Novosti
POTREBA ZA DALJNJOM MODERNIZACIJOM STUDIJA

Centar socijalnog rada predlaže da se socijalni radnici zapošljavaju u školama
Objavljeno 20. studenog, 2023.

ZAGREB - Dan Studijskog centra socijalnog rada u Zagrebu obilježen je svečanošću na kojem je podržana inicijativa da se socijalni radnici zapošljavaju u školama, te izražena potreba za daljnjom modernizacijom studija.

Ravnateljica Zavoda za socijalni rad Tatjana Katkić Stanić kazala je da je Studij socijalnog rada napravio najveći napredak u sličnim profesijama, te kao najvažnije istaknula promjenu paradigmi socijalnog rada.

Prva paradigma je, kazala je, pomicanje prema korisničkoj perspektivi, tj. da je cilj djelovanja korisnik, a druga pomicanje socijalnog rada iz konkretnog rješavanja životnih situacija u područje zagovaranja i zaštite ljudskih prava i promicanja socijalne pravde.

Jedna smo od šest zemalja koja je uvela besplatan školski obrok, a to nikad ne bi bilo napravljeno da inicijativa nije došla s ovog studija, kazala je.

Dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u okviru kojeg djeluje Studij socijalnog rada, Ivan Koprić kazao je da je socijalni rad regulirana profesija i da je studij već dugo prepoznat kao društveno potreban.

Zauzeo se da socijalni radnici budu zaposleni u školama, što, po njemu, odgovara potrebama vremena i potrebama korisnika.

Predstojnica Studijskog centra socijalnog rada Gordana Berc kazala je da se na Centru 116 kolegija izvode 32 nastavnice i nastavnika, ta da na svim godinama njegovih sedam studijskih programa studira oko 1000 studenata.

Istaknula je znanstveni rad zaposlenika kazavši da potpisuju više od 30 autorskih knjiga, 150 znanstvenih poglavlja u knjigama i desetak udžbenika, te da izdaju dva stručna časopisa koja se indeksiraju u važnim međunarodnim bazama.

Studiji traže kontinuirano unapređenje kurikuluma da bi mogli odgovoriti potrebama sve zahtjevnije prakse rada na terenu i rada u visokorizičnim situacijama, kazala je i dodala da predstoje reforme studijskih programa. S tim razlogom, profesori i Slovenije i Švedske predstavili su na svečanosti iskustva svojih reformi.

Berc je kazala da studiju nedostaje asistenata, i naglasila važnost suradnje sa socijalnim radnicima bez čijih iskustava iz prakse studij ne bio jednako kvalitetan.

Također, kazala je da je Centar pokrenuo inicijativu da se socijalni radnici zaposle u školama.   

Studijski centar socijalnog rada prva je obrazovna institucija koja je u Hrvatskoj izvodila studijske programe u području socijalnog rada i socijalne politike i osnivan je 1952. godine. Studijski programi su organizirani i izvode se na tri razine: preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj.

Studij omogućava osposobljavanje stručnjaka za suočavanje s novim socijalnim problemima i rizicima, kao i temeljitije proučavanje i produbljivanje znanja potrebnih za obavljanje određenih poslova u sustavu socijalne skrbi.

(Hina)

Možda ste propustili...

OKO SOA-E IPAK BEZ DOGOVORA

Vlada za Kundida na čelu Glavnog stožera

STRANKA ZELENA ALTERNATIVA - ODRŽIVI RAZVOJ HRVATSKE (ORaH)

Puno prostora za zelene politike

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana