Crna kronika
ŠVERC HAŠIŠA I MARIHUANE

Dva hrvatska narkobosa uhićena u Turskoj u 2 dana
Objavljeno 19. studenog, 2023.
Vrijednost prodane droge u Hrvatskoj najmanje je 1,6 milijuna eura, tvdi Uskok

Dva hrvatska narkobosa uhvaćena su u Turskoj u samo dva dana. U nedjelju je Ali Yerlikaya, turski ministar unutarnjih poslova, objavio da je uhićen hrvatski državljanin Kristijan Palić, a dan prije uhićen je još jedan hrvatski državljanin, Nenad Petrak.Kristijana Palića europske su zemlje prijavile kao jednog od vođa "zapadnobalkanskog krila" u sklopu narkooperacija u Europi, a sumnja se da je to "krilo" bilo glavno u opskrbi EU-a kokainom iz Južne Amerike i da je Palić surađivao s organiziranim bandama trgovaca drogom koje djeluju u Europi. Sumnja se da se bavio pranjem novca zarađenog od kriminala. Bio je na Interpolovoj Plavoj tjeralici, koju su raspisale europske zemlje i Brazil. Uhićen je u Bešiktašu u operaciji Kartel-3.

Nenad Petrak uhićen je dan prije u Operaciji Kartel-2 u četvrti Uskudar u Istanbulu. Petraka se sumnjiči da je vođa međunarodnog narkokartela. Drogu je iz Južne Amerike dopremao u Europu i ondje ju distribuirao. Za njim je hrvatska raspisala međunarodnu tjeralicu zbog ubojstva s namjerom i bio je na Interpolovoj crvenoj tjeralici. Turski ministar unutarnjih poslova istaknuo je kako će se borba protiv dilera droge i grupa organiziranog kriminala odlučno nastaviti.

Vrijednost prodane droge u Hrvatskoj najmanje je 1,6 milijuna eura. Istragom je obuhvaćeno 19 hrvatskih državljana, a osim prvookrivljenog Nenada Petraka, poduzetnika iz Zagreba koji je tražen zbog sudjelovanja u pokušaju ubojstva Josipa Čubelića sredinom travnja ove godine, jedan od okrivljenika je i Filip Romić, koji je pobjegao u Dubai, ali je uhićen pri povratku u BiH.

Kako doznaje Jutarnji list, Petraka se tereti da je od 12. prosinca 2019. do 3. veljače 2023. na području Hrvatske, Španjolske, Nizozemske, Njemačke, Francuske, Italije, Crne Gore, Kolumbije i Sijera Leonea povezao u zajedničko djelovanje ostale članove skupine radi kontinuirane nabave velikih količina kokaina iz Kolumbije, Sijera Leonea i Španjolske, krijumčarenja te droge brodovima i njezine daljnje prodaje na području Europske unije. Također je na području Španjolske, Francuske, Njemačke, Italije, Crne Gore i Hrvatske okupio ekipu radi kontinuirane nabave i prodaje marihuane i hašiša. Istragom je obuhvaćeno 19 osoba, među njima i jedna žena. Osumnjičen je da je s Tomislavom Miletićem, Antom Varnicom i Jerkom Radićem osigurao potreban novac za kupnju kokaina, a s osobama iz Srbije dogovorio je da će obaviti prijevoz droge za osam posto njezine vrijednosti. Uz njega su u grupi koja se bavila švercom droge i boksač Ante Varnica i Jerko Radić.

U bijegu su još Vlade Brkić (56) iz Ljubuškog i Ivan Bogić (41) iz Lećevice, ali za Brkića već postoje saznanja gdje se skriva.

Sandra Lacić
PRIHVAT DROGE
Petrak je, prema Uskoku, organizirao kupnju većih količina hašiša i marihuane u Španjolskoj i Crnoj Gori te prodaju u zemljama EU-a. Izdavao je naloge Miletiću u Alicanteu, Damjanu Puljeku u Granadi, osobama kodnih imena Rakanica u Madridu, Superman u Barceloni i Sakaria u Bilbaou da prihvaćaju i skladište drogu. S Varnicom, Radićem, Juranićem, Romićem, Mrđenom, Džekom i Putinom dogovoren je transport droge do kupaca. Navodi se da je on dogovarao i cijenu prijevoza te određivao gdje i kada će se obavljati utovar i isporuka naručene droge, kao i rute kretanja teretnih vozila. Četiri su okrivljenika prema Petrakovoj uputi u Španjolskoj kupili tvrtku Transports Kayla Maria 2007 i kao imovinu društva upisali vozila, s posebno izrađenim spremnicima za krijumčarenje droge.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana