Magazin
BLISKOISTOČNI VJEČNI KAOS: HAMAS I IZRAEL - NEPOMIRLJIVI NEPRIJATELJI

O kraju rata odlučuje Amerika
Objavljeno 11. studenog, 2023.
SVJETLO NA KRAJU TUNELA: U NEKOM TRENUTKU ESKALACIJE SUKOBA U GAZI BIJELA KUĆA PONUDIT ĆE RJEŠENJE...

Tko je ovdje jebena supersila, upitao je 1996. predsjednik SAD-a Bill Clinton nakon što je, tijekom prvog sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, odslušao predavanje o povijesti arapsko-izraelskog sukoba. Clinton je poslije još priznao kako je pomagao Shimonu Peresu da pobijedi Netanyahua na općim izborima u Izraelu 1995. Izborima koji su održani u sjeni političkog ubojstva Yitzhaka Rabina, izraelskog generala, laburističkog političara i nobelovca zaslužnog za mirovni sporazum u Oslu.Nakon atentata na Rabina, kojega je krajem 1995. pucnjem u leđa ubio izraelski fundamentalistički desničar Jigal Amir, povezan s ljudima iz službe sigurnosti Shin Bet, Izrael je pogođen valom prosvjeda i palestinskih samoubilačkih napada. Kaos pogoduje Netanyahu, te on na izborima 1996. prvi put postaje premijer Izraela. "Atentat je zaustavio proces Oslo u krivom trenutku, u prijelaznoj fazi. I zato mi i Palestinci visimo u toj prijelaznoj fazi", kazao je u vezi s tim Avraham Burg, bivši političar laburističke stranke.

Kraj te prijelazne faze vjerojatno gledamo danas kao sukob u Pojasu Gaze, u kojem Netanyahu gura rješenja različita od onih koje su s Palestincima imali američki demokrati i njihovi izraelski saveznici. Te grupacije različito gledaju i na iransko pitanje, pri čemu su američki demokrati od Obame za Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja, tzv. Iranski nuklearni sporazum, a Netanyahu je na liniji Trumpa, koji je sporazume odbacio. Trump je također na nagovor lobista iz vjerske grupe Chabad-Lubavitch donio odluku o priznanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela, kamo je preselio Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država. Još je isposlovao i Abrahamske sporazume, prema kojima je Izrael mimo Palestine krenuo u normalizaciju odnosa s arapskim državana Bahrainom, Marokom, Sudanom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. No s padom Trumpa te se politike odbacuju, a Biden provodi demokratske vizije izraelsko-palestinskog pitanja, u koje se ne uklapa Netanyahu, koji se nakon kratkog gubitka vlasti u premijersku fotelju vratio 2022. kao predvodnik krajnje desne koalicije, u kojoj je i Itamar Ben-Gvir, bivši član Kacha, skupine na izraelskim i američkim popisima terorista.

VLAST IRITIRANova vlast iritira političke neistomišljenike, a pokušaj pravosudne reforme provocira masovne prosvjede desetaka i stotina tisuća Izraelaca. Izraelsku polarizaciju iskorištava palestinska teroristička organizacija Hamas, pa 7. listopada čini pokolj nad izraelskom vojskom i civilima stacioniranima uz Pojas Gaze. Treba podsjetiti da je Hamas, iako njegov naziv u prijevodu znači Islamski pokret otpora, zapravo palestinska vojno-politička organizacija osnovana 1987., na početku palestinske pobune protiv izraelske vlasti u Gazi i na Zapadnoj obali. U statutu objavljenom 1988. Hamas se proglašava palestinskim ogrankom Muslimanskog bratstva. Glavni su ideolozi pokreta Ahmed Jasin i Abdulaziz ar-Rantisi, za koje izraelski obavještajni časnici tvrde da su bili pod kontrolom Izraela kao protuteža socijalističkom PLO-u.

Kako god, među najvažnijim osnivačima Hamasa je i prvi čovjek politbiroa Moussa Abu Marzouk, Palestinac školovan na sveučilištima u Sjedinjenim Američkim Državama. Abu Marzouk trenutno vodi Hamasov ured za međunarodne odnose sa sjedištem u Dohi, u Kataru. Opravdavajući pokolje Hamasa 7. listopada, on je za američki prodemokratski TV program Frontline ustvrdio da postoji i lažni izraelski narativ povezan s ubijanjima civila:

"Postoje i izraelska svjedočanstva da su izraelski civili stradavali i od prijateljske vatre. A što se tiče glazbenog festivala, kojim se izraelska propaganda koristi kako bi tvrdila da je Hamas tamo ubijao ljude, nismo znali da postoji festival na tom području. Izraelska vojska i sigurnosne službe stigle su na festival prije nego što su stigli naši borci, pa je područje postalo vojna zona i došlo je do sukoba. U trenutku kada se izraelska vojska pojavila na granici Gaze, nastao je kaos. Stotine naših građana i drugih frakcija iz Pojasa Gaze ušle su na okupirana područja i zarobile mnoge Izraelce."

BIBLIJSKA VREMENAS druge pak strane ciljnika, izraelski premijer Benjamin Netanyahu na situaciju gleda ovako: "Sve dok Hamasovo korištenje palestinskih živih štitova rezultira time da međunarodna zajednica okrivljuje Izrael, Hamas će se njime nastaviti koristiti kao oruđem terora, a tako će i drugi. Hamas će se nastaviti koristiti podrumima u bolnicama u Gazi kao zapovjednim mjestima svoje goleme mreže terorističkih tunela. I dalje će se koristiti džamijama kao utvrđenim vojnim položajima i skladištima oružja. Nastavit će krasti gorivo i humanitarnu pomoć iz objekata UN-a. Dok Izrael čini sve kako bi palestinske civile izvukao iz opasnosti, Hamas čini sve kako bi palestinske civile držao u opasnosti. Izrael poziva palestinske civile da napuste područja oružanih sukoba, a Hamas oružjem sprječava te civile da napuste ta područja. Svaka civilizirana nacija trebala bi stati uz Izrael u zahtjevu da se svi taoci oslobode odmah i bezuvjetno. Želim razjasniti stav Izraela u vezi s prekidom vatre. Kao što Sjedinjene Države ne bi pristale na prekid vatre nakon bombardiranja Pearl Harbora ili nakon terorističkog napada 11. rujna, Izrael neće pristati na prekid neprijateljstava s Hamasom nakon užasnih napada 7. listopada.

Pozivi na prekid vatre pozivi su Izraelu da se preda Hamasu, da se preda terorizmu, da se preda barbarstvu. To se neće dogoditi. Dame i gospodo, Biblija kaže da postoji vrijeme mira i vrijeme rata. Ovo je vrijeme rata - rat za našu zajedničku budućnost. Danas povlačimo crtu između sila civilizacije i sila barbarstva. Vrijeme je da svatko odluči gdje mu je mjesto. Izrael će se protiviti silama barbarstva do pobjede. Nadam se i molim da će civilizirane nacije posvuda podržati ovu borbu, jer borba Izraela je i vaša borba. Jer ako Hamas i iranska osovina zla pobijede - vi ćete biti njihova sljedeća meta. Zato će pobjeda Izraela biti i vaša pobjeda. Ali ne griješite. Bez obzira na to tko stoji uz Izrael, Izrael će se boriti dok se ova bitka ne dobije. I Izrael će pobijediti. Neka Bog blagoslovi Izrael i neka Bog blagoslovi sve one koji stoje uz Izrael."

OPERACIJA GAZA


Iako Netanyahu svom snagom udara u ratne bubnjeve, sasvim je izgledno da će to činiti dok odgovara Bidenu, koji kaže: "Ne može biti povratka na status quo." Integracija Izraela u regiju, zaustavljena borbama u Gazi, bit će nastavljena, ali to je moguće samo ako "težnje palestinskog naroda također budu dio te budućnosti". Za Bidenove riječi jamče dva američka nosača zrakoplova usidrena uz obale Izraela te bezrezervna medijska i druga potpora Palestincima koja im dolazi preko institucija i medijskih kanala američkih demokrata.


"Upravljanje potencijalom eskalacije sukoba Hamasa i Izraela postalo je vodeći američki diplomatski cilj", napisao je analitičar Scott Ritter u tekstu The New Dynamics of Mideast Geopolitics za Energy Intelligence. Ritter na istom mjestu iznosi: "Kako god se vojna situacija u Gazi razvijala, činjenica je da nakon 7. listopada već postoji novi politički krajolik u bliskoistočnoj geopolitici. Prije napada Hamasa činilo se da je Bliski istok na putu prema donekle regionalnoj stabilnosti, potpomognut s jedne strane približavanjem Irana i Saudijske Arabije uz posredovanje Kine, a s druge izgledima za normalizaciju odnosa između Izraela i Saudijske Arabije. Pitanje Palestine, u onoj mjeri u kojoj je uopće pokrenuto, bilo je potisnuto u diplomatsku pozadinu, okovano ograničenjima nametnutim Abrahamskim sporazumima. Oni su tražili normalizaciju arapsko-izraelskih odnosa neovisno o palestinskoj državi. Štoviše, uvjeti za palestinsku državnost koje je Izrael postavio u Sporazumima bili su toliko ograničavajući da su svaku opciju koja se pojavila učinili politički i ekonomski neodrživom."

U vezi s tim, hamasovac Abu Marzouk, misli ovako: "Sporazumi između Izraela i nekih arapskih zemalja ne izražavaju stajališta arapskog naroda. Ti su ljudi već odbacili normalizaciju. Na primjer, Egipat i Jordan potpisali su mirovne sporazume s Izraelom prije više od 40 godina, ali su njihovi narodi snažno odbacili okupaciju. Stoga se ne bojimo sporazuma o normalizaciji jer će oni pasti sami od sebe. Čini se da diljem svijeta sada ima malo prostora za oružane pokrete otpora. Oni su sada označeni kao terorističke skupine. Zapad stoji iza Izraela."

Na tragu svega, nagađamo da je potpuno uklanjanje Hamasa kao vojne i političke sile nemoguće, a da će Biden u trenutku kulminacije sukoba ponuditi mirovni plan koji će zaustaviti borbe u Gazi. Do tada će hamasovci umiješani u krvoproliće biti uklonjeni, a Netanyahu i njegovi radikali nestati s političke scene Izraela. Pacificirani dijelovi Hamasa pod mogućim mentorstvom Marzouka zajedno s pomlađenim Fatahom ući će u pregovore s Izraelom o nekakvom drukčijem obliku palestinske opstojnosti. Za neku "Novu Palestinu" opet će jamčiti SAD u suradnji s Egiptom, Jordanom Saudijskom Arabijom i - Katarom, iz kojega Marzouk poručuje:

“Dakle, prvi korak za naš prosperitet je riješiti se kriminalaca i onda graditi državu. Mi smo doista bili najnaprednija država u regiji prije okupacije; a kad je došla okupacija, živjeli smo kroz ratove, raseljavanje i azil, dok polovina stanovništva nije postala izbjeglicama izvan Palestine. Želimo živjeti u razvoju i blagostanju, ali odgovorite mi: Ima li igdje naroda koji je pod okupacijom uspio izgraditi prosperitetnu državu?”

Proiredio i napisao: Dario MAJETIĆ
Vježba Juniper Oak
Rezultati prije sadašnjeg sukoba održane velike zajedničke vježbe izraelske i američke vojske, gdje je simuliran rat na više fronta, uključujući Gazu, Zapadnu obalu, Libanon, Golansku visoravan, navodno su pokazali nedovoljnu spremnost Izraela na obranu bez izdašne američke pomoći. Ideja je bila da snage Sjedinjenih Država i Izraela odrade zajedničku vojnu vježbu usred napetosti s Iranom. Vježba je imala različite scenarije, uključujući dugometne strateške napade. Središnje zapovjedništvo američke vojske (CENTCOM), koje nadzire operacije na Bliskom istoku, reklo je da zajednička obuka, dio serije vježbi pod nazivom “Juniper Oak”, pokazuje američku “predanost obrani Izraela”. Zanimljivo, vježba se održala tjedan dana nakon što su izraelske snage izvele raciju u izbjegličkom kampu Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali. Racija je uključivala zračne napade i stotine kopnenih vojnika, pri čemu je ubijeno najmanje 12 Palestinaca. “Ova vježba pokazuje našu punu predanost sigurnosti Bliskog istoka i sposobnost odvraćanja neprijateljskog djelovanja protiv naših regionalnih partnera”, stoji u priopćenju CENTCOM-a. Izraelska vojska objavila je u nizu tvitova da je cilj vježbe bio postizanje “zračne nadmoći u regiji i kibernetičke obrane suočene s raznim prijetnjama i izazovima”. (D.Ma.)

Američko-iranski pregovori
Napori da se obnovi multilateralni nuklearni sporazum iz 2015., prema kojem je Iran smanjio svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija svojem gospodarstvu, propali su. Čini se da je prošlog mjeseca američki državni tajnik Antony Blinken odbacio izvješća o neformalnom sporazumu dviju zemalja koji bi djelomično obuzdao iranski nuklearni program. Krajem lipnja, State Department je potvrdio da je njegov izaslanik za Iran, Robert Malley, koji je vodio prethodne runde neizravnih pregovora s Irancima, “na dopustu”. Malley je američkim medijima rekao da je njegova sigurnosna dozvola na provjeri. (D.Ma.)

Pogrešno tumačenje stvarnosti
Izraelski sigurnosni establišment posljednjih je godina na Hamas gledao kao na aktera zainteresiranog za upravljanje i poboljšanje gospodarstva i životnog standarda 2,3 milijuna stanovnika u Gazi. Izrael je posljednjih godina dopuštao da do 18.000 palestinskih radnika iz Gaze radi u Izraelu, gdje su zarađivali oko deset puta veću plaću nego kod kuće. Za sigurnosni establišment bila je to “mrkva” za održavanje stanja relativnog mira. “U praksi, stotine, ako ne i tisuće, pripadnika Hamasa mjesecima su se pripremale za iznenadni napad, a da to nije procurilo”, napisao je Amos Harel, obrambeni komentator u dnevniku Haaretz. “Rezultati su katastrofalni”, dodao je. Saveznici koji dijele obavještajne podatke s Izraelom rekli su da sigurnosne agencije pogrešno tumače stvarnost. Dužnosnik egipatske obavještajne službe kazao je da je Egipat, koji često služi kao posrednik između Izraela i Hamasa, u više navrata razgovarao s Izraelcima o “nečemu velikom”, bez elaboriranja. Rekao je da su izraelski dužnosnici usredotočeni na Zapadnu obalu i da umanjuju prijetnju iz Gaze. (D.Ma.)

ABU MAEZOUK: Sporazumi Izraela i nekih arapskih zemalja ne izražavaju stajališta arapskog naroda. Ti su ljudi već odbacili normalizaciju...

BENJAMIN NETANYAHU: Dok Izrael čini sve kako bi palestinske civile izvukao iz opasnosti, Hamas čini sve kako bi palestinske civile držao u opasnosti...

SCOTT RITTER: Upravljanje potencijalom eskalacije sukoba Hamasa i Izraela postalo je vodeći američki diplomatski cilj...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana