekla je zamjenica gradonačelnika.

V.Latinović
Možda ste propustili...

NOVI TROGODIŠNJI PROJEKT POTPORE STARIJIMA U OPĆINI BILJE

Zaželi: Radionice o pomoći sumještanima ovoga tjedna

DAVOR BOBIĆ (55) SKLADATELJ I SVEUČILIŠNI PROFESOR

Praizvedbom mog baleta Snježna kraljica studentski sam san pretvorio u javu

Najčitanije iz rubrike