Crna kronika
ANALIZA TRŽIŠTA DROGA U EUROPSKOJ UNIJI

Najveći izvor marihuane u EU-u i dalje zapadni Balkan
Objavljeno 17. studenog, 2023.
Godišnja zarada kriminalaca na kanabisu u EU-u iznosi oko 11,4 milijarde eura

Proizvodi od kanabisa postaju sve snažniji i raznovrsniji, a suradnja kriminalnih skupina stvara nove sigurnosne rizike u Europi. To su neki od zaključaka nove analize - Tržište droga u EU: kanabis - koju su jučer objavili EMCDDA i Europol.Analiza opisuje ilegalno europsko tržište proizvoda od kanabisa, od proizvodnje i trgovine do distribucije i uporabe. Također detaljno opisuje procese, materijale i kriminalne aktere uključene u različite faze i razine tržišta. Čini se da se većina biljnog kanabisa pronađenog u EU-u uzgaja lokalno. Regija zapadnog Balkana ostaje izvor, iako manje nego u prošlosti. Neki proizvodi od kanabisa, uključujući biljni kanabis, sada se krijumčare u EU iz Sjeverne Amerike. Što se tiče smole kanabisa, Maroko je još uvijek najveći dobavljač Europe, ali postoje znakovi da bi proizvodnja smole unutar EU-a mogla biti u porastu.

Golemi novac


Tržište kanabisa, koje se procjenjuje na najmanje 11,4 milijarde eura godišnje, najveće je tržište droga u Europi. Najnovije procjene pokazuju da je 22,6 milijuna odraslih osoba u EU-u, u dobi od 15 do 64 godine, koristilo kanabis u posljednjih godinu dana. Najnoviji podaci otkrivaju znatno povećanje jačine proizvoda od kanabisa. Prosječna jačina biljnog kanabisa u EU-u porasla je za oko 57 posto između 2011. i 2021., a prosječna jačina smole kanabisa za gotovo 200 posto u istom razdoblju, što je izazvalo dodatnu zabrinutost za zdravlje korisnika.

Dok biljka i smola kanabisa još uvijek dominiraju tržištem, proizvodi od kanabisa u Europi sve su raznolikiji i uključuju niz prirodnih, polusintetičkih i sintetičkih kanabinoida dostupnih u mnogo različitih oblika. To uključuje ulje, razne druge visokopotentne ekstrakte poznate kao ‘koncentrati‘, proizvode za vaping i jestivu hranu. Na maloprodajnom dijelu tržišta sve se više koriste komercijalne marketinške strategije i offline i online za oglašavanje i prodaju proizvoda. Neki od ovih proizvoda veliki su rizik za zdravlje korisnika zbog svoje jakosti, koja često prelazi 90 posto delta-9-THC. Drugi mogu sadržavati opasne sintetičke kanabinoide. Osim toga, posljednjih se godina pojavilo nekoliko polusintetskih kanabinoida (npr. delta-8-THC, HHC), što naglašava potrebu za pomnim praćenjem.

Široka mreža


Trgovina kanabisom u Europi uključuje širok raspon mreža koje se sastoje od kriminalaca iz EU-a i izvan EU-a. Ove su mreže vrlo kooperativne, osobito na veleprodajnoj razini, dijele resurse, grade partnerstva i pružaju usluge od proizvodnje do distribucije.

Neke kriminalne mreže djeluju kao pružatelji usluga trgovcima kanabisom. Primjeri uključuju mreže koje su specijalizirane za opskrbu brodovima trgovaca smolom kanabisa, a druge osiguravaju bespilotne letjelice i helikoptere. Metode koje se koriste za krijumčarenje kanabisa također su se promijenile, naglašavajući koliko kriminalci mogu biti prilagodljivi i oportunistički. Uz tradicionalna prijevozna sredstva, primjerice, nedavno su tijekom istraga zaplijenjena bespilotna polupodvodna plovila. Ova rastuća trgovina kanabisom nije bez posljedica jer je povezana s nasilnim sukobima u nekoliko zemalja EU-a. Korupcija povezana s tržištem kanabisa također pridonosi potkopavanju vladavine prava, sigurnosti i upravljanja.

Analiza opisuje utjecaj ilegalne proizvodnje kanabisa na okoliš kao ‘znatan‘, zbog velike potrošnje vode i energije te kemijskog onečišćenja. Na primjer, zatvoreno mjesto za uzgoj kanabisa od 500 biljaka potencijalno bi potrošilo između 1,6 i 2 milijuna litara vode godišnje. Potrošnja energije čini najveći udio u emisiji ugljičnog dioksida u proizvodnom procesu, posebno za kanabis koji se uzgaja u zatvorenim prostorima. Velik dio električne energije koja se koristi za uzgoj kanabisa u zatvorenom prostoru u EU-u je ukraden. Ugljični otisak uzgoja u zatvorenom prostoru također je zapanjujući, procjenjuje se da je od 16 do 100 puta veći od uzgoja na otvorenom. Globalno i unutar nekih zemalja EU-a u tijeku je politička rasprava o tržištu kanabisa, s brojnim promjenama u pristupima reguliranju i kontroli droga.

Sandra Lacić
SVE JE VIŠE EKSTREMNOG NASILJA
Izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle kaže kako bi zapljene kokaina mogle biti na naslovnicama, ali trgovina kanabisom jednako je važna prijetnja. “Trgovina kanabisom godišnje donosi nevjerojatnih 11,4 milijarde eura. Osim utjecaja na javno zdravlje, veliki nezakoniti prihodi koje kriminalne mreže ostvaruju od trgovine kanabisom potiču strašne posljedice - kriminalci se sve više okreću ekstremnom nasilju kako bi ostvarili svoje kriminalne ciljeve i koriste te prihode za financiranje drugih kriminalnih aktivnosti i infiltraciju u gospodarstva i društva. Ovo je samo jedan od razloga zašto bi naša borba protiv kriminalnih mreža uključenih u trgovinu kanabisom trebala ići ruku pod ruku s naporima za ublažavanje povezanih društvenih šteta”, rekla je De Bolle.

Češka, Njemačka, Luksemburg, Malta i Nizozemska imaju novo reguliranje opskrbe kanabisom za rekreaciju

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPTUŽNICA ZBOG RATNOG ZLOČINA U BILJU 1991.

Udarali i mučili zarobljene vojnike, ubili su trojicu

2

NAKON NAPADA NA TROJE MALOLJETNIKA U VINKOVCIMA

Utvrđen je indentitet napadača

3

u šumi u blizini mjesta Daranovci

Ubilo ga stablo