Mozaik
NA 72. IZBORU U SALVADORU

Lijepa Sheynnis iz
Nikaragve je Miss Universe
Objavljeno 19. studenog, 2023.
Andrea Erjavec nije se plasirala u polufinale najprestižnijeg natjecanja ljepote u svijetu

Predstavnica Nikaragve Sheynnis Palacios izabrana je za najljepšu ženu svijeta na 72. natjecanju za Miss Universe u Salvadoru, na kojem su prvi put sudjelovale i žene majke te dvije transrodne kandidatkinje. Naša predstavnica Andrea Erjavec nije se uspjela plasirati u polufinale najprestižnijeg natjecanja ljepote u svijetu.Nema granica


To je prva pobjeda predstavnice Nikaragve. Za prvu pratiteljicu izabrana je predstavnica Tajlanda, a za drugu pratilju Australka. Sheynnis Palacios (23) primila je krunu iz ruku prošlogodišnje pobjednice, Amerikanke R‘Bonney Gabriel, Miss Universe 2022. Najljepša žena svijeta, izabrana među 83 natjecateljice, ocijenila je da su zahvalnost i poniznost njezine najbolje osobine. Naglasila je važnost jednakosti plaća žena i muškaraca "u bilo kojoj domeni" i ustvrdila da "za žene nema granica". Sheyniss je diplomirala komunikologiju, ima 23 godine i sebe u budućnosti vidi kao producenticu. Pokrenula je projekt "Understand your mind" jer zagovara mentalno zdravlje.

U top 20 prozvane su: Nikaragva, Španjolska, Portoriko, Namibija, Venezuela, Indija, Tajland, Čile, Jamajka, SAD, Nepal, Peru, Kamerun, Kolumbija, Pakistan, Australija, Filipini, Portugal, Južna Afrika i El Salvador. Ovo je prvi put da se plus size djevojka (Nepalka Jane Garret) plasirala u polufinale ovog izbora ljepote, baš kao i udana žena i majka (Kolumbijka Maria Camila Avella i Michelle Cohn iz Gvatemale). Predstavnica Portugala, Marina Machete, prva je transrodna žena koja se plasirala u top 20. Naime od 2023. promijenjena su pravila natjecanja i više nema ni dobne granice za natjecanje.

- Pobjednice koje su se plasirale u finale Miss Universe znaju i po nekoliko svjetskih jezika, imaju po dva fakulteta i jako su cijenjene u svojim zemljama. Doslovno su postale brend jer na svojim platformama promiču i iniciraju promjene u društvu. Njihovi kanali imaju golem doseg jer ih na društvenim mrežama prate na stotine tisuća ljudi, a nerijetko govorimo i o milijunima pratitelja. Većina djevojaka bavi se određenim javnim poslom, rade na radiju ili na televiziji, motivacijski su govornici i svakodnevno ih se može vidjeti - objasnila je Ivana Delač, direktorica odnosa s javnošću Direkcije Miss Universe Hrvatske.

Djevojke iz top 20 za ulazak u sljedeći krug natjecanja morale su proći kategoriju kupaćih kostima i pokazati samopouzdanje te zdravlje tijela, a u top 10 odabrane su: Portoriko, Tajland, Peru, Kolumbija, Nikaragva, Filipini, El Salvador, Venezuela, Australija i Španjolska.

Pozitivne promjene


Nakon natjecanja u večernjim haljinama u top 5 najuspješnijih plasirale su se misice Australije, Portokika, Nikaragve, Tajlanda i Kolumbije, koje su imale prilike odgovarati na pitanja žirija o važnom temama i svjetskoj problematici. Najuspješnijim trima finalisticima izbora 72. Miss Universe proglašene su Nikaragva, pobjednica, Tajland, prva pratilja, i Australija, druga pratilja.

Program natjecanja, koje je gledalo više desetaka milijuna gledatelja diljem svijeta, vodile su pobjednica Miss Universe 2012. Olivia Culpo, televizijsko lice Jeannie Mai Jenkins i Maria Menounos, nekadašnja Miss Universe, te Catriona Gray i Zuri Hall kao dopisnice iza pozornice. Nastupio je poznati glazbenik John Legend.

Produkcija ovogodišnjeg izbora za Miss Universe i pozornica muđu naskupljima su i najljepšima dosad, a kruna nove misice vrijedna je više od pet milijuna eura, te simbolizira pozitivne promjene.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBJAVLJENA IMENA SVIH KOJE ĆEMO GLEDATI OD 3. OŽUJKA

Poznati svi kandidati
nove sezone showa
“Tvoje lice zvuči poznato”

2

PREDSTAVIT ĆE NOVI KONCERTNI PROGRAM I “OPUS DEI”

Koncert i izložba Laibacha u Zagrebu

3

MIACH RASPRODALA SVOJ PRVI SOLOKONCERT U TVORNICI

Svjesna sam da imam još puno toga naučiti i isprobati kako bih napredovala u glazbi