Magazin
MIRKO BILANDŽIĆ, STRUČNJAK ZA SIGURNOST

Hrvatska nije meta, ali je na razini opće opasnosti
Objavljeno 17. studenog, 2023.

S obzirom na to da je Izrael država s najmoćnijim komparativno-obavještajnim sustavom na svijetu, ostaje pitanje kako je moguće da je bio iznenađen tako žestokim Hamasovim napadom, znajući da u svim strategijama nacionalne sigurnosti određuje prioritete glede ugrožavanja i uvijek su mu ta pitanja prva na top-listama - s jedne strane Hamas, s druge strane Hezbolah. Uz obavještajnu odgovornost, kriva je i politička situacija, točnije, vodstvo premijera Benjamina Netanyahua - objašnjavao je u intervjuu za Media servis situaciju u Gazi i na Bliskom istoku dr. sc.​ Mirko Bilandžić, stručnjak za sigurnost iz Zagreba.Izrael je odgovorio snažno, a napadi ne jenjavaju ni nakon mjesec dana:

- Brutalni izraelski odgovor s elementima odmazde ima nesporan cilj - to je nakana Izraela da uništi Hamas. Izrael ima snagu i mogućnosti za to, i nitko ga neće zaustaviti na putu ispunjenja tog cilja - uništenja Hamasa. Ali to se događa u okviru najtežeg konteksta, a to je urbano ratovanje. To nije sukob na bojnom polju, to je sukob na mjestu gdje ljudi žive. Hamas je duboko ukorijenjen u socijalnu strukturu palestinskog naroda i Pojasa Gaze. Neizbježno je da je taj odgovor Izraela disproporcionalan.

Nažalost, život je već izgubilo više od deset tisuća Palestinaca, većinom civila, a govori se i o tisućama ubijene djece...?

- Odgovor na agresiju uvijek je brutalniji od same agresije. Nažalost, te civilne žrtve u takvom pristupu Izraela bit će još dramatičnije. Izrael će nastaviti s tim pristupom sve do uništenja Hamasa, ostaje samo pitanje kako će shvatiti što je Hamas. Jer on nije samo u Pojasu Gaze, ako se radi o široj dimenziji, onda je dimenzija uništenja Hamasa nemoguća.

O daljnem razvoju situacije na terenu i mogućim scenarijima Bilandžić kaže:

- Moguće je nekoliko scenarija. Prvi je destrukcija Hamasa i okupacija Gaze. Drugi je ekstenzija sukoba na području palestinske samouprave. Treća je dimenzija da se dogode uključenja različitih aktera, a posljednja su dimenzija koja također ima stupanj izvjesnosti, refleksije tog sukoba, odnosno da se na kraju pokaže kako mogući vojni uspjeh Izraela znači politički gubitak.

Prijeti li prelijevanje sukoba? Schengen je ograničen, prijetnja terorizma je sveprisutna, trebamo li biti zabrinuti?

- Ovog je trenutka rizik od terorizma ozbiljan na području Europe. U Hrvatskoj je to na razini opće opasnosti, no na razini izravnih prijetnji mi smo vrlo nisko rangirani kao meta. Ne postoje racionalni razlozi zbog koji bi Hrvatska bila meta, izuzev njezine kontekstualiziranosti i pripadnosti Zapadu. Ipak, put od općih opasnosti do izravnih prijetnji ponekad je teško predvidljiv - stoga treba biti oprezan. (Sven Tubak/MS)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŽENSKA SNAGA: ZRINKA POSAVEC I SANDRA LONČARIĆ

Svakodnevno se osjeti umor i nemir, a žene su posebno pogođene

2

PREDIZBORNE PREDSTAVE (I)

Neki idu na sve ili ništa,
uvrede postaju pravilo

3

ŽENE U DIPLOMACIJI: SVIJET U HRVATSKOJ - HRVATSKA U SVIJETU

Za mirniji, napredniji
i pravedniji svijet