Regija
PLATIT ĆE KNEŽEVI VINOGRADI

Nagodinu će za svu djecu
vrtić biti - besplatan
Objavljeno 20. studenog, 2023.
Za iduću je godinu najavljeno i povećanje iznosa za nabavu školske opreme te iznosa stipendija
KNEŽEVI VINOGRADIOpćina Kneževi Vinogradi među rijetkima je koja je odlučila da će sva djeca s njezina područja sljedeće godine vrtić pohađati besplatno.- Kompletan trošak participacije roditelja preuzima Općina Kneževi Vinogradi. Riječ je o samo jednoj u nizu demografskih mjera koje smo donijeli u protekle dvije-tri godine, a kojom se želi prvenstveno našoj djeci, ne samo predškolcima već i učenicima odnosno studentima te njihovim roditeljima, omogućiti što ugodniji i kvalitetniji život u našoj općini - kaže općinski načelnik Vedran Kramarić, potvrđujući kako je Općina Kneževi Vinogradi jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave s takvom odlukom. Tvrdi, naime, kako je na području cijele Republike Hrvatske vrtić za roditelje besplatan u još samo 24 od ukupno 555 jedinica lokalne samouprave.

- Ova odluka stupa na snagu početkom iduće godine. Dosad su roditelji za poludnevni boravak svoje djece izdvajali po 220 kuna mjesečno, a za cjelodnevni 450 kuna. Cijena jaslica bila je 500 kuna za isto razdoblje - kaže Kramarić dodajući kako će ta odluka općinski proračun opteretiti s pedesetak tisuća eura godišnje, što misli da nije puno s obzirom na nimalo ružičastu demografsku sliku ne samo njegove već i općina diljem Lijepe Naše.

- Ulaganje u odgoj i obrazovanje djece i mladih najisplativija je investicija. Općina Kneževi Vinogradi u proteklom je razdoblju, a u suradnji s drugim tijelima javne vlasti, donijela odluku o jednokratnoj naknadi za novorođeno dijete, zatim odluku o besplatnim školskim udžbenicima, besplatnoj školskoj prehrani, besplatnim učeničkim autobusnim kartama, besplatnim sezonskim ulaznicama za svu djecu za bazene u Kneževim Vinogradima - nabraja demografske mjere u toj općini, nastavljajući kako, uz sve spomenuto, svake godine dodjeljuju potporu za nabavu školske opreme te se za svako dijete omogući prigodan božićni paketić. Podsjeća kako je od 2022. godine prvi put omogućeno i korištenje usluge produženog boravka u Osnovnoj školi Kneževi Vinogradi za svu zainteresiranu djecu. Ne treba zaboraviti ni na učeničke odnosno studentske stipendije, za čiju je isplatu novac također osiguran u proračunu. Kao važan segment u cijeloj priči Kramarić vidi aktivno bavljenje sportom, što Općina osigurava sufinanciranjem ili potpunim financiranjem rada Škole nogometa, u kojoj je u ovom trenutku 120 djece, potom škole tenisa, koju polazi 50 djece, te odbojkaških treninga za 30 mladih odbojkaša.

- Kako bismo privukli što više mladih i na neki ih način ‘‘nagovorili‘‘ da se bave sportom, izgradili smo i obnovili potrebnu infrastrukturu. Riječ je o novim sportskim igralištima poput teniskog terena, terena s umjetnom travom, novim multifunkcionalnim terenima u svim naseljima i slično, a sve kako bi naša djeca imala sve potrebne uvjete za kvalitetan život i razvoj - ističe Kramarić.

Osim besplatnog vrtića, za sljedeću je godinu najavljeno povećanje iznosa za nabavu školske opreme i iznosa stipendija koje Općina dodjeljuje nadarenim učenicima i studentima.

Ivica Getto
Stotinjak vrtićaraca
Dječji vrtić Zeko, osnovan 1998. godine, djeluje na četiri lokacije. Djelatnost vrtića organizirana je u Kneževim Vinogradima i Karancu na hrvatskome jeziku, a u Zmajevcu i Suzi na mađarskome jeziku uz obvezu 10-satnog rada tjedno na hrvatskom jeziku. Polazi ga stotinjak djece.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VIŠE POSJETA I SADRŽAJA, VEĆI PRIHODI

Vukovarski vodotoranj je
obišlo 327.218 posjetitelja

2

STABILNIJA ISPORUKA I MANJI GUBICI

Naselje Šećerna dobiva novu vodovodnu mrežu

3

DONACIJA TIROLSKIH VATROGASACA

JVP Našice dobio vatrogasno vozilo