Autoglas
SIGURNOST ZIMSKI UVJETI OD 15. STUDENOGA

Od srijede na vozilima mora biti zimska oprema
Objavljeno 14. studenog, 2023.
Novčane su kazne, kako za tvrtke tako i za vozače, paprene, pa zbog sigurnosti svih stavite zimsku opremu na svoja vozila

Već nekoliko dana jutarnje su temperature oko nule, što sugerira da je krajnje vrijeme za zimsku opremu na vozilima. Ona će od srijede biti obvezna, i to od 15. studenoga do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na dionice autocesta i većinu državnih cesta u kontinentalnom dijelu za sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vojnih vozila.U sljedećem razdoblju očekuje nas promjenjivo vrijeme, praćeno kišom, vjetrom i maglom. Upravljanje vozilima u takvim je uvjetima otežano, pa se vozačima preporučuje dodatni oprez jer se tada povećava i opasnost od prometnih nesreća. U vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.

U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta, 1863,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar i Osijek te luke i rafinerije Sisak.

Treba na umu imati i visinu kazne za one koji nemaju zimsku opremu ili voze s "ćelavim" gumama. Novčanom kaznom od 660 do 1990 eura kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za taj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom od 190 do 660 eura i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom od 130 eura kaznit će se vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama toga članka.

Policija će, ako ih se zatekne na cestama, sva vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu isključiti iz prometa, a vozaču će privremeno oduzeti registracijske pločice. Novčanom kaznom u od 390 do 920 eura, ako postupi suprotno naredbi policajca, kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila, uz određivanje tri negativna prekršajna boda i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom na rok od najmanje šest mjeseci ako je prekršaj počinjen drugi put, odnosno od najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći i svaki sljedeći put.

Milan Bugarić
ZIMSKE GUME
Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N, čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, smatraju se zimski pneumatici (M+S, M.S., M&S ili 3PMSF) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm na svim kotačima i s lancima za snijeg ili uređajima namijenjenima za povećanje učinka prianjanja kotača uz površinu po kojoj se motorno vozilo kreće, koji se postavljaju na pogonske kotače. Na vozila se ne smiju postavljati gume s čavlima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike