Novosti
PRESEDAN U RADU SABORA

MIP u utorak o aktivaciji Banožićeva mandata
Objavljeno 20. studenog, 2023.
Predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Robert Jankovics potvrdio je da je Povjerenstvo u petak zaprimilo zahtjev za aktivaciju zastupničkog mandata Marija Banožića i njegovo mirovanje zbog osobnih razloga. "To je presedan, nikada u povijesti modernog Sabora nije bilo da zastupnik nije osobno potpisao zahtjev, nego preko punomoći koja nije ovjerena kod javnog bilježnika", rekao je.

Zahtjev uime bivšeg ministra obrane, koji je razriješen nakon što je skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginuo mlađi muškarac, a on teško ozlijeđen, podnijela je njegova odvjetnica. Sjednica MIP-a na kojoj će se razmatrati utemeljenost tog zahtjeva bit će u utorak, 21. studenoga, najavio je Jankovics, koji nije mogao o svemu tome pobliže govoriti. Prema zakonu, dužnosnici nakon što im prestane nespojiva dužnost imaju rok od osam dana za aktiviranje mandata, i to, opet prema zakonu, mogu učiniti samo oni osobno. Jankovics je proteklih dana priznao da u povijesti modernog Sabora još nije bilo situacije poput Banožićeve (tj. da je upitno je li, zbog težine ozljeda, uopće svjestan da više nije ministar i da objektivno ne može sam podnijeti zahtjev), te da stručne službe MIP-a pregledavaju arhivu kako bi vidjele je li to presedan i ako jest, što da rade.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, profesor upravnog prava Vedran Đulabić tumači kako se na Banožićev slučaj primjenjuje Zakon o općem upravnom postupku, koji od doba rimskog prava poznaje institut zahtjeva za povrat u prijašnje stanje. Đulabić pojašnjava kako bi Banožić, kada bude otpušten iz bolnice, otpusnim pismom lako dokazao da su ga objektivnih razlozi spriječili da podnese zahtjev za aktivaciju mandata.

Najavu da će Banožić aktivirati svoj zastupnički mandat, odmah ga zamrznuti i iskoristiti opciju "6+6" u redovima saborske oporbe u petak je prokomentirana na način da on na to ima pravo, ali je pitanje kakvu to poruku šalje, jer je u prometnoj nesreći prouzročio smrt jedne osobe. "Logično je da Banožić aktivira svoj mandat u Saboru, može ići na ‘6+6‘ i time izgubiti pravo da se nakon isteka mandata vrati na prijašnji posao ili će aktivirati zastupnički mandat, čime bi parlamentarna većina imala zastupnika manje dok se on ne oporavi. To je stvar koja može biti dvojbena, ali i to bi se moglo riješiti kada postane svjestan", rekao je Arsen Bauk, saborski zastupnik SDP-a.

"Postoji pravna praznina u Poslovniku i zakonima, ali u tom slučaju dolazi do tumačenja zakona koji se ne bi trebao tumačiti na štetu osobe koja je u takvom zdravstvenom stanju", ističe Bauk. Kaže da su taj zahtjev u Banožićevo ime mogli podnijeti odvjetnica ili član obitelji. H
Možda ste propustili...

MOGUĆE OBMANJUJUĆE OBJAVE PONUDITELJA

Hanfa: Dobro pazite s kriptovalutama

IMA LI EUROPSKA POLJOPRIVREDA BUDUĆNOST?

Nužni krupnija zemljišta i racionalnija poljoprivreda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana