Regija
MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI

ZJZ “Sv. Rok” proveo istraživanje o ovisnostima u općoj populaciji
Objavljeno 20. studenog, 2023.
VIROVITICA - Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Institut za društvena istraživanja "Ivo Pilar" iz Zagreba u suradnji sa županijskim zavodima proveo je istraživanje o ovisnostima u općoj populaciji. Od rujna do studenoga ove godine istraživanje je uspješno provedeno i u Virovitičko-podravskoj županiji, gdje je nositelj provedbe bio Zavod za javno zdravstvo "Sveti Rok" VPŽ-a, a koordinator istraživanja bio je profesor psihologije Siniša Brlas, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje.

– Naš županijski ZJZ među prvima je u Hrvatskoj proveo ovo terensko istraživanje, i to prije krajnjeg roka provedbe, a sve zahvaljujući pravovremenoj i na iskustvu utemeljenoj pripremi, koordinaciji i vođenju anketara, terenskih istraživača – rekao je prof. Brlas.

Uspješna provedba organizacijski iznimno zahtjevnog istraživanja na najbolji je mogući način obilježila početak Mjeseca borbe protiv ovisnosti u VPŽ-u, koji se obilježava između 15. studenoga i 15. prosinca. Na poseban mu je način pridonijelo i predstavljanje preventivnog programa "Kako ne utopiti mladost u alkoholu" na 11. slavonskobrodskom simpoziju o alkoholizmu, kockanju i modernim ovisnostima, koji je održan 16. i 17. studenoga. Na tom, jednom od najznačajnijih stručnih skupova o ovisnostima u našoj zemlji, koji često ima i međunarodna obilježja, i taj program predstavio je prof. Siniša Brlas. Preventivni program "Kako ne utopiti mladost u alkoholu" provodi se već treću godinu u VPŽ-u i na samom je završetku provedbe. P.Ž.
Prenošenje znanja
– Globalni je cilj programa osnažiti samozaštitne kapacitete mladih u VPŽ-u u prevenciji ovisnosti i afirmaciji zdravlja, dok su specifični ciljevi usmjereni educiranju mladih o štetnom djelovanja alkohola na zdravlje i ponašanje (osobito u prometu) i povezanosti pijenja alkohola i razvoja ovisnosti, osnaživanju međusektorske suradnje u prevenciji i suzbijanju ovisnosti te motiviranju mladih za volontiranje u zajednici i afirmiranje zdravih životnih stilova u slobodnom vremenu. Predstavljanje tog preventivnog programa ostalim stručnjacima u našoj zemlji dio je transfera znanja i iskustava nastalih u našoj županiji koji može poslužiti kao primjer dobre prakse – poručio je prof. Brlas govoreći o programu “Kako ne utopiti mladost u alkoholu”.

Možda ste propustili...

“FRANKOPANI” NA PLITVIČKIM JEZERIMA I U BIOGRADU

Pridružili se i pohodu za Gavrana

INICIJATIVA "40 DANA ZA ŽIVOT"

Za nerođene

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT „RUŽIČASTE ZLOĆKE“

Invazivne vrste bit će uklonjene na tri lokacije

2

I PČELARSKA UDRUGA “BAGREM” ŽALI SE NA UVEZENI MED

Sve su učestalije krađe košnica

3

BIORAZGRADIVI OTPAD

Čeminac dijeli 144 kompostera