Ekonomija
HRVATSKA ICT INDUSTRIJA

Poduzeća će morati ubrzati digitalizaciju
Objavljeno 16. studenog, 2023.
Niz je primjera kako se prilično jednostavno i konkretno u svakodnevnom poslovanju mogu primijeniti kompleksne tehnologije

Unatoč ubrzanom rastu značenja ICT industrije u hrvatskom gospodarstvu, što se mjeri stalnim rastom udjela u BDP-u, ta industrija i dalje hvata korak s konkurencijom u EU-u, a kada je riječ o stanju digitaliziranosti, i dalje postoji zaostajanje jednog velikog dijela gospodarstva - malih i srednjih poduzeća. Upozoreno je to na brifingu HUP-ICT udruge.Dovoljno znanja


Dodaje se kako je to prijetnja konkurentnosti gospodarstva "koju ne bismo smjeli dopustiti, posebno jer u Hrvatskoj imamo dovoljno znanja i uspješnih primjera digitalizacije u čitavom nizu sektora i tvrtki različitih veličina, koji bi mogli potaknuti i inspirirati ostale poduzetnike na ubrzanje usvajanja digitalnih tehnologija".

Iz HUP-ICT-a pokazali su da je u segmentu malog i srednjeg poduzetništva i na globalnoj razini izazov potaknuti poduzetnike na korištenje tehnologija za inoviranje i za stvaranje novih poslovnih modela, s obzirom na to da većina poduzetnika ulaže u tehnologije kako bi povećali internu produktivnost (njih 56 posto) i produktivnost zaposlenika (njih 32 posto).

“Digitalizacijom možemo znatno povećati produktivnost poslovanja, i što se tiče smanjenja troškova i što se tiče optimalne organizacije internih procesa. I to je važan dio digitalne transformacije na koji trebamo više poticati pa i educirati domaće poduzetnike jer ako u tom dijelu zaostaju u vrlo kratkom vremenu će izgubiti konkurentnost", rekao je Ivan Maglić, član Izvršnog odbora HUP-ICT udruge i programski direktor Digitalne (R)evolucije.

Udruga je pokazala i konkretne primjere za digitalizaciju poslovanja u različitim industrijama, a koje pokazuju kako se prilično jednostavno i konkretno mogu u svakodnevnom poslovanju primijeniti kompleksne tehnologije, poput umjetne inteligencije, proširene stvarnosti i robotizacije. Ericsson Nikola Tesla pokazao je rješenje razvijeno u Hrvatskoj koje korištenjem tehnologije proširene stvarnosti omogućuje raznim službama za potporu korisnicima i serviserima mnogo pametniju organizaciju i učinkovitije rješavanje problema i raznih preventivnih pregleda na terenu. Na primjeru IKEA-e pokazana je korisnička aplikacija iza koje stoji kompletni sustav potreban za uspješnu digitalnu transformaciju. CROZ je pokazao primjenu velikih jezičnih modela (poput ChatGPT-a) u poslovnom okruženju na jednostavnom primjeru unaprjeđenja poslovanja - iz obične mail komunikacije možemo izvući kontekst i informacije koje prije nismo mogli.

Tempo promjena


“U kombinaciji s korištenjem internih podataka o klijentu dobivamo potpuno nove mogućnosti i saznanja koje mogu donijeti prednost na tržištu", navode iz CROZ-a.

“Kroz uvođenje tehnoloških inovacija, suvremenih komunikacijskih rješenja, automatizacije i umjetne inteligencije, mnoge rutinske zadatke mogu preuzeti sustavi, čime se pomaže zaposlenicima da budu još produktivniji. Ova transformacija omogućuje zaposlenicima da se fokusiraju na zadatke koji zahtijevaju ljudsku kreativnost, analitičke sposobnosti i donošenje odluka temeljenih na kompleksnim podacima. Time se potiče stvaranje novih radnih mjesta i dodane vrijednosti koja značajno podiže konkurentnost poduzetnika na tržištu", izjavio je Miroslav Kantolić, dopredsjednik Izvršnog odbora HUP-ICT Udruge.

Vladimir Kosanović, dopredsjednik Izvršnog odbora HUP-ICT udruge, smatra kako, uz neizostavnu upotrebu digitalnih tehnologija, uprava i menadžment uspješnih kompanija udaraju tempo promjena i objedinjuju sve organizacijske resurse unaprjeđujući organizacijsku strukturu i procese. "Taj zajednički napor menadžmenta, digitalnih stručnjaka i cijele organizacije na pametan i dobro vođen način rezultira uspješnim projektima digitalizacije", izjavio je Kosanović.

Dijana Pavlović
KONFERENCIJA DIGITALNA (R)EVOLUCIJA
U HUP-ICT-u su najavili poslovnu konferenciju Digitalna (R)evolucija koja će se održati 28. studenoga u Zagrebu, a koja će pokazati konkretne primjere digitalizacije u domaćim tvrtkama, educirati i pokrenuti razmjenu znanja i iskustva o digitalizaciji među poduzetnicima. “Na konferenciji Digitalna (R)evolucija 4.0 cilj nam je i kroz primjere motivirati što veći broj hrvatskih poduzeća da aktivnije krenu u ovom smjeru”, izjavio je Ivan Maglić, član Izvršnog odbora HUP-ICT udruge i programski direktor Digitalne (R)evolucije.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana