Osijek
STRADAVANJE 1991. GODINE

Ernestinovo se s tugom i ponosom prisjeća okupacije
Objavljeno 21. studenog, 2023.
Kao i danas, bio je to tada prohladan jesenski i otužan dan. I danas dijelimo te iste emocije

U Ernestinovu je obilježen "Spomendan 20. studenoga - Ernestinovo". Bilo je to obilježavanje 32. godišnjice stradavanja mještana Ernestinova, a u spomen na 41 stradalog branitelja i civila, od kojih se još uvijek njih šest vode kao nestali. Počast su u Parku skulptura kod Spomen-obilježja poginulim braniteljima i civilima, kao i kod Spomen-obilježja mjesta masovne grobnice, između ostaloga odali ministar obrane Ivan Anušić, župan Mato Lukić, načelnica Ernestinova Marijana Junušić, Srećko Grbovac iz Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Ernestinovo, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović.- Prošle su 32 godine od stradavanja i velike tragedije mještana Ernestinova, okupacije kada su stradali vojnici, civili, djeca. Zahvalni smo tim ljudima, sjećamo ih se, ne smijemo to zaboraviti. Sjećanje na njih treba biti svake godine snažno, trebaju djeca koja pohađaju ovdje školu i generacije koje dolaze znati što se ovdje događalo i prenositi ljudima. To je naša uloga, to je naša zadaća, nema nikakvog odstupanja od toga, ni milimetra, i to ćemo činiti u budućnosti - poručio je Anušić.


- Kao i danas, bio je to tada prohladan jesenski i otužan dan. I danas dijelimo te emocije. Ovi dani u nama bude sjetu, tugu, osobito kada se sjetimo svih razaranja i ružnih trenutaka koje su naši mještani, ponajprije branitelji i civili prošli, ponajviše obitelji koje su izgubile svoje najmilije članove obitelji - kazala je Junušić.

- Još su velike rane, šest osoba još nije pronađeno. Laslovo je ostalo u okruženju, pao je Seleš, neprijatelj je zaustavljen na ulazu u sam Antunovac. Taj junački otpor, uključujući i Vukovar, dao nam je priliku da se dodatno naoružamo i obučimo. Nažalost, ovaj dio teritorija nismo uspjeli sačuvati. Na svu sreću danas je Ernestinovo, kao što možemo vidjeti, jedna razvijena općina, načelnica Junušić doista vodi brigu o svim stanovnicima i razvoju općine, a Županija naravno uvijek stoji na raspolaganju i pomaže u skladu sa svojim mogućnostima - rekao je Lukić.

Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović rekao je kako još tragamo za 1803 nestala hrvatska branitelja i civila, od kojih je gotovo 500 na ovom području. “Ovim putem apeliramo na one koji imaju bilo kakva saznanja o mjestu gdje se nalaze ostaci naših nestalih i poginulih građana da izađu s tim, da olakšaju svoju dušu i donesu mir obiteljima koje su to zaslužile”, poručio je Janović.

Darko Pejić
NITKO NIJE ODGOVARAO ZA ŽRTVE
Srećko Grbovac prisjetio se ratnih dana i kazao kako se emocije ne stišavaju. “Uvijek isto, Vukovar, pa onda, eto, i mi. Na današnji su dan ujutro krenuli tenkovi od Petrove Slatine, pucali su od Laslova i onda su nas okružili i od Divoša. Branili smo se koliko smo mogli, izlazilo se preko Bobotskog kanala prema Vladislavcima, ostalo je jako puno civila, više od stotinu. Nitko nije odgovarao za žrtve, nama je najgore što se za naše nestale nema gdje zapaliti svijeću. Nažalost, ti koji znaju, nitko za sada ne govori gdje su ti ljudi. Nisu to šibice pa da su se izgubile, to su ipak ljudi. Ne znam što bih rekao onima koji znaju, a neće da nam kažu. Želim samo da se dostojno pokopaju”, tužan je Grbovac.

Možda ste propustili...

PROMOVIRANA KNJIGA JELENE KOVAČEVIĆ

Umjetnost život čini boljim

MATICA UMIROVLJENIKA OSIJEKA

Proslava Dana žena u Bellsu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROSVJEDNI SKUP NASUPROT OSJEČKE POLICIJE

Već pet mjeseci traje šutnja o ubojstvu Mihaele Berak

2

CENTAR ZA AUTIZAM

Nova će zgrada Centra biti za starije korisnike

3

KIPARSKE RADIONICE U MSO-U

Autoportreti od gline
u formi - karikature