Osijek
SMOTRA CESTINGOVIH STROJEVA

Zimska služba spremna, prognoza ne najavljuje skori snijeg
Objavljeno 18. studenog, 2023.

- Mi smo spremni da do 15. travnja čistimo ceste od snijega, za kojeg trenutno, prema prognozi, nema najava - poručili su djelatnici Zimske službe Cestinga.

Direktor Dubravko Kučinac kaže da imaju i dodatne nove strojeve (Unimag mercedes, dva kamiona mercedesova, posipače za sol i ralice u koje su prošle godine uložili više od pet milijuna kuna) pa za održavanje državnih, županijskih i lokalnih 2377 kilometara imaju 67 vozila u Zimskoj službi, što je otprilike jedno vozilo na 34 kilometra, a što se smatra dobrim standardom.

- Ove sezone osigurali smo 3200 tona i još je 900 tona u dolasku. Svake zime u prosjeku je potrošnja soli od 2700 do 3200 tona pa smatram da ćemo imati dovoljno. Ukoliko se pokaže da je jača zima ona se može i nabaviti dodatno. Imamo i 20 tona kalcijevog klorida, deset mjesta pripravnosti, to su naše nadcestarije u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i dijelu Virovitičko-podravske županije s 24 satnim dežurstvima - pojasnio je Kučinac dodajući kako su stalno u kontaktu s Hidrometeorološkim zavodom kako bi pravovremeno, u skladu s meteoprognozama, intervenirali.

Općenito su, dodao je, zime sve slabije, ali apelira na vozače da se prilagode uvjetima na cesti. "Zima je vrlo opasna, poledica se stvara već na jedan ili dva stupnja iznad nule, posebice na nadvožnjacima, mostovima i treba biti oprezan i koristiti zimsku opremu i poštivati znakove", upozorava Kučinac.

Dožupan Josip Miletić je sa svima koji su inače uključeni u suradnju sa Zimskom službom posvjedočio postrojavanju Cestigovih strojeva u sjedištu te tvrtke na početku sezone zimskog održavanja cesta.

- Zahvaljujem svima koji su i do sada radili na tome da građani budu sigurni, da ceste budu očišćene. Trenutak je kad smo se pripremili za novu sezonu, važno je apelirati vozačima, svima koji sudjeluju u prometu da pripaze na uvjete na cestama jer su zimi oni otežani. Cesting održava veliki broj kilometara od kojih su 1800 kilometara unutar Osječko-baranjske županije, uz to kupljeni su i novi strojevi koji će dodatno osnažiti flotu Cestinga, Čestitam im i želim uspješan rad i ove godine, da nas vrijeme posluži, za sve izazove nadam se bit ćemo spremni i Cesting, i policija i žurne službe i svi koji to trebaju biti - poručio je dožupan Miletić.

U ime investitora, preciznije vlasnika cesta, progovorili su pokoju riječ i direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić, Goran Martinović, rukovoditelj Poslovne jedinice Osijek Hrvatskih cesta i Tihomir Glavaš iz Uprave za ceste Osječko-baranjske županije te Romeo Molnar iz Službe Prometne policije Policijske uprave osječko-baranjske.

- Želim sreću svim sudionicima u ovogodišnjoj zimskoj službi, dakle od komunalnih službi Grada Osijek, Osječko-baranjske županije, MUP-a, vatrogasaca, inženjera iz Cestinga i Hrvatskih cesta u ovoj sezoni u kojoj je od 15. studenoga prvi stupanj pripravnosti. Molim Cesting da ukoliko nastupi drugi ili treći stupanj pripravnosti maksimalnom brzinom izađu na sve ceste i što prije ih učine progodnima, a službe MUP-a da pojačanim kontrolama osiguraju da sva vozila imaju propisanu zimsku opremu - izjavio je Martinović.

- Upravljamo s 1118 km županijskih lokalnih cesta, osigurali smo potrebna sredstva i za ovosezonsko zimsko održavanje i nadam se da će proći bez većih problema - poručio je Glavaš.D.Pejić

POJAČAN NADZOR

- Pojačano nadziremo sudionike u prometu sa ciljem upotrebe zimske opreme na zimskim dionicama cesta, one koje su označene znakovima plave boje s gumom i lancem na slici, bez obzira na stanje na kolniku, dok je na ostalim dionicama cesta korištenje zimske opreme potrebno samo ukoliko nastupe zimski uvjeti, a to je u vrijeme kada je kolnik prekriven snijegom ili poledicom. Zimska oprema za vozila do 3500 kg su zimski pneumatici M plus S oznake na svim kotačima ili ljetni pneumatici najmanje dubine šara 4 mm plus lanci pogodni za postavljanje na pogonske kotače - pojašnjava Malnar.

Nepridržavanje može značiti isključivanje iz prometa, upućivanje na druge dionice sa zimske dionice. Za one koji se ne pridržavaju odredbi predviđene su i novčane kazne, zabrane upravljanja i negativni bodovi. Sve detaljnije može se proćitati na internetskim stranicama PU osječko-baranjske.

Možda ste propustili...

NADBISKUP ĐURO HRANIĆ U VIZITACIJI ŽUPE SVETE ROZALIJE

Zajedno će uložiti još više napora u razvoj društva, posebno za mlade i obitelji

ERDUTSKO OPĆINSKO KOMUNALNO PODUZEĆE

Biooptad samo u smeđe spremnike!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROSVJEDNI SKUP NASUPROT OSJEČKE POLICIJE

Već pet mjeseci traje šutnja o ubojstvu Mihaele Berak

2

CENTAR ZA AUTIZAM

Nova će zgrada Centra biti za starije korisnike

3

KIPARSKE RADIONICE U MSO-U

Autoportreti od gline
u formi - karikature