Osijek
KAKAV JE ŽIVOT HRVATSKIH ZNANSTVENICA?

Znanost popularizirati i približiti svim građanima
Objavljeno 8. listopada, 2023.
Kako izgleda život znanstvenica? Zašto je znanost najfantastičnija na svijetu? Što je predmet istraživanja mladih znanstvenica na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera? Što mi, obični građani, možemo naučiti od njih?

Odgovor na ova pitanja mogli smo saznati na manifestaciji Znanost u prolazu, koja je (u smanjenom opsegu zbog onečišćenja zraka) održana u subotu na Trgu slobode.

- Željeli smo građanima pribiližiti kako izgleda život hrvatskih znanstvenica i što one rade. Ideju sam dobila na doktoratu u Berlinu, gdje su takva događanja uobičajena i vrloje popularna među građanima. Prvo je zbivanje ovog tipa održano prošle godine u Zagrebu, u povodu Dana žena, potom u Sisku i Rijeci, a sada je došao red na Osijek - kaže mlada znanstvenica dr. sc. Inga Patarčić, organizorica skupa.

Na manifestaciji su sudjelovale znanstvenice s Prehrambeno-tehnološkog, Filozofskog, Medicinskog, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti i drugih osječkih fakulteta. One smatraju da imaju najbolji posao na svijetu.

- Smatram da znanost treba popularizirati i približiti građanima. Mnogo onoga što mi znanstvenici radimo ljudi ne znaju ili im nije zanimljivo, no s obzirom na to da je moje područje psihologija, mislim da ima puno toga što se običnim ljudima može reći na popularan i zanimljiv način - kaže izv. prof. dr. sc. Ana Kurtović s Odsjeka za psihologiju FFOS-a. V. Latinović
Možda ste propustili...

I ODRASLI S INTELEKTUALNIM POTEŠKOĆAMA DIO SU NAŠEG DRUŠTVA

65 godina samozatajnog društva OIT

PRVI ROĐENDAN ČEPINSKIH KVIZAŠA

Ljuti okršaj znanjem, pa “pomirba” uz slatko

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana