Zdravlje
NUTRICIONIZAM: HRANA KOJA MOŽE BITI OPASNA

Što ne biste smjeli jesti želite li imati zdrav mozak
Objavljeno 23. listopada, 2023.
Visok dnevni unos voća i povrća može rezultirati boljim kognitivnim performansama

Određene navike mogu vam pomoći da održite svoj mozak u vrhunskoj formi, kao što je izbjegavanje pušenja cigareta, bavljenje fizičkom aktivnošću i održavanje zdrave težine.- Imati optimalno zdravlje mozga znači minimizirati upalu i izloženost toksinima, biti metabolički fleksibilan, imati potpornu energiju - protok krvi, oksigenaciju, mitohondrijalnu funkciju i hranjive tvari - i imati dovoljnu neurotrofnu podršku - kaže Dale Bredesen, istraživač neuroznanosti i stručnjak za neurodegenerativne bolesti.

Dobro je poznato da pridržavanje obrazaca prehrane bogatih antioksidansima poput mediteranske prehrane i fokusiranje na nutrijente poput omega-3 masnih kiselina i vitamina B može pomoći u prirodnom zdravlju vašeg mozga. Visok dnevni unos voća i povrća može rezultirati boljim kognitivnim performansama u odnosu prema onima koji imaju male količine voća i povrća u prehrani. Dakle, prehrana bogata nutrijentima prepuna antioksidanasa, zdravih masti i mikronutrijenata može pomoći u održavanju zdravlja vašeg mozga.

No postoje određene namirnice koje mogu djelovati protiv ciljeva zdravlja vašeg mozga, posebno ako ih često uključujete u svoju prehranu. Bilo što prženo u dubokom ulju ima dobar okus, a ono hrskanje u kojem uživate kad zagrizete prženu hranu je nešto što je teško zamijeniti. No jedenje pržene hrane, poput pržene piletine, često ne čini uslugu vašem mozgu. Rezultati meta-analize objavljene u American Journal of Clinical Nutrition pokazali su vezu između više pržene hrane i povećanog rizika od kognitivnih zdravstvenih problema.

Svi volimo slatku poslasticu s vremena na vrijeme. No bomboni poput gumenih medvjedića nemaju u sebi ništa hranjivo, jer su u biti napravljeni od čistog šećera. Dok je šećer u obliku glukoze potreban kao izvor energije, prevelika potrošnja šećera povezana je s oštećenjem pamćenja i povećanim rizikom od demencije. Zbog toga vam je bolje da ostavite gumene bombone za povremeno uživanje i da se držite slatkih grickalica bogatih hranjivim sastojcima za često grickanje, poput voća.

Ponekad opasnost nije hrana koju jedete, već ono u što je vaša hrana upakirana. Omoti za brzu hranu poznati su po tome što sadrže per-i polifluoroalkilne supstance (PFAS) ili kemikalije koje su povezane s mnogim negativnim efektima na zdravlje, uključujući negativne efekte na naše kognitivno zdravlje.

Krofne daju trostruki udarac kada je u pitanju hrana koja ne podržava zdravlje našeg mozga. Ove poslastice obično se prave s dodatkom šećera, koji, kada se konzumira u prevelikoj količini, izgleda da je povezan s nižim kognitivnim funkcijama. Krofne su također pržene u dubokom ulju i smatraju se ultraprerađenom hranom, stoga njihovo često jedenje može biti štetno za zdravlje vašeg mozga. T.K.
Možda ste propustili...

NEPRAVILNA OBUĆA TE DUGOTRAJNO STAJANJE

Petni trn izaziva neugodnu bol

NUTRICIONIZAM VOĆE, POVRĆE, ŽITARICE

Dehidracija hrane jednostavna i zdrava

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana