Kultura
OPERNI SOLIST DAMIR BAKOVIĆ (1956. - 2023.)

Ispunjeni umjetnički život od komada
Objavljeno 16. studenog, 2023.
Iz Zagreba, gdje je po odlasku u mirovinu živio, stigla je tužna vijest: umro je, u 68. godini, Damir Baković, dugogodišnji operni solist HNK-a u Osijeku.

Umro je Crni Bob! Ne zamjerite: umro je izvrstan operni interpret sjajnih uloga Rossinija, Verdija, Puccinija, Zajca... na osječkoj pozornici. Pa ipak, Crnomu Bobu iz Brittenova "Malog dimnjačara" tako se... dječački radovao. Znao je da je to glazbeni igrokaz za mlade, za (novu) publiku... I za "stare" - s uspomenama.

Danas se sjećamo Damira!

Rođeni Osječanin pjevanje je učio kod pedagogâ, Osječanke Božice Sitarić Miler, rumunjskoga baritona (tada u angažmanu SNP-a u Novom Sadu) Octavija Enigarescua i zagrebačkoga opernoga prvaka Stojana Stojanova Gančeva.

U opernom zboru osječkoga HNK-a angažiran je, najprije honorarno, od sezone 1978./‘79., a od listopada 1981. za stalno. S iznimkom dviju sezona (1991. - 1993.), kada je bio članom Zbora zagrebačke Opere, u rodnom Osijeku iznio je cijelu bogatu umjetničku karijeru, do odlaska u mirovinu krajem sezone 2020./21.

Ostvario je niz uloga basovskog faha. Premaa ocjeni ovoga autora, pravi verdijanac: Ceprano i Sparafucile u "Rigolettu", Ferando u "Trubaduru", Doktor Grenville u "Traviati", Urotnik Samuel i Tom u "Krabuljnom plesu"... Nimalo zanemarive bile su uloge u Puccinijevima "La bohème" (Colline), "Tosca" (Crkvenjak), "Madam Butterfly" (Bonzo)..., uloge u operama Mozarta ("Figarov pir" - Bartolo), Rossinija ("Seviljski brijač" - Fiorello), Bizeta ("Carmen" - Zuniga), Čajkovskoga ("Evgenij Onjegin" - Gremin), Smetane ("Prodana nevjesta" - Miha) - ali i Ivana pl. Zajca ("Nikola Šubić Zrinjski" - Alapić, Timoleon), Jakova Gotovca ("Ero s onoga svijeta" - Gazda Marko)...

Damir Baković ostvario je i brojne uloge u operetama ("Barun Trenk", "Vesela udovica", "Kneginja čardaša"...), mjuziklima ("My fair lady", "Jalta, Jalta", "Slavonska rapsodija") - a nastupao je i u dramskim ulogama ("Djevojka bez miraza", "Gospoda Glembajevi", "Kraljevo", "Cyrano de Bergerac"). Jedan ispunjen, umjetnički život "od komada".

Lj. Stanojević
 
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana