Gastro
AGELININ NEODOLJIV PUMPKIN BREAD

Od ove će slastice dom mirisati na jesen i - sreću
Objavljeno 30. listopada, 2023.
Bundeva je kraljica jesenske kuhinje, nutritivno impresivna, a kalorija - malo

Morala sam s vama podijeliti ovaj recept, najukusniji (bar meni) pumpkin bread s preljevom od borovnica i indijskih oraščića. Pekla sam verziju i s preljevom od bijele čokolade i borovnica. Meni je draža prva verzija, no ako volite slađe okuse, onda je bijela čokolada za vas.



Ne znam je li kriv moj datum rođenja, no za mene je listopad najljepši mjesec u godini. Ne samo da obožavam prirodu u desetom mjesecu nego su mi i plodovi koje jesen nosi omiljeni. Među njima se ističe bundeva, kraljica jesenske kuhinje. Volim ju kao juhu, rižoto, curry, pitu, salatu, pečenu, kuhanu, u kiflicama, njokima, kašicama, ma u svemu. Bundeva je bogata vitaminima i mineralima, a istovremeno ima malo kalorija.

Bundeva sadrži antioksidanse alfa-karoten, beta-karoten, beta-kriptoksantin i mnoge druge, koji mogu zaštititi vaše stanice od oštećenja slobodnim radikalima. Bogata je vitaminima A i C, što vam može pomoći u jačanju imunološkog sustava. Njegova opskrba vitaminom E, željezom i folatima može ojačati i vaš imunitet. Svi želimo jači imunitet u doba epidemija. Visoki sadržaj vitamina A, luteina i zeaksantina može zaštititi vaše oči od gubitka vida, koji s godinama postaje sve češći.

No uz bundevu, čiji je nutritivni sastav uistinu impresivan, ovaj recept ima cijelu vojsku dobrih antioksidansa.

Šteta što vam ne mogu prenijeti miris koji se širi stanom. Moja djeca kažu: "Miriše na jesen i sreću." Ako želiš pomirisati sreću, kušaj ga i ti!

* Zapratite me na Instragramu (@nutricionisticangelina) i Facebooku (Angelina Paić - nutricionistica). Također, vlasnica sam obrta za savjetovanje i edukacije.
 
 
Piše: Angelina PAIĆ, dipl. ing. preh. teh., sveučilišni specijalist nutricionizma
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike