Osijek
POČELA AKADEMSKA GODINA 2023./24.

Na svim su fakultetima osječkog Sveučilišta brucoši glavne zvijezde
Objavljeno 3. listopada, 2023.
Na fakultetima i Akademiji pripremili su dobrodošlicu za studente prve godine, pa i darove poput vaučera za brucošijadu

Početak listopada tradicionalno označava početak nove akademske godine na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Tradicija također nalaže da profesori i studenti viših studijskih godina zažele dobrodošlicu brucošima, studentima prve godine studija.Bez treme


Većina je svečanih prijama organizirana jučer u 9 sati. U 8.30 sati brojni su brucoši "okupirali" prostor ispred Ekonomskog i Pravnog fakulteta. Ulazimo u zgradu Pravnog fakulteta. Ispred dvorane 1 razgovaramo sa skupinom studenata. "Priredili smo poklone dobrodošlice našim brucošima. Svatko će dobiti fascikl s blokom, olovkom, promotivnim materijalima i jednu čokoladu da im studentski život bude sladak", kaže Karlo Rašić, student pete godine Pravnog fakulteta.

Odlazimo do Ekonomskog fakulteta. Simpatična djevojka Iva iz Nuštra kaže nam da je odabrala studij ekonomije jer daje najveće mogućnosti za zaposlenje. "Moji stariji rođaci studiraju na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i jako su zadovoljni. Čula sam da se odmah nakon završenog fakulteta može pronaći posao", objašnjava Iva. Prvog dana svog studentskog života odlično se osjeća i, dodaje, nema tremu.

Ispred najveće dvorane na Ekonomskom fakultetu postavljen je veliki štand na kojem su jabuke, gricklalice i još mnogo toga. "To smo namijenili brucošima. Priredili smo im još i akademsku putovnicu, knjižicu u kojoj je napisano sve što im je bitno znati na početku studiranja. Uz to, svaki će brucoš dobiti vaučer za brucošijadu, jer i zabava je važan je dio studentskog života", objašnjava već "stari" student Saša Milaković.

Na Ekonomskom fakultetu ništa nisu prepustili slučaju. Voditeljica programa, izv. prof. dr. sc. Ljerka Sedlan Konig, profesorica na tom fakultetu, kaže da su program naslovili Dan brucoša EFOS-a, no taj je događaj dio Orijentacijskog tjedna EFOS-a, tradicionalne manifestacije i simbola grada Osijeka, koja se održava jubilarno, već desetu godinu zaredom.

- Ovo je svečanost kojom obilježavamo početak vašeg studiranja. No, morate znati da nije lako upisati ovaj fakultet. Ekonomija je znanost izbora, a ekonomisti su ljudi koji donose odluke - poručio je brucošima prof. dr. sc. Boris Crnković. Dekan se prisjetio i svog prvog studentskog dana na tom fakultetu: "Bio sam nervozan i jedva čekao da počnu predavanja, htio sam upoznati druge studente, svoje kolege, a među njima sam pronašao svoje današnje poslovne partnere, prijatelje i upoznao svoju suprugu. I ne zaboravite: studiranje je najljepše razdoblje vašeg života".

Ekonomski je fakultet star 62 godine, to je rasadnik kadra na kojem je do sada diplomiralo 12.000 studenata.

Put nas dalje vodi do Fakulteta primijenjene matematike i informatike na Gajevom trgu. Donedavno Odjel za matematiku, od ove akademske godine djeluje kao fakultet. Dekan je prof. dr. sc. Kristian Sabo, a mi smo ih posjetili kada je brucošima dobrodošlicu zaželio prodekan prof. dr. sc. Domagoj Matijević. Na prvu se godinu Mathosa, kako ovaj fakultet zovu studenti i profesori, upisalo 79 studenata, od kojih 25 na studij matematike, a ostali na studij matematike i računarstva.

Kampus kao košnica


I kampus je prepun brucoša. Ispred Građevinskog i arhitektonskog fakulteta razgovaramo s brucošicom iz Osijeka Dinom Madunić. "Studirat ću arhitekturu, zanimljiv mi je to spoj znanosti i umjetnosti, a mislim da imam i genetske predispozicije za to".

Kod sjenice, omiljenog sastajališta studenata Akademije za umjetnost i kulturu, održava se dekanski sat. Pročelnici odjela dočekuju brucoše. Dobrodošlicu im je zaželjela i izv. prof. art. dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković. "Imamo 130 brucoša", kaže nam.

Na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku (FOOZOS) održana su čak tri svečana prijama za brucoše, i to za Učiteljski studij, Studij ranog i predškolskog odgoja te Edukacijsku rehabilitaciju. Dekanica, prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar brucošima je poručila kako nema ljepšeg zanimanja od učitelja i odgojitelja, da je FOOZOS velika obitelj koju čini više od tisuću studenata te je, prema brojnosti, jedan od najvećih fakulteta na Sveučilištu Jurja Strossmayera u Osijeku.

Vesna Latinović
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TANJA I VALENTIN HORVATEK, UDOMITELJI

Mališanima smo dali dom,
ljubav i sigurnost, zbog
njih možemo biti roditelji

2

GOST SUSRETA UGODE DAMIR DOLEŽAL, PRAVNIK I ZALJUBLJENIK U FOLKLOR

Ponosan na ljubav prema zavičaju i domovini, koje su predstavljali svijetu

3

GRADONAČELNIK ISPUNIO OBEĆANJE

Azilu za pse umjesto tri sada 17 kilovata snage