Svijet
NASTAVLJAJU SE PREGOVORI

Prekinuti vatru i osloboditi taoce
Objavljeno 17. studenog, 2023.
Pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju 50 žena i djece koje drži Hamas kao taoce nastavljaju se, potvrdio je u četvrtak izvor upoznat s pregovorima.

Dogovor bi omogućio pauzu u borbama od tri do pet dana, veću humanitarnu pomoć opkoljenom području, kao i oslobađanje određenog broja žena i djece iz izraelskih zatvora. Hamas se načelno složio s tim, rekao je izvor. Egipatski visoki sigurnosni izvori također su rekli kako dogovor uključuje oslobađanje 50 žena i djece koje Hamas drži kao taoce u zamjenu za oslobađanje 75 palestinskih žena i djece koje drži Izrael. Pomoć koja se isporučuje preko prijelaza Rafah povećat će se na 200 kamiona dnevno i gorivo. Zalihe pomoći pohranjene u skladištima na jugu Pojasa Gaze ne mogu se distribuirati palestinskom stanovništvu zbog nedostatka goriva, priopćila je UN-ova agencija za hitnu pomoć. Na egipatskoj strani graničnog prijelaza Rafah deseci kamiona s humanitarnom robom čekaju na ulazak u Gazu.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell tijekom posjeta Izraelu pozvao je tu zemlju da se ne prepusti bijesu u odgovoru na napad Hamasa, izjavivši da "jedan užas ne opravdava drugi". "Mislim da vam to mogu reći najbolji prijatelji Izraela", kazao je. Govorio je zajedno s ministrom vanjskih poslova Izraela Elijem Cohenom nakon što su posjetili kibuc Be‘eri, žarište napada 7. listopada. Borrell je naglasio solidarnost EU-a s Izraelom i njegovu potporu pravu zemlje da se brani u skladu s međunarodnim pravom. "Ali jedno je braniti Izrael, a drugo je brinuti se za ljude u potrebi", kaže. I zato Europska unija, uz potporu pravu Izraela na obranu, također traži humanitarnu pomoć, hranu, vodu, gorivo i zaštitu za ljude u Gazi, zaključio je. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana