Novosti
MIJENJAT ĆE SE I LISTE ČEKANJA ZA DOM

Centri za starije u 18 županija
Objavljeno 2. listopada, 2023.
Premijer Andrej Plenković i ministar rada Marin Piletić uručili su ugovore za gradnju i opremanje 18 centara za starije osobe u vrijednosti od 159 milijuna eura, a koji će imati nešto više od 1800 smještajnih kapaciteta i izvaninstitucijskih usluga za nešto više od 4500 korisnika. Podjela ugovora održala se u ponedjeljak uoči svečane sjednice Nacionalnog vijeća za starije umirovljenike i starije osobe, u povodu Međunarodnog dana starijih osoba.

"Tako stavljamo u fokus naše sugrađane starije dobi, treće dobi kao što kažemo, o kojima moramo posebno voditi računa. Poruka potpisivanja čak 18 ugovora je da je svih 18 županija koje su se javile na ovaj natječaj dobilo sredstva za jedan centar", rekao je premijer. Samo se nisu javile Varaždinska i Vukovarsko-srijemska županija te Grad Zagreb, naveo je.

Ministar Piletić rekao je kako je riječ o novom tipu ustanova koje će se skrbiti za starije i umirovljenike. Ovim centrima nije uloga samo trajni smještaj nego i pružanje izvaninstitucijskih usluga. "Cilj je da se mreža socijalnih usluga osigura i u manjim mjestima, s obzirom na to da su postojeće ustanove mahom u većim gradovima, da smanjimo pritisak na liste čekanja", rekao je. Investicije vrijedne 159 milijuna eura osigurane su kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti te državni proračun, a dio će sufinancirati i jedinice lokalne samouprave. Govoreći o listama čekanja u domovima, Piletić je u izjavi za medije rekao kako razvijaju aplikaciju za liste čekanja s pomoću koje će znati koje su stvarne potrebe s obzirom na to da će jedan korisnik zauzeti samo jedno mjesto na listi za sve ustanove, a neće, kao dosada, biti na više lista u više domova istovremeno.

Predsjednica Nacionalnog vijeća i Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna istaknula je kako centri za starije pružaju sveobuhvatno rješenje te kako ćemo se tako približiti pet posto smještajnih kapaciteta, koliko bi Hrvatska morala imati prema europskom standardu. Također je navela kako su smještajni kapaciteti nedostatni te će i dalje zagovarati razvoj izvaninstitucijskih oblika skrbi, odnosno skrb u vlastitom domu. Govoreći o cijeni domova, Fortuna je rekla kako usluge u ustanovama u nadležnosti županija ili države nisu skupe, no skupi su privatni domovi te u njima nema dovoljno nadzora. H
Možda ste propustili...

HRVATSKI MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA DAVOR BOŽINOVIĆ:

Stop zlouporabi bezviznog režima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIT ĆE TO PRVI CJELOVITI CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM

Gradit će se prva domaća energana koja pretvara mulj i blato u energiju

2

HRVATSKE ZRAČNE LUKE BILJEŽE SVE BOLJE REZULTATE

Na Klisi četiri puta više putnika nego na Krku

3

FOKUS NA INOVATIVNE TEHNOLOGIJE

Perspektiva je da osječki IT sektor bude još uspješniji