Zdravlje
NEUGODNE NAVIKE SU ZDRAVE

Kalorije se troše kad tapkamo stopalom?
Objavljeno 20. studenog, 2023.
Iako se često smatra nepristojnim ponašanjem, treskanje nogom ili vrpoljenje dok sjedimo može imati pozitivan utjecaj na zdravlje, tvrde stručnjaci. Ovaj čudan oblik ponašanje koji uključuje lupkanje prstima po stolu, tapkanje nogom i slične kretnje, može zapravo doprinijeti održavanju tjelesne težine i kontroli stresa. Nutricionistkinja Janet Cade sa sveučilišta u Leedsu ističe da ovo ponašanje, iako se čini neugodnim ili nervoznim, može smanjiti dugoročne rizike za zdravlje.

- Kad sjedite i vrpoljite se, to može pozitivno utjecati na vašu dobrobit. Ova vrsta ritmičkog pomeranja tijela, poznata kao ‘faktor vrpoljenja‘, proizlazi iz urođenog impulsa za kretanjem - navodi Cade.

Porast stope debljine širom svijeta od 1975. djelomično je povezan sa sjedilačkim načinom života mnogih ljudi. Dugotrajno sjedenje usporava metabolizam, utječe na sposobnost tijela da regulira razinu šećera, krvni tlak i razgradnju masti. Postoji sve više dokaza da ovakvi impulsi za vrpoljenjem mogu nesvjesno pomoći u regulaciji tjelesne težine putem povećane aktivnosti.

- Čak i sitna pomicanja mogu imati značajan utjecaj - objašnjava profesor James Levine, stručnjak za pretilost s klinike Mayo. Njegova istraživanja su pokazala da su vitkiji radnici u uredu češće skloni vrpoljenju, ustajanju i pomicanju tijekom dana u usporedbi s gojaznijima. Ovo može ukazivati na biološku predispoziciju za pokret. Vrpoljenje, čak i jednostavno tapkanje stopala, može pomoći u sagorijevanju viška energije koja bi se inače skladištila kao mast. Manja studija provedena na 24 sudionika pokazala je da vrpoljenje tijekom sjedenja povećava potrošnju kalorija za 29% u usporedbi sa sjedenjem bez pokreta ili ležanjem. Vrpoljenje tijekom stajanja može povećati potrošnju čak za 38%. T.K.
Možda ste propustili...

NEPRAVILNA OBUĆA TE DUGOTRAJNO STAJANJE

Petni trn izaziva neugodnu bol

PSIHA: ANTICIPACIJSKA TJESKOBA

Uznemirujuće misli stvaraju tjeskobu i strah

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana