Svijet
"INFRASTRUKTURA ZA TEROR"

Izraelska vojska: Po ulasku u bolnicu u Al Šifi pronašli smo oružje
Objavljeno 16. studenog, 2023.

Izraelska vojska ušla je u najveću bolnicu u Gazi te pretražila sobe i podrum, nakon smrtonosnog sukoba pred ulazima. "Izraelski vojnici pronašli su oružje i ‘infrastrukturu za teror‘ u raciji na jednoj lokaciji u bolnici Al Šifi u Pojasu Gaze", ustvrdio je izraelski vojni dužnosnik. Kaže da u bolničkom kompleksu nije bilo borbi te da nije bilo napetosti s osobljem ili pacijentima.U srijedu navečer su se vojnici i izraelski tenkovi povukli iz bolnice kako bi se prerasporedili oko golemog kompleksa koji, prema tvrdnjama Izrela, služi palestinskom islamističkom pokretu Hamas kao vojna baza, javlja novinar suradnik agencije AFP.

"Vojnici su pronašli oružje i drugu infrastrukturu za teror. Vidjeli smo konkretne dokaze da su se teroristi Hamasa koristili bolnicom Al Šifom kao stožerom za teror", ističe izraelski vojni dužnosnik. Nije rekao što su točno pronašli, ali kaže da su četvorica militanata poginula u borbama ispred ulaza. Ističe da su donijeli medicinske potrepštine osobama u bolnici, a njihovi medicinski timovi i vojnici koji govore arapski su tu kako bi osigurali da zalihe stignu do potrebitih.

Liječnik u bolnici telefonom je rekao Reutersu kako je pucnjava prisilila osoblje da se ne približava prozorima, nakon što su izraelske snage počele pretresati kompleks. "Oko bolnice su korištene sve vrste oružja. Gađali su izravno bolnicu", opisao je.

"Nema nijednog mjesta, skrovišta ni skloništa u Gazi koje Izrael neće dosegnuti", ustvrdio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu. "Čekat ćemo i eliminirati Hamas i vratiti taoce. To su dvije svete misije", kaže.

Pozornost svijeta usmjerena je na sudbinu pacijenata i civila u bolnici. Šef za humanitarnu pomoć UN-a Martin Griffiths ističe da "zaštita novorođenčadi, pacijenata, medicinskog osoblja i civila mora nadjačati sve drugo". "Zgrožen" je izvještajima o racijama i kaže da "bolnice nisu bojna polja". Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra to "potpuno neprihvatljivim", a s partnerima razgovara o mogućnosti evakuacije pacijenata i osoblja. Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus kaže da pacijenti i osoblje moraju biti zaštićeni čak i ako se bolnice koriste u vojne svrhe.

Istovremeno, kako je Izrael odobrio da se 24.000 litara dizela dopremi u Gazu za UN-ove kamione za distribuciju pomoći, ali ne i za bolnice, tvrde izvori, prvi kamion s gorivom prešao je granicu u Rafahu. H/I.B.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana