Osijek
GRIPA JOŠ NIJE UZELA MAHA

Cijepljenje bez zastoja,
jedan gripozni u OBŽ-u
Objavljeno 16. studenog, 2023.
Cjepiva još ima dovoljno za one najugroženije skupine za koje je ono u prvom valu cijepljenja i namijenjeno

Nakon što je krajem listopada Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije (NZJZ OBŽ) pristiglo 27.200 doza četverovalentnog inaktiviranog cjepiva protiv sezonske gripe, preuzelo ga je gotovo 90 posto ordinacija i cijepljenje se proteklih tjedana provodi bez ikakvih zastoja, potvrdio je za Glas Slavonije voditelj Službe za epidemiologiju županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Nikola Kraljik, dr. med., spec. javnoga zdravstva.Budimo odgovorni


Tvrdi također da za sada nemaju podataka o tome koliko se pacijenata i građana cijepilo jer te podatke dobivaju tek nakon što liječnici koji su preuzeli cjepivo procijepe sve one pacijente i građane koji su za to zainteresirani. Kraljik napominje da cjepiva još ima dovoljno za one najugroženije skupine za koje je ono u prvom valu cijepljenja i namijenjeno.

Svi stručnjaci, epidemiolozi, obiteljski liječnici i ljekarnici preporučuju da se od sezonske gripe i njezinih posljedica cijepljenjem trebaju zaštititi svi građani, a posebno kronični bolesnici, stariji od 65 godina, ali i mlađe osobe koje imaju neke kronične bolesti, bilo da se radi o bolesti srca, pluća ili metaboličkim bolestima uključujući dijabetes. Cjepivo je preporučeno i za trudnice, zdravstvene radnike, djelatnike i štićenike domova za starije osobe kao i osobe iz institucija koje se bave pružanjem njege bolesnicima bez obzira na njihovu životnu dob.

Voditelj Službe za epidemiologiju županijskog NZJZ-a poziva sve one koji još uvijek razmišljaju, a nemaju neke smetnje poput temperature, viroze ili upalnih procesa zbog kojih se liječe neka se jave svojim liječnicima i neka se cijepe protiv gripe.

- Dobit će svoj termin i nema potrebe da se stvaraju gužve u čekaonicama kako bismo i na taj način spriječili širenje svih drugih respiratornih infekcija. Budimo odgovorni, još je lijepo vrijeme i boravimo što duže vani, prozračujmo prostorije u kući i na poslu, a ako osjetimo nekakve respiratorne probleme, zaštitimo se maskom kada dolazimo na veća okupljanja. Mislim da smo već, ako nismo prije, trebali steći tu kulturu ponašanja, jer koliko mi kao pojedinci budemo odgovorni, toliko će nam biti povoljna ili nepovoljna situacija - poručio je dr. Kraljik.

Prema njegovim riječima u Osječko-baranjskoj županiji do ovog trenutka samo je jedan registrirani slučaj oboljelog od gripe.

- Znamo dobro da val gripe kod nas dolazi u prosincu, siječnju, a može se, ovisno o situaciji, produžiti i na veljaču i ožujak - zaključio je Kraljik.

Klinička slika


Specijalist obiteljske medicine, doc. dr. sc. Mario Ćurković naglašava kako je u protekla dva tjedna, koliko traje cijepljenje protiv gripe, interes pacijenata koji pripadaju skupini onih koji imaju pravo na besplatno cjepivo dobar.

- Dosada se kod nas u ordinaciji cijepilo 90 pacijenata, što znači da je utrošeno 60 posto naručenih doza. Oni koji se hoće cijepiti, najčešće i dođu u ovom prvom razdoblju. Obično su to oni koji su bili i prošle godine. Svim pacijentima koji su kroničari i stariji od 65 godina savjetujemo da se cijepe i objašnjavamo kako imamo dovoljno cjepiva. Međutim, neki to odbiju jer se nisu cijepili ni prošle godine. Ne znam zbog kojih razloga, i u to ne ulazim. Kao liječnici savjetujemo pacijente što bi za njih bilo najbolje, ali nikoga ne nagovaramo. Ipak, nadam se da ćemo potrošiti sve naručene doze do kraja godine - kazao je dr. Ćurković.

Ako imaju sumnju na gripu, u NZJZ OBŽ-a šalju uzorak na analizu za brzi test na gripu, odakle nalaz dolazi vrlo brzo.

- Nekada je na osnovi kliničke slike jako teško odrediti radi li se baš o gripi, jer ima i drugih virusnih infekcija koje mogu davati kliničku sliku sličnu gripi zbog čega se radi sigurnosti i provodi provjera i brzi test na gripu. Obično se povećani val oboljelih od gripe javlja poslije Nove godine, od siječnja do kraja ožujka, no ne znači da se pojedinačno i sada ne pojavi pokoji slučaj - ističe dr. Ćurković dodajući kako pacijenti imaju još vremena, odnosno nije kasno da se cijepe i do kraja ove godine.

Za cijelu je Hrvatsku pripremljeno 500.000 doza cjepiva protiv sezonske gripe od čega je 27.200 doza osigurano za Osječko-baranjsku županiju, što se smatra dovoljnom količinom s obzirom na to da je u istom razdoblju lani utrošeno približno 24.000 doza cjepiva.

Tomislav Prusina

Nikola Kraljik, dr. med., spec. javnog zdravstva, voditelj Službe za epidemiologiju NZJZ-a Osječko-baranjske županije

Hripavac se pojavio jer se neki ne ponašaju odgovornoVoditelj Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Nikola Kraljik, dr. med., spec. javnoga zdravstva, upozorava na činjenicu da se zbog necijepljenja djece vraćaju bolesti za koje se mislilo da su iskorijenjene.

- U nekim se djelovima Hrvatske javlja hripavac i sada se odjedanput stvara panika u društvu. Vidimo da u velikim sredinama i napučenim gradovima postoje veliki protivnici cijepljenja koji svoju djecu ne cijepe zbog mnogo različitih razloga. To je neopravdano i krajnje opasno, a danak zbog necijepljenja plaća se kroz desetak i više godina - ističe dr. Kraljik.

Dr. Kraljik naglašava da su, kada je riječ o hripavcu, najosjetljivija mala djeca, osobito ona koja nisu cijepljena jer se bolest prenosi kapljičnim putem.

- Bolest je vrlo zarazna i nosi tešku kliničku sliku koja djeluje frapantno. Ona se treba otkriti pravovremeno, liječiti adekvatno i treba izolirati te bolesnike, tek onda problema neće biti. Ali bit će ih u budućnosti ako se i dalje budemo ponašali neodgovorno i izbjegavali cijepiti djecu - napominje dr. Kraljik.

Ocjenjuje da je situacija s hripavcem u Hrvatskoj šarolika i da u onim zonama u kojima je procijepljenost vrlo niska postoji veliki broj oboljelih.

- Na svu sreću, Osječko-baranjska županija pripada dobro procijepljenim županijama i, bar za sada, nemamo to opterećenje. Sigurno da će kliničke slike kod odraslih biti puno drukčije nego kod osjetljive i ranjive skupine kao što su novorođenčad, dojenčad ili adolescenti, pogotovo ako nisu cijepljeni. Sada postoji mogućnost da ljudi koji nisu cijepili svoju djecu malo promisle i neka to učine - poručuje Kraljik.

Možda ste propustili...

AKADEMIJA ZA CJELOVITI RAZVOJ DJETETA

ISKRA: Novi ciklus seminara i radionica

U MUZEJU SLAVONIJE

Susret ugode s D. Doležalom

U KLOVIĆEVE DVORE S KULTURNIM CENTROM

Djela Ivana Meštrovića očarala su i Osječane

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TANJA I VALENTIN HORVATEK, UDOMITELJI

Mališanima smo dali dom,
ljubav i sigurnost, zbog
njih možemo biti roditelji

2

GOST SUSRETA UGODE DAMIR DOLEŽAL, PRAVNIK I ZALJUBLJENIK U FOLKLOR

Ponosan na ljubav prema zavičaju i domovini, koje su predstavljali svijetu

3

GRADONAČELNIK ISPUNIO OBEĆANJE

Azilu za pse umjesto tri sada 17 kilovata snage