Autoglas
XDC I XFC ROBUSNA I OTPORNA TEŠKA VOZILA

DAF pripremio vozila za sve teške zadatke
Objavljeno 31. listopada, 2023.
Ovi kamioni idealni su za sve teške građevinske poslove, pa se u, primjerice, kamenolomu ova vozila ponašaju kao kod kuće

DAF je zaokružio svoju uspješnu novu generaciju XD, XF, XG i XG+ nizom tegljača s dvostrukim pogonom i krutih vozila za primjenu na cesti i pokraj nje. Uz raznovrsnost šasija, za prodaju su spremna i nova XDC i XFC građevinska vozila, koja su sada, između ostalog, dostupna i u verzijama u osovinskoj konfiguraciji 4x2 (uz 8x4 i 6x4). U povodu toga posjetili smo Nizozemsku i vožnjom u jednom od najvećih kamenoloma u toj zemlji, ali i na okolnim putovima, uvjerili se da sada za svaku primjenu postoji neki novi DAF.Građevinska vozila nove generacije XDC i XFC razlikuju se po dominantnoj crnoj rešetki i robusnom čeličnom braniku, čeličnoj zaštitnoj ploči hladnjaka i dva LED svjetla za maglu koja ne zahtijevaju održavanje – duboko uvučena u branik za maksimalnu zaštitu. Fleksibilna donja stepenica dostupna je kao opcija. Imaju visoki razmak od tla, do 40 centimetara, i pristupni kut od 25 stupnjeva, što ih čini idealnima za primjene koje zahtijevaju redovitu vožnju izvan ceste.

Konfiguracije


XDC i XFC dostupni su u konfiguracijama osovina 8x4, 6x4 i prvi put – 4x2. Cjelokupni asortiman DAF tandem setova također je dostupan za vozila nove generacije 6x4 i 8x4, kojima je potrebna vrhunska trakcija i velika nosivost. Kruti modeli 6x4 i 8x4 dostupni su kao XD i XF. Traktor 6x4 dostupan je kao XG i XG+, kao i kruti 8x4 s upravljanom pratećom osovinom. Tegljač 8x4 s upravljanom gurajućom osovinom za iznimne transportne primjene dostupan je kao XF, XG i XG+.

Za primjene koje povremeno mogu zahtijevati dodatnu trakciju DAF nudi prvoklasnu opciju hidrauličkog pogona na prednje kotače za verzije tegljača 4x2 za XD, XDC, XF i XFC. Taj robusni i lako održavani PXP sustav može se aktivirati prekidačem na kontrolnoj ploči. Potpuno novi su XD Extra Robust i XF Extra Robust. Serija kombinira robusne kabine modela XDC i XFC sa šasijom za vožnju po cesti. To je savršeno rješenje za operatore u građevinskom i komunalnom segmentu koji cijene otpornost, ali ne trebaju punu terensku sposobnost.

Učinkovitost


Robusna prednja izvedba s istaknutim visoko postavljenim odbojnikom uvijek se kombinira s lijepo integriranom prednjom zaštitnom šipkom i dostupna je na svim XD i XF krutim i traktorskim konfiguracijama. Program je proširen tako da uključuje i punu seriju varijanti s četiri osovine i jednom pogonskom, za primjenu na cesti. Te verzije šasije, s upravljanom gurajućom osovinom i/ili (ne)upravljanom pratećom osovinom, idealne su za primjene kao što su prijevoz teških kontejnera, čišćenje kanalizacije i skupljanje teškog otpada.

Izvanredne performanse učinkovitosti goriva – što rezultira najnižim emisijama – rezultat su, između ostalog, visoko aerodinamičnog dizajna i primjene najnovijih pogonskih sklopova PACCAR MX-11 i MX-13 s mjenjačem TraXon. Taj automatizirani mjenjač ima, na zahtjev, namjenski off-road softver i ASR-off, kao i Rock-Free funkcije za kretanje na skliskoj podlozi i za olakšavanje brzog ljuljanja kako bi se pomoglo izvlačenje vozila u iznimno teškim okolnostima.

Milan Bugarić
SVE ZA VOZAČA
Bliska suradnja DAF-a s najvećim europskim proizvođačima karoserija rezultira vodećom prilagođenošću karoserija u industriji. Svi kamioni imaju veliko vjetrobransko staklo i ultraniske linije stakala za izniman izravan i neizravan pogled, što je podržano dodatnim prozorom za pregled rubnika i najsuvremenijim tehnologijama. DAF kamioni nove generacije nude savršenu pristupačnost, neusporediv unutarnji prostor i najbolje moguće radno i životno okruženje za izvanrednu udobnost vozača.