TvObzor
HRT: “HEROJI VUKOVARA”, “VUKOVAR MOJE MLADOSTI” I “ISTRAŽITELJ”

Dokumentarni filmovi u povodu Dana sjećanja
Objavljeno 17. studenog, 2023.

U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje HRT će emitirati prigodne dokumentarne filmove.Tako će gledatelji u subotu, 18. studenoga, u 15 sati na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT-HTV 1) najprije moći vidjeti petu epizodu dokumentarnog filma “Heroji Vukovara (4) - Grad II”. Posljednja epizoda pod nazivom “Vukovar je čudo” govori o tome kako je malo toga u vukovarskoj bitci slično ičemu drugome u hrvatskoj povijesti. Tijek borbe i međunarodno okruženje pokazali su da kad su Hrvati složni, mogu napraviti čudo. Scenarist i redatelj filma je Eduard Galić.

U 15.55 na HTV 1 slijedi film “Vukovar moje mladosti” autora Leona Rizmaula. Od Vučedola preko Majmunskog otoka i Šapudla sve do Borova nostalgično se prisjećamo djetinjstva i mladosti u gradu na Dunavu. S pomoću starih snimaka iz televizijskog arhiva oživljujemo prošla vremena plesnjaka, prvih ljubavi i još mnogih drugih stvari iz davnina. Želite li saznati kako je Vukovar izgledao prije rata i koliko su Vukovarke i Vukovarci zaljubljeni u svoj grad, pogledajte ovu vedru i romantičnu priču.

Na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) u 16.40 na rasporedu je dokumentarni film “Istražitelj” češkog redatelja Viktora Portela, nastao u koprodukciji s hrvatskim Restartom. Film prati Vladimíra Dzuru, prvog češkog istražitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu, koji je godinama prikupljao dokaze protiv ratnih zločinaca i počinitelja etničkog čišćenja, a njegova dva najveća slučaja bila su masakr na Ovčari i uhićenje ratnog gradonačelnika Vukovara Slavka Dokmanovića te etničko čišćenje u sjeverozapadnoj Bosni za koje se odgovornim smatrao notorni Arkan, zapovjednik srpske paravojske na tom području. U dokumentarcu temeljenom na njegovoj knjizi “Istražitelj - Demoni balkanskog rata i svjetska pravda” Dzuro se nakon trideset godina vraća na poprišta zločina te uz pomoć rekonstrukcija, arhivskih materijala i svjedoka te drugih povezanih s ratnim stradanjima Vukovara i sjeverozapadne Bosne, daje svoju perspektivu na tijek događanja. Zajedno s Dzurom krećemo u obilazak mjesta njegovih istraga u bivšoj Jugoslaviji i susret s preživjelim svjedocima etnički motiviranih zločina. Kako danas izgleda prostor u kojemu se prije trideset godina odvijao rat? Što se događa s ljudima koji na tim mjestima žive i danas te kakva su njihova sjećanja? I, najvažnije, koji je smisao pravde donesene izvana? D. Miklić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EUGEN

Važno je biti autentičan i dosljedan svom podneblju, korijenima i izričaju

2

PRVA EPIZODA BIT ĆE PRIKAZANA 24. VELJAČE U 13.05

HRT donosi “Njezinu stranu priče”

3

“TVOJE LICE ZVUČI POZNATO” VRAĆA SE NA TV EKRANE

Uz Mešina novu sezonu vodi Filip Detelić