Kultura
29. DANI JOSIPA I IVANA KOZARCA

Dodjela nagrada laureatima, priredba “Živi kapitali” i izlet
Objavljeno 17. studenog, 2023.
Za životno djelo nagrađen je Stjepan Tomaš, a za knjige su nagrade dobili Dubravka Oraić Tolić, Ivo Rešić i Mirjana Pešec

Dodjelom nagrada ovogodišnjim laureatima, priredbom "Živi kapitali" i poučnim izletom "Putevima Joze i Ive Kozarca" u šumu Kunjevci završeni su 29. Dani Josipa i Ivana Kozarca, tradicionalna manifestacija koju su prije 29 godina osnovali Društvo hrvatskih književnika, Slavonska naklada Privlačica, Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vinkovci i Hrvatske šume, a sve radi promicanja slavonskih zavičajnih književnika.Mjesto sjećanja


Uz predstavljanje knjiga bilo je i zanimljivih popratnih događanja, poput predavanja dr. sc. Anice Bilić u Šumarskom domu o temi "Kuća Matije Antuna Relkovića u hodološkom prostoru i kulturnoj memoriji Vinkovaca" u kojemu je vinkovačka znanstvenica željela istaknuti važnost arhitekture i kuća u Vinkovcima, kao mjesta sjećanja na znamenite osobe, ovdje konkretno na hrvatskog književnika i graničarskog namjesnika Matije Antuna Relkovića.

U Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljena je i knjiga Ive Rešića "Engleska igra šokačke lady - Dokumentarni roman o nogometu i ljubavi", koja donosi dio povijesti Županje i srijemsko-posavskog kraja od 1875. do 1954. godine o kojemu je govorila urednica knjige, prof. dr. sc. Ružica Pšihistal.

Održana je i promocija knjige Martina Grgurovca naslovljena "Trbušančani IV. Republika". Na predstavljanju knjige govorili su: Dubravka Brezak Stamać, hrvatska znanstvenica, književnica, Tomislav Žigmanov, urednik knjige i autor Martin Grgurovac, moderatorica je bila Biljana Pavlović, a nazočne je uvodno pozdravila dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek, predsjednica Društva hrvatskih književnika. Glazbena pratnja bio je Tamburaški sastav Trbušančani.

Ovogodišnji su lauretati za životno djelo Stjepan Tomaš, Dubravka Oraić Tolić za knjigu "Zagrebačka slavistička škola", Ivo Rešić za roman "Engleska igra šokačke lady - Dokumentarni roman o nogometu i ljubavi i Vinkovčanka Mirjana Pešec za knjigu "Priče od porculana" u kojoj opisuje svoju bitku s teškom bolesti.

Stjepan Tomaš, poznati književnik koji je svoju slavu stekao nizom velikih djela. Rođen je 1947., diplomirao komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je 19 knjiga i za svoj je rad nekoliko puta bio nagrađivan. Najpoznatiji su mu romani za djecu: "Dobar dan, tata", "Moljac i noćni čuvar", "Halo, ovdje komandosi" te "Moj tata spava s anđelima" koja je poslije bila dopunjena te je objavljena pod naslovom "Mali ratni dnevnici". Pisao je i za odrasle, i to zbirke pripovjedaka: "Tko kuca otvorit će mu se", "Smrtna ura", "Sveti bunar", "Anđeli na vrhu igle", te i romane, od kojih su najpoznatiji "Život u provinciji", "Zlatousti", "Građani u prvom koljenu", "Taninska četvrt".

Hrvatska znanost


Knjiga "Zagrebačka slavistička škola" akademkinje Dubravke Oraić Tolić, posvećena je najvažnijemu razdoblju u hrvatskoj znanosti o književnosti kada je ona bila u samome vrhu svjetske znanosti. Protagonisti su knjige utemeljitelji Zagrebačke stilističke škole Zdenko Škreb, Aleksandar Flaker i Ivo Frangeš te najpoznatiji sudionik Viktor Žmegač.

U autobiografskim crticama "Priče od porculana" autorica, Vinkovčanka, Mirjana Pešec opisuje svoju borbu s karcinomom dojke, ali i budi nadu u drugih oboljelih kako se nositi s bolešću. Prva je i za sada jedina knjiga Mirjane Pešec, a donosi 101 priču i isto toliko fotografija ove strastvene zaljubljenice u fotografiju. Intimna je to ispovijest autorice o onome što je prolazila za liječenja koje traje sada već 24 godine. Priče su to koje, pokazalo se, pomažu onima koji se nalaze u sličnoj situaciji, ali i onima koji misle da im je teško, a onda vide kako njihov problem i nije tako velik te su zahvalni što su im ove priče na neki način "otvorile oči".

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

MATICA HRVATSKA - OGRANAK VINKOVCI

Korizmeni običaji Slavonije i Srijema

U ŽUPANJI 29. VELJAČE - 3. OŽUJKA

2. Slavonski KaFe s pet sjajnih predstava

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVATSKI TAMBURAŠKI SAVEZ POZIVA

Festival umjetničke tamburaške glazbe

2

U KULTURNOM CENTRU

Predstava “Plišana revolucija”

3

TAJNE SLATINSKIH MUZEJSKIH EKSPONATA

Masivna kneževa ogrlica i voćinski sudski zapisnik