Ekonomija
PRIJELAZ NA OBNOVLJIVU ENERGIJU U NJEMAČKOJ I:

Manjak radnika koči gospodarstvo
Objavljeno 3. listopada, 2023.
Manjak radne snage i prijelaz na obnovljivu energiju bit će teret njemačkom gospodarstvu na dulji rok, upozorio je čelnik ekonomskog instituta ifo, procijenivši da će cijene struje u Njemačkoj u budućnosti biti više nego u drugim zemljama.

Njemačko gospodarstvo slabije će rasti u budućnosti, upozorio je Clemens Fuest u razgovoru za novinsku agenciju dpa.

"Manjak u opskrbi električnom energijom u Njemačkoj bio je pogreška", rekao je Fuest, aludirajući na zatvaranje nuklearnih elektrana i na smanjenu opskrbu ruskim plinom zbog rata u Ukrajini. Kemijske tvrtke sve glasnije upozoravaju da bi zbog visokih troškova energije mogle biti prisiljene preseliti dio proizvodnje u inozemstvo. "Te planove treba shvatiti ozbiljno", rekao je Fuest, dodavši da bi problem ublažila bolja opskrba energijom. Smatra, ipak, da vlada ne bi trebala ograničiti cijene struje.

"Očekujem da će cijene električne energije u Njemačkoj u budućnosti biti više nego u drugim zemljama", rekao je Fuest. Najveći je teret za gospodarstvo, po njemu, ipak manjak radne snage u brojnim sektorima, koji će kočiti rast u idućim godinama.

Moguće je rješenje novi zakon o privlačenju kvalificirane radne snage iz inozemstva i poboljšana skrb o djeci, sugerira.

Među utezima za gospodarsku aktivnost izdvaja i tvrdokorno visoku inflaciju u eurozoni, iako ga je podizanje kamatnih stopa u rujnu iznenadilo. Europska središnja banka (ECB) podignula je na rujanskoj sjednici kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, unatoč sniženoj procjeni gospodarskog rasta. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana