Kultura
MINISTRICA KULTURE: VELIKO PRIZNANJE ZA HRVATSKU

U Osijeku Svjetski kongres organizatora folklornih festivala (CIOFF)
Objavljeno 8. studenog, 2023.

OSIJEK - U Osijeku je u utorak službeno otvoren 52. Svjetski kongres organizatora folklornih festivala (CIOFF), a ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da je ovaj Kongres veliko priznanje za hrvatsku sekciju CIOFF-a i za sve amatere i ljude koji njeguju amaterizam u Hrvatskoj.

 

Kako je istaknuto, Ministarstvo kulture i medija perjanica je očuvanja nematerijalne kulturne baštine u Hrvatskoj, koje je do sada upisalo 210 elemenata na hrvatsku listu i 21 element koji se nalazi na svjetskoj UNESCO-voj reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine.

Ocijenivši da je Kongres veliko priznanjem za hrvatsku sekciju CIOFF-a ministrica Obuljen Koržinek rekla je da je "ovo najrespektabilnija  međunarodna organizacija koja okuplja organizatore i promotore različiti festivala izvorne amaterske umjetnosti i vještina iz cijeloga svijeta".

Ovo događanje povezano je i s velikom 20. obljetnicom usvajanja UNESCO-ve konvencije nematerijalne kulturne baštine.

Obuljen Koržinek istaknula je da smo država s jako velikim brojem upisa i na nacionalnoj listi i na međunarodnoj UNESCO-voj listi, što su sve pokazatelji koliko njegujemo oblike pučke predajne tradicije i koliko puno ulažemo kako bi je sačuvali.

"Kada se govori o CIOFF-u u prvom dijelu mislimo o onom izvedbenom dijelu, o kulturno-umjetničkim društvima, njihovim nastupima i tradicionalnim folklornim grupama, pjevačima i orkestrima. Međutim kada govorimo o nematerijalnoj baštini ona ima puno segmenata. Tu živu nematerijalnu baštinu, običaje, prehranu, glazbu, nošnje i puno drugih običaja koji su vezani uz različite vjerske i pučke događaje. Sve to čini bogatstvo i naše kulturne baštine a onda i onoga što se može ponuditi turistima", poručila je ministrica kulture i medija.

Podsjeća da sve češće oni koji promoviraju turizam koriste ili stavljaju u fokus, tu bogatu nematerijalnu kulturnu baštinu.

"Imamo i cijeli pokret, posebno u Europi, kulturnih ruta koje se opet objedinjuju prekogranično u različitim zemljama a pripadaju, iako ponekad i graditeljskoj baštini, posebno često nematerijalnoj baštini koju se njeguje u različitim državama", zaključila je Obuljen Koržinek.

Enrih Merdić, predsjednik hrvatske sekcije CIOFF-a i predsjednik Organizacijskog odbora Kongresa podsjetio je da je Hrvatska na drugom mjestu u Europi a treća u svijetu po broju upisanih elemenata na domaćoj i UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine.

Hrvatska je zemlja u kojoj nematerijalna baština živi i mnogi su građani na različite načine čuvari te baštine. U nekim slučajevima kulturna baština je i temelj života na ovim prostorima, kaže Merdić.

Među značajne čuvare nematerijalne kulturne baštine pripadaju mnogobrojne folklorne grupe koje čuvaju tradiciju pjesama, plesa, nošnji, običaja i na taj ih način trgaju iz čeljusti zaborava.

Hrvatska sekcija CIOFF-a osnovana je 1992. i od tada neprekidno radi na povezivanju festivala i folklornih grupa iz Hrvatske prema svijetu kao i u suprotnom smjeru.

Hrvatska sekcija broji sedam festivala od čega su dva certificirana CIOFF festivala i 40 folklornih grupa i jedna udrugu. Svake godine u Hrvatskoj na CIOFF festivalima ugostimo 20-tak folklornih grupa iz cijeloga svijeta a isto tako 20-tak hrvatskih grupa gostuje na festivalima diljem svijeta, objasnio je Merdić.

Napominje da se na osječkom Kongresu CIOFF-a okupilo 150 delegat iz 50 delegacija diljem svijeta.

Istaknuo je da su festivali mjesto širenja kulture, ali i mjesto druženja i izgradnje tolerancije koja je svijetu upravo sada neophodna, poslavši poruke mira.

(Hina)

Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

2

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

3

PREDSTAVLJANJE

Monografija Stanislava Marijanovića