Ekonomija
EUROPSKI PODUZETNICI

Nedostatak radnika glavna tema u EU-u
Objavljeno 15. studenog, 2023.
Više od 700 poduzetnika iz 31 europske zemlje sudjelovalo je u Bruxellesu na šestom Europskom parlamentu poduzetnika i raspravljalo s EU parlamentarcima o ključnim gospodarskim temama i izazovima.

Neizvjesnost vezana uz cijene energenata i opskrbne lance stvorila je pritisak na poduzetnike, a nedostatak kvalificirane radne snage u Europskoj godini vještina nametnuo se kao jedna od ključnih tema. Europski parlament poduzetnika, među ostalim je i forum na kojemu gospodarstvenici imaju priliku tvorcima politika izložiti svoje stavove o tome kako politike EU-a utječu na poslovnu zajednicu. "Kada je riječ o energetici, želio bih spomenuti važnost suradnje između zemalja na proširenju kapaciteta u promijenjenim okolnostima, u kojima cijela Europa traži alternativne opskrbne pravce, ali i u kontekstu daljnje tranzicije prema zelenoj energiji. Primjerice, LNG terminal u Hrvatskoj kao regionalno energetsko čvorište pridonijet će pristupačnoj cijeni energije u Europi. Sudjelovanje na ovom događanju u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Eurochambresa omogućilo nam je slanje poruke i povezivanje sa sudionicima iz drugih zemalja", izjavio je član hrvatske delegacije Emanuel Kovačić, direktor Inina Sektora za odnose s vanjskim subjektima.

Predsjednik Eurochambresa, Vladimír Dlouhý, istaknuo je kako su ovo izazovne godine za poslovnu zajednicu. Naglasio je i važnost ovakvih susreta u svjetlu predstojećih europskih izbora u kojima gospodarske teme moraju biti ključne. D.Pav.
UZETI U OBZIR POTREBE PODUZETNIKA
“Sudjelovanjem u radu Europskog parlamenta poduzetnika Hrvatska gospodarska komora potvrđuje svoju vodeću ulogu u predstavljanju i zagovaranju interesa hrvatskih poduzetnika i hrvatskog gospodarstva. Izazovi naših poduzetnika su također prije svega nedostatak kvalificirane radne snage, prekvalifikacija, troškovi rada, nedostatak i cijene sirovina. Ovo je još jedna prilika da pridonesemo kreiranju politika i odluka na europskoj razini koje će uzeti u obzir potrebe poduzetnika”, izjavila je glavna tajnica HGK Marina Rožić.

Možda ste propustili...

UKUPNO DODIJELJENO 11 NAGRADA

HUM CROMA nagradio je najbolje menadžere

POD PŠENICOM JE 140 TISUĆA HEKTARA

Manje hektara pod žitaricama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POD PŠENICOM JE 140 TISUĆA HEKTARA

Manje hektara pod žitaricama

2

PET NOVIH PROGRAMA POMOĆI

Za obnovu stočarskog sektora 25 milijuna eura

3

IZVOZNA EKSPANZIJA

ABC sirevi na tržištima Mađarske, Španjolske...