Zdravlje
HERBICIDI NA BAZI GLIFOSATA

I male doze uzrokuju leukemiju u ranoj dobi
Objavljeno 6. studenog, 2023.
Nova je studija objavila revolucionarne podatke o tome kako su niske razine herbicida glifosata - za koje se prije smatralo da su sigurni - uzrokovale slučajeve leukemije kod mladih štakora, nakon izloženosti u ranoj dobi.

‘‘Globalna studija glifosata‘‘ međunarodno je, multiinstitucionalno istraživanje kojim koordinira Institut Ramazzini u Italiji. Presudno glasovanje u EU o desetogodišnjem obnavljanju odobrene uporabe glifosata očekuje se početkom studenog. Države članice nisu uspjele zadovoljiti potrebnu kvalificiranu većinu u listopadu. Krovna organizacija Pesticide Action Network (PAN) Europe u suradnji s organizacijama PAN Germany i WeMove te drugim organizacijama u koaliciji Stop Glyphosate pozivaju Europsku komisiju da povuče svoj trenutni prijedlog obnove dozvole glifosatu.

Ovi dokazi dolaze povrh glavnih ‘‘područja zabrinutosti‘‘ o neurotoksičnosti i mogućoj povezanosti s Parkinsonovom bolešću, štetnosti za ljudski mikrobiom i imunološki sustav te oksidativnom stresu i oštećenju DNK koje mogu uzrokovati glifosat i proizvodi bazirani na glifosatu. Sve je ove važne štetne učinke EFSA propustila ili podcijenila u svojim savjetima.

‘‘Ova visokokvalitetna studija zahtijeva punu pozornost europskih vlasti, jer pruža alarmantne nove dokaze koji potvrđuju ranija otkrića kancerogenih učinaka glifosata u limfnom sustavu", komentirao je član koalicije, Peter Clausing, toksikolog (PAN Njemačka).

‘‘Studija naglašava da je obnavljanje licence za glifosat više nego upitno - potpuno je protuzakonito. Vlasti EU-a napravile su golemu pogrešku zaključivši da su glifosat i reprezentativna formulacija sigurni. Sada je pravi korak da EU povuče trenutačni prijedlog za ponovno odobrenje i založi se za njegovo neobnavljanje‘‘, rekla je Angeliki Lysimachou, voditeljica odjela za znanost i politiku (PAN Europe).

‘‘Hrvatska je, uz Luksemburg i Austriju, glasala protiv produljenja odobrenja za korištenje ovom opasnom herbicidu, stavivši time zaštitu zdravlja građana na prvo (pravo) mjesto. Nažalost, naši poljoprivrednici jako su ovisni o ovom herbicidu i bit će potrebno mnogo uvjeravanja da alternative postoje i da je važno za dobrobit svih da se glifosat odmah prestane koristiti‘‘, izjavila je Natalija Svrtan, predsjednica udruge Zemljane staze. H
Možda ste propustili...

PSIHOLOGIJA DR. ALI FENWICK GOSTOVAO U ZAGREBU

Riješite se drame: Kako možemo prepoznati zelene i crvene zastavice

ČISTA PLUĆA NA PRIRODAN NAČIN

Luk, đumbir, med...

PREHRANA: PREVARITE GODINE SVJEŽIM NAMIRNICAMA

Sporije starenje uz zdravo, ali i ukusno voće i povrće

Najčitanije iz rubrike