Autoglas
KONFERENCIJA HRVATSKE UDRUGE AUTO STRUKE

Hoće li se stopirati prodaja motornih ulja građanima?
Objavljeno 21. studenog, 2023.

U koju god da trgovinu uđete, možete na policama vidjeti motorna ulja i možete ih kupiti koliko god hoćete, a primjerice u Austriji možete samo litru. Upravo taj problem naglasila je Hrvatska udruga auto struke (HUAS) na sinoćnoj konferenciji, koja želi dovesti u red ovu tamnu zonu biznisa koja generira niz nezakonitosti i nepravilnosti.Naime, HUAS će se u idućoj godini fokusirati na izradi novog Zakona o zbrinjavanju otpadnih motornih ulja i drugih materijala iz autoindustrije i to sve u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i Fondom za zaštiti okoliša. Želja je HUAS-a da se donese zakon koji običnim potrošačima dopušta kupnju samo dvije litre motornih ulja.

- Borit ćemo se za EU standarde, za sve ono što vrijedi u uređenim državama. Upravo na ekologiji i zbrinjavanju ne samo otpadnih ulja nego i svega što je "višak" u autoindustriji najviše ćemo raditi. HUAS ne želi ništa drugo nego dovesti u red ovu tamnu zonu biznisa koja generira niz nezakonitosti i nepravilnosti. Dobro je znano kako se motorna ulja ne mogu tako jednostavno kupiti u Austriji i brojnim drugim državama. Tako je u našem susjedstvu nemoguće kupiti motorno ulje u običnim trgovinama, za razliku od nas, gdje na policama većine trgovačkih centara možete bez ograničenja kupiti ulja koliko god želite. Austrijanci dobro znaju da jedino tako mogu kontrolirati uredno zbrinjavanje, a pri tome i stimulirati i podržavati registrirane biznise. Postojeća neregulativa potiče sivu zonu i fušeraj te bolno djeluje na ekologiju i naše prirodno okruženje. I dok smo ove godine napravili golem posao donošenjem novog Zakona o obaveznom auto osiguranju, tako nam je najvažniji cilj opet ograničiti djelovanje fušera, prilagoditi zakonodavstvo EU regulativama, spriječiti odlijevanje novca iz proračuna i, ono najvažnije, educirati i pridonijeti zaštiti prirode, priopćava HUAS.

Dodaje se kako zbog prodaje motornih ulja svima i svakome ovlašteni serviseri gube konkurentnost, a samo na PDV-u država izgubi godišnje i više od desetak milijuna eura. Čim se prijeđe granica, vrijede druga pravila. Neregulirano tržište, fušeraji, nagodbe, siva zona, slobodna prodaja opasnih fluida i drugih materijala… doveli su do totalnog urušavanja sustava zbrinjavanja uništenih i zamijenjenih autodijelova. Vjerovali ili ne, na gubitku su svi. I ne samo oni koji žele da im prirodno okruženje bude uredno i čisto već i država.

Milan Bugarić