Osijek
UZ DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE

Svijeće za sve one koji su dali živote za obranu Hrvatske
Objavljeno 17. studenog, 2023.

Uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, izaslanstva Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Hrvatske vojske i policije te Koordinacije udruga iz Domovinskog rata danas su kod kapelice Kraljice Mira na Krunskoj utvrdi na Lijevoj obali Drave položila vijence i zapalila svijeće u počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i građanima Vukovara.

„Ovih dana mjeseca studenog miješaju nam se emocije, s jedne strane tuga, s druge ponos i zahvalnost, jer 18. studenoga 1991. popustile su snage naših branitelja u Vukovaru, neprijatelj je osvojio naš herojski grad. Nakon toga slijede stradanja i patnja Vukovaraca, tisuće prognanih, poginulih i ranjenih. Stoga smo se ovdje došli pokloniti svim žrtvama“, poručio je Tihomir Florijančić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka.

Vijenac je položilo i svijeću zapalilo i izaslanstvo Osječko-baranjske županije predvođeno Matom Lukićem, zamjenikom župana koji obnaša dužnost župana.

„Položili smo vijence i zapalili svijeće za sve one koji su položili i dali svoj život za obranu naše domovine, za sve one koji su dali živote u herojskom gradu Vukovaru, policajce, pripadnike Hrvatske vojske i civile. Ovo su vrlo tužni i emotivni dani za sve u Hrvatskoj. Nakon toliko godina prisjećamo se njihove žrtve i svega što su dali u obrani RH, a dali su svojim otporom vrijeme da se ostali dio Hrvatske naoruža i pripremi za sve ono što je dolazilo. Osim Vukovara, velik dio županije je narednih mjesec i pol dana bio okupiran pa se ovim činom paljenja svijeća i polaganja vijenaca poklanjamo žrtvama svih tih ljudi“, rekao je Lukić.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje nastavljeno je večeras, duž Vukovarske ulice, sve do Zelenog polja, gdje su svijeće i lampione tradicionalno upalili učenici iz 34 osnovne i srednje škole iz Osijeka.

Izaslanstva Grada, OBŽ-a, policije, vojske i Koordinacije udruga iz Domovinskog rata zapalili su svijeće kod spomenika Crvenom fići. Svijeće su zapalili i branitelji - bikeri iz Konavala, Dubrovnika i drugih krajeva Hrvatske, a dovezli su i jednog crvenog fiću dubrovačkih registarskih oznaka.

V.Latinović

Možda ste propustili...

IZLOŽBA ANALOGNIH FOTOGRAFIJA GORANA ŠANTARA

Kolor samo odvlači pažnju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TANJA I VALENTIN HORVATEK, UDOMITELJI

Mališanima smo dali dom,
ljubav i sigurnost, zbog
njih možemo biti roditelji

2

GOST SUSRETA UGODE DAMIR DOLEŽAL, PRAVNIK I ZALJUBLJENIK U FOLKLOR

Ponosan na ljubav prema zavičaju i domovini, koje su predstavljali svijetu

3

GRADONAČELNIK ISPUNIO OBEĆANJE

Azilu za pse umjesto tri sada 17 kilovata snage