Objavljeno 4. listopada, 2023.
Obići će istaknute domaće vinare, od Slavonije i Baranje,
preko Zagorja i Plešivice, do Zadra, Krka, Pelješca i Istre
Hrvatska radiotelevizija od srijede, 4. listopada na Prvom programu u udarnom terminu od 20.15 počinje s premijernim prikazivanjem dokumentarne serije "David Skoko: Motor, loza, kuhača". U devet epizoda ove kulinarsko-putopisne avanture chef David Skoko vodi nas diljem Hrvatske u posjet nekima od naših najistaknutijih domaćih vinara - od Slavonije i Baranje, preko Zagorja i Plešivice, do Zadra, Krka, Pelješca te, naravno, Istre.
U povodu premijernog prikazivanja u emisiji "Kod nas doma" gostovao je David Skoko, kazavši kako je "Motor, loza, kuhača" zanimljiva kombinacija dokumentarne serije i zabavnog formata, a uključuje gastronomiju, enologiju i putopis. Na svom putovanju David daje gledateljima uvid u lokalne zanimljivosti i otkriva raznolike priče o najuspješnijim vinarskim projektima Hrvatske, a usput i - kuha. Pritom koristi lokalne namirnice za zanimljiva jela koja priprema na svom šarmantnom putujućem špaheru na drva. David je naglasio da serijal govori i o obiteljskim vrijednostima vinara.

- Imao sam najbolju ekipu na svijetu, svi su bili spremni kao nindže, ništa nam nije nedostajalo, Gonzo je bio mrgud kojeg smo voljeli - poručio je Skoko i dodao kako se cijela ekipa dala sto posto u snimanje serijala, koji se snimao mjesec i pol.
- Vozili smo se na motorima, kuhali smo vani, baš je bilo zabavno - istaknuo je i otkrio kako je u kuhinji dok kuha većinom napet, kao i svi kuhari.
- Bio sam na edukaciji, gdje me je Japanac učio kuhati rižu i jednostavnu tjesteninu, i stalno mi je govorio: - No good chef, no good chef - i dva-tri puta me ukorio kako nisam dobro oprao rižu, i ja kažem: - Pokažite vi meni onda kako se pere ta riža kad moja ne valja - a on uzme i s osmijehom pere tu rižu i kaže: - See, happy chef cooking happy food - rekao je Skoko. I nakon što je to ispričao ekipi na snimanju kad bi htjeli da se smije dok snima, onda su Davidu govorili: - Happy chef cooking happy food, pa su svi problemi nestali.
Davidova cijela obitelj bavi se kuhanjem, no preko serijala "Motor, loza, kuhača" David je naučio i nešto novo.
- Dingač je pozicija, to je padina - rekao je.
David je s gledateljima emisije "Kod nas doma" podijelio i nekoliko anegdota sa snimanja. Primjerice, u Baranji cijela ekipa je imala probleme s komarcima.
- Bila je invazija komaraca, a mi smo bili uz Dunav. To su bili oblaci i oblaci komaraca. To nisu isti komarci kao kod nas, to su spori komarci, koji su pikali, ali smo ih mogli udariti. Baš su bili napasni - rekao je poznati chef. U Slavoniji je, pak, ekipa imala problema sa žabama.
- Imali smo smještaj pokraj jednog jezerca, te prve noći nije bilo spavanja, samo su kreketale - dodao je.
Skoko je naglasio kako je serijal kratke forme, svaka epizoda traje 25 minuta, te je vrlo dinamična.
- Drago mi je da je takav format, ali čim pogledam jednu epizodu, onda me vuče na drugu - istaknuo je David Skoko.
Tanja Kvorka
U 1. EPIZODI VODI NAS NA PELJEŠAC
U prvoj epizodi novog showa “Motor, loza, kuhača” chef David Skoko putuje na jug Hrvatske, na poluotok Pelješac, u posjet vinarskim obiteljima Matuško i Šegović. Saznat će zašto je strma lokacija pelješkog Dingača idealna za uzgoj plavca malog, što za Pelješčane znači Pelješki most i kako se vino čuva na dnu mora umjesto u podrumima. Malostonski zaljev ponudit će namirnice za predjelo, a “veliko more”, koje gleda prema Italiji, ribu za glavno jelo.
David Skoko
To su bili oblaci i oblaci komaraca. To nisu isti komarci kao kod nas, to su spori komarci, koji su pikali, ali smo ih mogli udariti. Baš su bili napasni.