Crna kronika
OPTUŽEN STRANI DRŽAVLJANIN

Cariniku u prometnu dozvolu stavio 50 € da ima “za piće”
Objavljeno 30. listopada, 2023.
Vozač kamiona pokušao je podmititi carinika, no kada je on to odbio, pokušao je dati još 100

Zbog davanja mita Uskok je protiv 59-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine pred Županijskim sudom u Osijeku podignuo optužnicu zbog davanja mita cariniku. Optužnicom se okrivljenik tereti da je 18. listopada ove godine, nakon što je kao izlazni putnik iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu upravljajući teretnim vozilom pristupio Graničnom prijelazu Stara Gradiška, na upit carinskog službenika "ima li što za prijaviti" rekao da nema jer vozi rabljenu odjeću te mu je predao prometnu dozvolu u koju je prethodno umetnuo 50 eura, govoreći da mu je to za piće. Međutim, carinski službenik mu je vratio prometnu dozvolu i novac te je započeo s carinskim pregledom vozila.Kada je u teretnom prostoru vozila pronašao veću količinu nove etiketirane odjeće za koju nije bila podnesena carinska deklaracija, 59-godišnjak je, da bi odvratio carinika od provođenja daljnje carinske kontrole, zatražio od carinika da mu ne pravi probleme govoreći da je već "riješio bosansku stranu", pri čemu je prometnu dozvolu s ukupno 150 eura predao cariniku koji ga je zatim prijavio policajcima na graničnom prijelazu.

Podsjetimo, samo četiri dana prije Uskok je podignuo optužnicu protiv dvije carinice u dobi od 59 i 43 godine zbog primanja mita. Uskok tereti carinice da su 11. kolovoza 2021. godine na graničnom prijelazu Slavonski Šamac nezakonito postupile prilikom obavljanja granične carinske kontrole pregledom prtljage stranog državljanina koji je osobnim automobilom ulazio na navedenom graničnom prijelazu iz BiH u Hrvatsku. Starija carinica je pregledom prtljage u automobilu pronašla neprijavljenu robu, nakon čega su obje carinice strancu rekle da je počinio carinski prekršaj za što je zapriječena kazna od najmanje 10.000 kuna.

Kada im je strani državljanin rekao da kod sebe ima oko 1500 švedskih kruna, uputile su ga da na obližnjem bankomatu u Slavonskom Šamcu podigne novac u kunama i da im donese onoliko novca koliko on procijeni da mu se iziđe u susret, jer one gube na plaći time što ga neće kazniti. Stranac se uskoro vratio do graničnog prijelaza ne podigavši novac, navodeći pritom da mu je kartica zaključana za inozemne transakcije. Potom, protivno važećim carinskim propisima, carinice u službene evidencije nisu evidentirale počinjeni carinski prekršaj niti su poduzele bilo što da bi ga kaznile, nego su mu naložile da robu vrati u BiH, što je stranac i učinio.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...

POŽARI U SLAVONIJI I BARANJI

Intervencije su brojne, ali bez stradavanja

NA PODRUČJU OPĆINE BRESTOVAC

Krijumčario ljude u požeškom kraju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana