Kultura
SKUP “ŠOKAČKA RIČ 21” U OSIJEKU

Berbić Kolar: Želimo otvoriti šokačku rič za sve koji njome govore
Objavljeno 11. studenog, 2023.
Od 2024. trajat će dva dana: prvi dan bit će posvećen djeci u obliku festivala štokavčića, a drugi dan znanstvenom skupu

Dvadeset prvi međunarodni Znanstveni skup o slavonskom dijalektu u okviru kulturne i znanstvene manifestacije "Šokačka rič 21" održan je u organizaciji Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i ZAKUD-a Vinkovci.



- "Šokačka rič 21" je znanstveno-stručna manifestacija, koja se proteklih 20 godina održavala u Vinkovcima, a pokrenula ju je Zajednica kulturno-umjetničkih djelatnosti (ZAKUD) iz Vukovarsko-srijemske županije. Od ove je godine organizaciju preuzeo Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, s tim što je ZAKUD ostao suorganizator. Pokušat ćemo učiniti "Šokačku rič" vidljivijom, jer to je jedna od najdugovječnijih tradicijskih manifestacija i jedina manifestacija u Hrvatskoj koja progovara o slavonskom dijalektu. To je identitetska znanstvena konferencija, kakvu ni sličnu nemamo u Slavoniji. Ono što mi želimo i što ćemo pokušati iz ove pozicije preuzimanja posla glavnog organizatora znanstvenog skupa, koji će svake godine biti u istom ovom terminu, jest otvoriti šokačku rič i otvoriti slavonski dijalekt za sve dionike, dakle za one koji govore slavonskim dijalektom. Tako ćemo krenuti po Slavoniji, po svim slavonskim županijama, svake godine bit ćemo u drugoj županiji, u drugom gradu. Nećemo se zadržati samo u okvirima Slavonije i Baranje, nego ćemo prijeći i u Bosnu i Hercegovinu, Mađarsku i Srbiju, dakle gdje god Hrvati govore slavonskim dijalektom, a znamo da je to slučaj u nama susjednim državama. Na taj način ćemo doći do svakog mjesta u kojemu se divani po šokački - rekla je prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar, dekanica FOOZOS-a.

"Šokačka rič" okuplja znanstvenike, istraživače, književnike, profesore, predškolsku i školsku djecu te studentsku mladež iz Hrvatske i dijaspore na književnom, kulturnom i znanstvenom projektu čuvanja, proučavanja i njegovanja govora slavonskoga dijalekta.

- Ovo je znanstvena konferencija koja je vrlo netipična, jer već 21. godinu promovira štokavčiće. To je također nešto što je vrlo specifično i što upućuje na to da mi itekako njegujemo hrvatsku, domaću, starošokačku riječ, rič - ako ćemo biti do kraja korektni - te prenosimo ljubav prema šokačkoj riči na najmlađe. Mi jesmo fakultet koji obrazuje učitelje odgojitelje, pa je nekako najprirodnije da su štokavčići upravo tu kod nas. Mogu svečano najaviti da ćemo od sljedeće godine imati dvodnevnu manifestaciju: prvi dan će biti posvećen djeci u obliku festivala štokavčića, odnosno festivala dječje riči, a onda će drugi dan biti posvećen znanstvenom skupu. Na taj ćemo se način također nekako približiti školama i dječjim vrtićima, učiteljima i odgojiteljima u ruralnim sredinama te izvući djecu iz te njihove anonimnosti, dati joj malo svjetla reflektora, koja zaslužuju. Njihova se rič svakako treba čuti, i to prvo njihova, a onda ova naša, znanstvena - dodala je Berbić Kolar.

Ove se godine obilježava 20 godina Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, koja je potpisana 2003. u Parizu. Hrvatska ju je ratificirala 2005.

- Što se tiče slavonske nematerijalne jezične baštine, zaštićena su dva govora: sičanski govor, na prijedlog Mate Kapovića s FF-a iz Zagreba, i staroperkovački govor, koji smo zaštitili upravo naš Fakultet i ja osobno. To su jedina dva zaštićena govora na ovom našem prostoru, s tim što je zaštićena i zlatna formula ča-kaj-što, koja obuhvaća apsolutno sve i mislim da i ta zlatna formula pokazuje kako je hrvatski jezik specifičan, vrijedan, važan, drukčiji i koliko mu se daje pozornosti. Baš u tom dijalektološkom smislu, ne u standarnojezičnom, jer se standardni jezik uči u školi i očekuje se od svakog intelektualca da vlada njime, ali treba čuvati i svoju domaću rič. Mislim da su Slavonci možda dosad bili malo bojažljivi u iznošenju vlastitoga identiteta kroz riječ, kroz običaje, kroz nošnju, dakle sve što čini nekakvo identitetsko ozračje jedne osobe i naroda. Ovim skupom dajemo priliku djeci da iskažu ono što imaju, ali i da znanstvenici progovore. Osim toga, otvaramo se i izlazimo iz slavonskih okvira. Među znanstvenicima koji su danas ovdje ima i Dalmatinaca i Zagoraca, kao i kolega izvan Hrvatske, iz Vojvodine, Mađarske... Tako da mi se čini da smo zaista na dobrom putu i da će "Šokačka rič" postati identitetska manifestacija - kaže Berbić Kolar.

Tanja Kvorka
IDENTITET SLAVONIJE DUGO ĆE SE ČUVATI
- Svima nama je iznimno važno očuvanje našeg identiteta, kulturne baštine, ali i svega onoga što čini Slavoniju prepoznatljivom. Ponosni smo na našu riječ, ali i na tradiciju, i na lijepe nošnje, i bogatstvo pjesme i kulture te svega što imamo. Mi kao Osječko-baranjska županija to ćemo nastaviti njegovati i u sljedećem periodu. Zahvaljujem svima koji to čine u našim KUD-ovima i na ovakvim konferencijama. Uvjeren sam da će se identitet Slavonije još dugo, dugo čuvati - rekao je Josip Miletić, zamjenik župana OBŽ-a.

Najčitanije iz rubrike