Crna kronika
VOZIO PJEŠAČKOM ZONOM

Pijan izvrijeđao policajca, platiti mora i alkotest
Objavljeno 15. studenog, 2023.
Biciklist se ispričao policajcu zbog upućenih psovki, pa je novčana kazna ispod propisane

Četrdesetdevetogodišnji Slavonac platit će više od 300 eura kazne zbog više prekršaja. Muškarac je 28. srpnja ove godine u 19.15 na trgu u jednom gradu u Slavoniji vozio bicikl pješačkom zonom, unatoč vidljivo postavljenom prometnom znaku da je zabranjen promet za bicikle. Usto, u krvi je imao koncentraciju alkohola od 1,89 promila, odnosno, umanjeno za 0,1 promil, kolika je dopuštena pogreška mjerenja, 1,79 promila.Uz navedeno, nepravomoćno je proglašen krivim jer je na kraju vrijeđao i omalovažavao policajca koji se našao na trgu tako što mu je glasno vikao pogrdne riječi i psovke: "j***m ti mater balavu; j***m ti Boga; što me p***š u zdrav mozak; nabijem vas na k**** policijski; smrdiš, p**** jedna smrdljiva; j***m ti Isusa razapetog na križu; sto majki ti j***m".

Za vožnju u pješačkoj zoni kažnjen je s 26 eura, za vožnju u pijanom stanju sa 66,36 eura, a za vrijeđane policajaca s 300 eura, ukupno s 392,36 eura. U novčanu kaznu uračunava mu se vrijeme dok je bio u pritvoru, od 28. srpnja u 19.25 do 29. srpnja u 6 sati, kao dva dana zatvora, tako da mu za plaćanje preostaje novčana kazna od 312,72 eura, i to u roku od 30 dana nakon pravomoćnosti presude. Ako u navedenom roku uplati dvije trećine izrečene ukupne novčane kazne, smatrat će se da je novčana kazna plaćena u cijelosti.

Sud ga je obvezao i na plaćanje troškova prekršajnog postupka u iznosu od 29,62 eura, koji se sastoje od paušalnog iznosa od 19 eura i troška uporabe alkometra, laički, alkotesta, na iznos od 10,62 eura.

Slavonac je u svojoj pisanoj obrani u cijelosti priznao počinjenje djela koja mu se stavljaju na teret te je dodao da je bio pod znatnim utjecajem alkohola i vjerojatno je to bio razlog zašto je prekršaje počinio. U obrani je naveo da mu je žao i pri tome iskoristio priliku da se ispriča policajcu za riječi koje mu je uputio. Molio je sud, ako je to moguće, da mu smanji novčane kazne.

Tijekom postupka sud je obavio uvid u izvadak iz prekršajne evidencije Ministarstva pravosuđa RH od 4. kolovoza, iz kojeg je bilo vidljivo da je okrivljenik do sada pravomoćno kažnjavan za djelo iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vožnju bicikla u pijanom stanju, odlukom koja je postala pravomoćna 29. lipnja 2022.

Sandra Lacić
sočne psovke
PIJANOM

JE JEZIK

PREBRZ

OLAKOTNE I OTEGOTNE OKOLNOSTI
Sud je pri odmjeravanju vrste i mjere kazne uzeo u obzir sve okolnosti slučaja, ponašanje okrivljenika nakon počinjenih prekršaja, odnosno izraženo žaljenje, kao i okolnost da do sada nije kažnjavan za to da se vozio biciklom po pješačkoj zoni, niti je prije vrijeđao policajce. Sud mu je zbog toga izrekao novčane kazne ispod najnižih propisanih kazni, ocijenivši da će se i tako ublaženim novčanim kaznama postići svrha kažnjavanja i da će se okrivljenik ubuduće kloniti činjenja ovakvih i sličnih prekršaja. Kao otegotnu okolnost sud je uzeo u obzir da je 49-godišnjak do sada pravomoćno kažnjavan za vožnju bicikla pod utjecajem alkohola, pa ga je zato i kaznio kaznom većom od 60 eura.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SPOJ DALMATINSKE I ZVEČEVSKE ULICE

Retfalačko je raskrižje rekorder po sudarima

2

UTAKMICA NK ORIOLIK - NK TOMISLAV IZ CERNE

Zbog nereda u Oriovcu uhićeno je 28 osoba

3

U 11 PROVALA NAPRAVILI ŠTETU OD NAJMANJE 37.700 EURA

Uhićena dvojica serijskih lopova