Regija
SPRIJEČITI MOGUĆE POPLAVE

Retencija Stublovac zadržavat će bujične vode iznad Slatine
Objavljeno 3. listopada, 2023.
Retencija će imati površinu od 83.000 kvadrata i moći će primiti 147.500 prostornih metara vode
SLATINAGodinu 2014. mnogi stanovnici istočnog dijela grada Slatine još uvijek pamte po katastrofalnim poplavama koje su izazvale bujične vode slijevajući se sa sjevernih papučkih obronaka u grad. Osobito je teško bilo 5. kolovoza, kada su vatrogasci morali intervenirati na nekoliko mjesta u gradu, ali najteža situacija bila je u poplavljenom dijelu Ulice kralja Zvonimira, u dijelu Lovačke ulice i dijelu Stublovačke ulice.Evidentirano je tada 47 najteže stradalih obitelji, od kojih je desetak ostalo bez ikakvih uvjeta za stanovanje. U Ulici kralja Zvonimira jednoj obitelji bujica je odnijela 30 košnica pčela, drugoj dvije koze, trećoj 25 kunića, a najteže je stradala kuća Albine Kotrhe. U njezinoj kući bilo je pola metra vode pa je ostala bez parketa, namještaja, tepiha, uništen je donji dio nove kuhinje, hladnjak, perilica rublja… Stradala je i vulkanizerska radnja Petra Bale u njezinu dvorištu, gdje je voda dosegnula gotovo 1,5 metara. Bujica je srušila ogradu i veliki zidani pečenjar odnijela u potok te oštetila najveći dio nekadašnjeg ugostiteljskog objekta Dva goluba. U kuću Marije Brajdić i njezina sina Milana u Stublovačkoj ulici voda je kroz prozor nadirala i uništila sav namještaj. Siromašna susjedna kuća Đuđe Šuntić potpuno je onesposobljena za stanovanje.

Ukupna šteta na građevinama i opremi u vlasništvu fizičkih osoba tada je procijenjena na 3.861.000 kuna, ukupna šteta na infrastrukturi u vlasništvu Grada na 2.407.000 kuna, skupna šteta na poslovnim objektima i javnoj infrastrukturi četiriju pravnih osoba (Hrvatske željeznice, Hrvatske šume, Kemomix i Europastil) procijenjena je na 1.798.000 kuna, a štete u poljoprivredi iznosile su 1.488.000 kuna. Tada je zaprimljeno 179 prijava građana zbog nastalih šteta, ali poplavne kiše padale su i kasnije, pa je zbog nevremena i proglašene elementarne nepogode u listopadu zaprimljeno još 130 prijava.

Kako bi se izbjegle slične situacije i velike štete u budućnosti, odlučeno je da se poplave u istočnom dijelu grada i ugrožavanje ceste, željezničke pruge i stambenih objekata spriječi izgradnjom retencije Stublovac na istoimenom brdskom potoku, koja će zadržavati bujične vode iznad grada.

Kada retencija Stublovac bude završena, imat će površinu od 83.000 četvorna metra i moći će primiti 147.500 prostornih metara vode, što omogućava zahvaćanje vode stogodišnjeg vodnog vala. Osim same retencije, bit će uređen i nizvodni dio potoka Stublovac do uljeva u potok Potočani, te potok Potočani u duljini od 2000 metara nizvodno od propusta u Stublovačkoj ulici do slatinske cestovne obilaznice.

Petar Žarković
Rok izvođenja radova je dvije godine
Investitor ove građevine su Hrvatske vode, realizaciju projekta vodi Vodno gospodarstvo za Dunav i Donju Dravu iz Osijeka, a izvođači radova su zajednica ponuditelja Jet-set d. o. o. Vrbanja i Osijek Koteks d. d. Osijek s podizvoditeljima Karašica-Vučica d. d. Donji Miholjac i Conducting d. o. o. Vinkovci.

Vrijednost investicije veća je od 1,6 milijuna eura, približno 60 posto sredstava osigurano je iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a ostali dio osiguravaju Hrvatske vode. Planirani je rok izvođenja radova dvije godine.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana