Crna kronika
EKSPLOZIJA U SAVSKOJ ULICI U OSIJEKU

Eksplodirao plin kad je daljinskim uključio TV
Objavljeno 30. listopada, 2023.
Od posljedica eksplozije i požara u bolnici je preminuo 73-godišnji vlasnik stana, a lakše ozljede zadobila je susjeda

Nakon eksplozije plina koja se dogodila u nedjelju, nešto prije 15 sati, u stanu u Savskoj ulici u Osijeku, preminuo je 73-godišnji muškarac. Očevidom je utvrđen kako je došlo do nekontroliranog istjecanja gradskog plina te stvaranja velike koncentracije i nastajanja eksplozivne smjese koja je aktivirana u trenutku kada je 73-godišnjak s pomoću daljinskog uređaja uključio TV. U eksploziji i požari 73-godišnjak je teško ozlijeđen, a preminuo je u ponedjeljak u bolnici.Jaka eksplozija


Također, došlo je do rušenja zida susjedova stana, od čega je 40-godišnjakinja s iste adrese lakše ozlijeđena. Očevid je obavio inspektor zaštite od požara u suradnji s očevidnom ekipom PU osječko-baranjske. Šteta se procjenjuje na 12.000 eura, a požar su ugasili vatrogasci JVP-a Grada Osijeka. Vatrogasci su dojavu da se dogodila eksplozija plina dobili u 14.43, a na intervenciju je odjurilo šest vatrogasaca jednim vozilom.

- Obavili smo pregled u urušenom dijelu objekta radi mogućeg spašavanja ozlijeđenih osoba. Pri tome je zatečena ozlijeđena muška osoba. U susjednom,gdje se od siline eksplozije urušio zid, pronađena je ozlijeđena ženska osoba te smo zatražili izlazak Hitne pomoći. HEP je pregledao objekt i isključio plin. Detaljno smo pretražili cijeli objekt, mjerila se koncentracija prisutnih plinova te smo potom utvrdili da nema više opasnosti. Intervencija je trajala do 15.41 - doznajemo od Davora Škarice, pomoćnika zapovjednika osječkih profesionalnih vatrogasaca.

Eksplozija u rano nedjeljno poslijepodne uznemirila je stanovnike Savske, ali i okolnih ulica.

- Bilo je baš gadno. Inače se na tom raskrižju često događaju prometne nesreće, ali ovo se čulo bar deset puta jače. Brzo su došli vatrogasci i policija. Nisam vidio susjeda, ali sam čuo da je sav bio opečen. I njega i susjedu odvezli su u bolnicu. Koliko je jaka bila eksplozija svjedoči i to što su od siline eksplozije popucala stakla na automobilima koji su bili parkirani u blizini - doznajemo od stanovnika Savske ulice, koji dodaju da se miris plina osjetio i prije nekoliko dana pred kućom u kojoj je došlo do eksplozije.

Servisirajte trošila


Policija upozorava građane da plinska trošila i trošila na tekuća goriva, plamenike i protočne bojlere, obvezno servisiraju kod ovlaštenih stručnih servisera, jer će se time povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva.

- Poštujte rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala. Preglede i čišćenje dimnjaka i dimovodnih kanala neka obavi dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba te provedite savjet dimnjačara bez odgađanja. Redovito čistite ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice. Provjerite postoji li ventilacija u prostorima u kojima se upotrebljavaju plinska trošila kako bi spriječila koncentraciju plina koja može izazvati otrovanje korisnika ili stvaranje eksplozivne smjese zbog eventualnog propuštanja plina - upozoravaju iz policije.

S obzirom na sezonu grijanja, te da je već bilo vatrogasnih intervencija po Slavoniji zbog požara dimnjaka, iz policije savjetuju građane i da provjere je li dimnjak ložišta oštećen i je li sam dimnjak izveden građevinski ispravno te da u blizini otvora za čišćenje dimnjaka nema gorivog materijala. Treba voditi računa o tome da se pepeo iz ložišta ne smije odlagati u vreće, kante ili druge posude od gorivog materijala, te da se pepeo iz ložišta ne odlaže na otvorenom prostoru neposredno uz gorivi materijal. Obvezno treba provjeriti i jesu li električne grijalice i žarulje koje koristite za zagrijavanje prostora dovoljno udaljene od zapaljivih materijala te je li iz prostora kotlovnice uklonjen sav zapaljivi materijal.

Sandra Lacić
SPASILI BEBU IZ ZAKLJUČANOG AUTA
Kako doznajemo iz Županijskog centra 112 Osijek, JVP Osijek u nedjelju je ponovno imao i intervenciju otvaranja zaključanih vrata parkiranog vozila u kojem se nalazila beba. Kako doznajemo od vatrogasaca, poziv u pomoć stigao je u 11.08 sati. Vatrogasci su tzv. iglom razbili stražnje staklo vozila, otvorili vrata i oslobodili dijete iz sjedalice. Ova intervencija dovršena je u 11.27 sati. Istoga dana vatrogasci Osijeka imali su i intervenciju nakon što se uključio vatrodojavni alarm u Domu za starije i nemoćne osobe u Osijeku.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana