Tehno
RECENZIJA SUPER MARIO BROS. WONDER

Čudesan u svakom pogledu
Objavljeno 27. listopada, 2023.
Boje, animacije, kretanje, priča, sve je novo i razrađeno do najfinijih detalja donoseći nenadmašnu kvalitetu igre

Super Mario serijal je za vašeg autora ovih redaka puno više od serijala neke igre. Uvjeren sam da je puno onih kojima je djetinjstvo bilo obilježeno nekom od Nintendo konzola i omiljenim karakterom. Stoga sam poprilično uzbuđeno dočekao priliku zaigrati potpuno novi 2D nastavak naziva Super Mario Bros. Wonder.Mislimo da nijedna tvrtka, studio, izdavač ne mogu postići toliko uzbuđenja za neku dvodimenzionalnu akcijsku platformersku igru koliko to može Nintendo sa svojim Super Mario naslovima. Čak 11 godina prošlo je od kada je izišao posljednji originalni 2D naslov, New Super Mario Bros. U koji se pojavio za tada aktualni Nintendo Wii U. Iako je igra, kao i mnoge druge, pronašla svoj put do Nintendo Switch konzole, i dalje je to u biti bila ista igra. Stoga, kako sam u uvodu spomenuo, jedva sam dočekao potpuno novi naslov.

Cvjetno kraljevstvo


Pokretanje i prvi doticaji sa Super Mario Bros. Wonder igrom vratili su me u neka davna vremena kada sam zapravo zaigrao svoju prvu Super Mario igru. Bilo je to davne 1994. godine, kada sam kao šestogodišnjak dobio Super Nintendo u paketu sa Super Mario World igrom. Iako sam kod prijatelja već igrao prvi Super Mario Bros. na NES konzoli, novi Super Mario World bio je toliko nov da se činilo poput ponovnog izuma 2D akcijskog platformera. Boje, animacije, likovi, neprijatelji, mehanika, sve je bilo bolje. Isti osjećaj i iste riječi mogu preslikati na novi Super Mario Bros. Wonder. Iako već imamo 2D naslove novije generacije, novi Super Mario Bros. Wonder je stvorio razliku u igranju kao što je tada stvaralo igranje Super Mario Bros. i Super Mario World igara. Boje, animacije, kretanje, priča, sve je novo i razrađeno do najfinijih detalja donoseći nenadmašnu kvalitetu igre kakvu samo Nintendo može ponuditi. Bez zadrške, možemo odmah reći da je ovo najbolja Super Mario igra koju smo igrali.

Početak igre vraća nas pomalo nostalgično u već poznati scenarij – Bowser je napao novo kraljevstvo koje se sada zove Cvjetno, a Mario i poznata družina su tu spremni spasiti svijet od nemilosrdnog Bowsera. Ako se pitate kakvo je sad to Cvjetno kraljevstvo, to je zapravo susjedno kraljevstvo dobro poznatog Kraljevstva gljiva, a pokazalo se osvježavajućim okruženjem uglavnom zato što je donijelo toliko novih i jedinstvenih neprijatelja koje je Mario mogao nagaziti. Nakon uvoda dolazimo u raskošni novi svijet, točnije svjetove gdje nas čekaju nove zgode. Odmah na samom početku imamo priliku isprobati jedan od novih ‘power-upova‘ – slona. Da, Super Mario, Lugi i svi drugi ovdje mogu biti slon, koji kako i očekujemo od jednog power-upa, daje Mariju određene moći, poput velike snage za razbijanje blokova i neprijatelja, nošenje vode u surli i drugo. Opet ovdje vidimo poveznicu na Super Mario World koji se odvijao u zemlji dinosaura i uveo dinosaura Yoshi koji je najavio da ova igra donosi puno toga novog, baš kao što nam sada Cvjetno kraljevstvo i Mario-slon najavljuju puno toga novoga.

Wonder Flower


Kroz igru, Yoshi može ponijeti druge igrače kroz razine ako je potrebno, a standardno guta neprijatelje i ne ozljeđuje se, što ga čini idealnim izborom za mlađe igrače. No, on ne može koristiti pojačanja koja omogućuju Mariju, Luigiju, princezi Peach, Daisy i Toadu koja im omogućavaju bacati vatrene kugle ili mjehuriće ili se pretvaraju u bucmaste male slonove. Jedna od novosti dolazi u obliku bedževa, grupe od dvadesetak otključanih aktivnih ili pasivnih efekata koje možete odabrati za svaku razinu. Boosting Spin Jump omogućuje vam dvostruki skok, Grappling Vine nudi kuke za hvatanje, Safety Bounce će vam omogućiti da preživite pad u lavu, a Sensor vam javlja kako se približavate ključnim objektima kao što su veliki ljubičasti novčići i (što je ključno) posebnom Wonder Floweru. Upravo Wonder Flower još je jedna od tih novosti, ili možemo reći slobodno čudesa. Ovaj element ponekad je skriven u blokovima, negativcima ili u tajnim područjima, a njegovim uzimanjem događa se uvijek nešto neočekivano.

Nećemo vam otkrivati sve detalje, najbolje ćete ostati iznenađeni kada ih sami otkrijete, no vjerujte nam na riječ – ostat ćete više nego iznenađeni!

Marin REŽIĆ
Ocjena: 99

Safety Bounce omogućuje da preživite pad u lavu, a Sensor vam javlja kako se približavate ključnim objektima

Možda ste propustili...

NA MOBILE WORLD KONGRESU ODRŽANOM U BARCELONI

Najbolji smartphoni su Googleovi

GLOBALNA FINANCIJSKA SUPERAPLIKACIJA

Revolut Robo savjetnik za automatizaciju ulaganja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA MOBILE WORLD KONGRESU ODRŽANOM U BARCELONI

Najbolji smartphoni su Googleovi

2

ACTIVISION KONAČNO OBJAVIO DATUM

Mobilna verzija hit-igre “Call of Duty: Warzone” dostupna od 21. ožujka

3

IGRALI SMO MARIO VS. DONKEY KONG

Puzzle platformer grafički je vrhunski