Dome slatki dome
RADOVI KOJE TREBA OBAVITI

Kako pripremiti dvorište za dolazak hladne zime
Objavljeno 9. studenog, 2023.
Iako izgleda lijepo zbog svojih toplih boja, opalo lišće može stvoriti probleme vašem travnjaku, zato ga je dobro ukloniti

Prije dolaska pravih zimskih mjeseci, potrebno je početi pripreme svojeg dvorišta i kuće za najhladnije dane. Potrebno je pripremiti travnjak i cvjetne leje za temperature ispod nule, očistiti oluke kako bi bez problema mogli primiti obilne jesenske kiše i spremiti vrtni alat do proljeća.Pokrivka za tlo


Iako smo kalendarski već duboko u jeseni, zbog temperatura zraka visokih za ovaj dio godine mnogi još uvijek imaju prilike uživati u svojim dvorištima, kao da nije kraj godine. No zima može doći preko noći, stoga je pametno iskoristiti sunčane dane za obavljanje poslova kojima ćete se pripremiti za hladnoću. Jedan od najvažnijih poslova u jesen jest uklanjanje opalog lišća. Iako izgleda lijepo zbog svojih toplih boja, opalo lišće može stvoriti probleme vašem travnjaku. Nakon nekog vremena i ne izgleda tako lijepo kao na početku, posebno ako je jesen kišna. Lišće možete iskoristiti kao pokrivku za tlo. Pokrivka za tlo služi kao regulator vlage i topline u zemlji. Prije nego što ga iskoristite na taj način, morat ćete ga isjeckati. Najlakši način da to učinite jest da prevezete kosilicu preko hrpe lišća. Nakon toga lišće samo rasporedite oko biljaka kojima je potrebna pokrivka.

Lišće ne pada samo na travnjak nego i u oluke. Velike količine lišća mogu ih zatvoriti čineći ih neprohodnim za jesenske kiše. Začepljeni oluci mogu stvoriti ozbiljne štete na krovu. Uklonite sve lišće, a ostatke koji su se zapekli u olucima prvo navlažite pa onda izbacite. Na kraju oluke isperite vodom. Lišće koje ste izbacili iz oluka odložite u kompostište.

Oprez, tekućina!


Vrtni namještaj kojim ste se koristili tijekom toplih mjeseci pripremite za vlažnije i hladnije vremenske uvjete. Uklonite jastuke i podmetače koji nisu napravljeni od vodootpornog materijala. Ako je potrebno, drveni vrtni namještaj prelakirajte. Nakon što se temperature spuste toliko nisko da više nije moguće sjediti u vrtu, namještaj sklonite u šupu ili garažu. Bolje i to nego da ga oštete kiša, snijeg i niske temperature.

Ako se odlučite namještaj ostaviti na otvorenom, prekrijte ga najlonom, koji ćete učvrstiti ljepljivom trakom, ili specijalno napravljenim prekrivačima. Obavezno namještaj postavite na nešto izdignuto kao što je paleta.

Kiša, snijeg i niske temperature neće oštetiti samo vrtni namještaj nego je i sve što sadržava tekućinu u opasnosti od smrzavanja. Ispustite vodu iz sustava za navodnjavanje. Ako postoji mogućnost, crijevo sa sustavom kap-po-kap sklonite u ostavu. Zatvorite ventil koji opskrbljuje vanjske slavine. Otvorite slavine i pustite da voda isteče. Potom ih zaštitite stiroporom ili sličnim izolacijskim materijalom. Izvucite benzin iz kosilice, jer zaostali benzin može stvoriti probleme sljedećeg proljeća.

Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KUHINJA U TRENDU

U kuhinji se druži, objeduje i zabavlja

2

NAMJEŠTAJ U NIJANSAMA BIJELE

Savršen bijeli kauč može podići vaš prostor

3

U PROLJEĆE OBILNO CVATU U SVIM DUGINIM BOJAMA

Zahvalan i otporan jaglac cvjeta među prvima