Novosti
PROSVJEDI SE NASTAVLJAJU, ISTINU JOŠ NITKO NE ZNA

Mihaelino ubojstvo: Građani traže ispriku i objavu rezultata istrage
Objavljeno 17. listopada, 2023.
Premda će za koji dan isteći punih mjesec dana od kada je u Osijeku 27-godišnji policajac Marko Smažil službenim pištoljem usmrtio 21-godišnju Mihaelu Berak, osječkoj i hrvatskoj javnosti, nažalost, još uvijek nisu predočeni rezultati službene istrage. I dalje javnost ne zna je li jedan mladi život prekinut nestručnim rukovanjem ubojitim oružjem, što je teza koju od kobnog dana i početka istrage zastupa osječka policija ili je pak riječ o "počinjenju kaznenog djela u nakani da se liši života oštećenicu", kako ga je u svom izvješću precizno formuliralo Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku. Vjeruje li se i dalje onome što je osumnjičeni Smažil govorio policiji neposredno nakon kobnog ubojstva, premda je nedvojbeno dokazano kako je od početka lagao pokušavajući svoje kolege navesti na krivi trag ili je istraga, uzimajući u obzir sve detalje o kojima su i prije njih javnost izvijestili mediji (poruke s mobitela i društvenih mreža), konačno otkrila pravu istinu.

Javnost ima pravo doznati istinu posebno nakon što su izjave policije, koje oni zovu "nespretnost u komunikaciji" izazvale sumnju u moguće zataškavanje i pogodovanje u istrazi svome mladom kolegi. Da je određenih propusta i pogrešaka u postupanju bilo, smatraju i dugogodišnji kriminalisti koji su pozvali Ravnateljstvo policije da u PU osječko-baranjsku pošalje stručni nadzor kako bi utvrdili sve činjenice u postupanju policije tijekom istrage. S time se ne slaže ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji uporno odbija poslati nadzor uz konstataciju da za to nema opravdanog razloga. Građani pak smatraju da itekako ima razloga za stručnu i nepristranu istragu čiji bi rezultati pomogli u vraćanju povjerenja u rad policije koje je nakon ovog tragičnog slučaja uveliko izgubljeno. Nije stoga ništa čudno da su građani okupljeni na mirnom prosvjedu u organizaciji građanske inicijative zatražili ostavke ministra Božinovića i načelnika PU osječko-baranjske Ladislava Becea.

Javnost sada najviše zanima što se poduzima u pitanju ovog konkretnog slučaja, ali i kada će se osječka policija ispričati zbog neslužbenih i službenih dezinformacija koje su dijelili s javnosti u prvim satima nakon ubojstva. Tko će zbog svega toga snositi odgovornost i do kada će se tolerirati da policajci u javnosti iznose svoje osobne zaključke o tome kako je došlo do ubojstva.

Premda Mihaelinoj obitelji, prijateljima i kolegama s fakulteta ni jedan odgovor neće moći nadoknaditi neizmjeran gubitak, iznimno je međutim važno da se sazna istina i građanima vrati izgubljeno povjerenje u rad policije. Kao što je rečeno na posljednjem mirnom prosvjedu, građani nisu zaslužili imati policiju u koju nemaju povjerenja. Iako se nakon požara u Tvornici za preradu plastike Drava International i ekološke katastrofe koja je pogodila naš kraj više ne govori o tragičnoj smrti mlade djevojke, ona nije zaboravljena, a na to će u petak, 20. listopada, podsjetiti neformalna inicijativa građanki i građana "Kava za ženska prava". Naime, kao što su to najavili i nakon prvog prosvjeda, i sada će na istom mjestu, Trgu slobode, u 17.15 sati organizirati mirni prosvjed o temi "Sigurnost i povjerenje". Tražit će odgovore na sva neodgovorena pitanja, kažnjavanje krivaca i isprike. I ovaj su put na skup pozvali gradonačelnika Osijeka Ivana Radića, osječko-baranjskog župana Ivana Anušića i načelnika PU osječko-baranjske Ladislava Becea. T.Prusina
Možda ste propustili...