TvObzor
ŽELJKO BEBEK

Brojka 50 govori da sam puno više puta bio uspješan ili pomilovan srećom
Objavljeno 27. listopada, 2023.
Imam veliko uzbuđenje, čak i tremu, jer koncert u Areni Zagreb nije samo najvažniji u ovoj godini nego i u karijeri
Razgovarao: Danijel MIKLIĆ

Hitovima poput “Šta je meni ovo trebalo”, “Sinoć sam pola kafane popio”, “Tijana” ili “Da je sreće bilo” Željko Bebek je kroz pet desetljeća glazbene aktivnosti ostavio neizbrisiv trag na regionalnoj sceni. Dosad je snimio 14 solističkih studijskih albuma, od kojih je aktualni “Mali oblak ljubavi” s kojeg su se kao vodeći singlovi istaknule pjesme “Kupit ću nam sat” i “Učini me sretnim”. Pjevačka ikona ovih prostora, koja posebno oduševljava na živim nastupima dajući publici svaki atom snage, svoju pola stoljeća dugu karijeru okrunit će sutrašnjim (subota) koncertnim spektaklom u Areni Zagreb, gdje će mu se pridružiti nekolicina glazbenih prijatelja i za koji najavljuje izbor pjesama koje publika najviše voli. Uoči proslave njegova velikog jubileja donosimo vam kraći razgovor sa 77-godišnjim sarajevskim pjevačem.Što za vas osobno znači koncert u zagrebačkoj Areni i ta brojka 50 godina karijere?- Zagrebačka Arena najvažniji je objekt za sve velike događaje, a ja nešto mislim da je isto tako zgodno mjesto i za mojih 50 godina karijere rock-glazbenika. Od toga da je to rijedak jubilej, na kojem već dobivam čestitke, meni je osobno najvažnije da je to moj sljedeći koncert na ovogodišnjoj turneji. Nakon početka u Kanadi, nastavka u Australiji i SAD-u, posjetio sam veliki broj gradova u svim dijelovima Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije, a na redu je veliki koncert u Zagrebu, pa nastavak turneje po Europi.

Jeste li uzbuđeni uoči nastupa? Kako su protekle posljednje pripreme?- Imam veliko uzbuđenje, čak i tremu, jer taj koncert nije samo najvažniji u ovoj godini nego i u mojoj karijeri. Ja se godinama spremam za taj dan, nadam se da ću ga proživjeti uspješno i veselo sa svima. Osim mog najdražeg gosta - sina Zvone, spremio sam i nastupe s nekim prijateljima glazbenicima s kojima želim pojačati atmosferu koncerta.

Najveće uspješnice


Zvone je nezamjenjiv član vašeg benda; kada ste shvatili da je trenutak da ga uključite u svoju glazbenu priču i pružite mu podršku na taj način?- Naša priča je počela prije deset godina, kada je Zvone jednog dana rekao: “Tata, ja bih volio svirati gitaru!” i njegovu želju sam shvatio ozbiljno. Pratio sam kako se predao skupljanju znanja, puno je vježbao, dan i noć. Ocijenio sam da je talentiran, da je vrijedan te da su mu gitara i glazba postali najvažnija stvar. Pratio sam njegov napredak i vidio da će uskoro doći vrijeme za pravljenje ozbiljnijih planova. Prije pet godina prvi put je bio moj gost na koncertu, i od tada zajedno pišemo naš zajednički put.

Sjećate li se misli i emocija koje ste imali kada vam se Zvone prvi put pridružio na pozornici?- Bio je to trenutak koji se od tada samo produžuje i produbljuje u krasnu piču koja se ponavlja iz koncerta u koncert. Najbolje smo to rekli u pjesmi “Kakav otac, takav sin”.

Kako su prošle svirke u Novskoj i Pakracu? Jeste li zadovoljni kako vaša nova ekipa funkcionira u koncertnom smislu ?- Prije toga samo želim reći da sam sretan što sam ljetos, nakon dugo vremena, nastupio u Slavonskom Brodu i da se sjećam predivne atmosfere u susretu s publikom. Poslije smo i u Novskoj i u Pakracu, ali sada sa sjajnom novom ekipom, ponovili tu atmosferu i na nezaboravan način izveli generalnu probu koncerta u zagrebačkoj Areni. Jako smo uživali i slavili rock’n’roll.

Po čemu će se koncert u Areni Zagreb razlikovati od vaših ostalih nastupa, što spremate za publiku?- Najvažniji dio koncerta je set-lista, taj zbroj pjesama kojim želim, od sveg srca, napraviti užarenu rock-atmosferu koja će ostati za pamćenje. Izabrao sam pjesme koje su najveće uspješnice u mojoj karijeri, iz svih njezinih razdoblja. Onda znam da će osim mene pjevati i publika iz svih generacija. Rekviziti koje ovaj koncert uključuje su oni bez kojih se ne može ako je u pitanju spektakl, a jest. Bit će i scenografije i kostimografije, snažnog zvuka i igre svjetla. Pozvao sam kao goste četiri glazbenika koji nisu sastavni dio ekipe koja je na turneji. Oni su posebni gosti koncerta u Areni.

Možete li našim čitateljima otkriti tajnu vaše dugovječnosti i vitalnosti?- Nemam nikakav recept, ali se na ovo pitanje uvijek dovijam smisliti nešto. No slijedi jedino logičko objašnjenje: takav sam rođen, malo sporta, malo umjerenosti, bez teških poroka, samo nešto sitno - kao viski, kao vino, kao život, kao rock’n’roll.

”U inat svima”


Nedavno ste objavili autobiografiju naslovljenu “U inat svima”. Što vas je potaknulo da ju napišete i tko su zapravo ti “svi” iz naslova? Imate li osjećaj da ste nakon izlaska knjige izgubili dozu privatnosti?- Godinama sam dobivao ponude od raznih izdavača da napišem svoj život, karijeru, snove, ali sam uvijek dvojio jesam li ja taj koji bi iznio svoju privatnost i podijelio je. Večernji je dao najljepše objašnjenje i ja sam prihvatio. Ne bih sad prepričavao, ali ću reći da sam doista zadovoljan time što sam tamo ispričao, a za to sam dobio i pohvale. “U inat svima” ukratko je poruka koju razumiju svi kojima je poslana, ali ipak bez imalo zloće.

Postoje li stvari koje smatrate porazom tijekom ovih pola stoljeća profesionalnog bavljenja glazbom? Jeste li ikada razmišljali o odustajanju?- Svaki životni put, htjeli mi to ili ne, sastavljen je od trnja, često hodanjem kroz život budeš ranjen. Ja sam također imao uspone i padove, ali brojka 50 govori da sam puno više puta bio uspješan ili pomilovan srećom. To je karijera.

U kojoj mjeri stabilan obiteljski život smatrate važnim za vašu uspješnu glazbenu karijeru?- Lijep obiteljski život sam je po sebi blagoslov, pa sve što se u njegovu sadržaju događa ima šansu da također bude blagoslovljeno.

Nakon Zagreba gdje vas još vodi aktualna turneja i koji su vam planovi kada ona završi?- Nakon koncerta u Zagrebu nastavlja se naša ovogodišnja turneja, slijedi njezin europski dio - Beč, München, Stuttgart, Zürich i London - i tako sve do dočeka Nove godine u Ogulinu.
Možda ste propustili...

“AGATHA CHRISTIE: UBITI JE LAKO”

Svjež pogled na klasičnu priču

POSEBNA ZANIMLJIVOST SU NATJECATELJI

Uskoro jubilarna, 1500. emisija “Potjere”

NA STREAMING PLATFORMU PARAMOUNT+

“Knuckles” stiže krajem travnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRVA EPIZODA BIT ĆE PRIKAZANA 24. VELJAČE U 13.05

HRT donosi “Njezinu stranu priče”

2

EUGEN

Važno je biti autentičan i dosljedan svom podneblju, korijenima i izričaju

3

“TVOJE LICE ZVUČI POZNATO” VRAĆA SE NA TV EKRANE

Uz Mešina novu sezonu vodi Filip Detelić